Margarin atau Mentega yang lebih sihat - Guesehat

Gaya hidup sihat sangat digalakkan, terutama berkaitan dengan makanan. Pakar dan doktor mengesyorkan agar setiap orang pintar memilih makanan yang lebih sihat. Nah, salah satu perkara yang berkaitan dengan makanan yang sering dipersoalkan adalah, adakah marjerin atau mentega lebih sihat?

Sebelum ini, banyak pakar dalam dunia perubatan mengatakan bahawa mentega tidak sihat kerana mengandungi lemak tepu yang tidak baik. Atas dasar itu, saintis makanan mencipta marjerin, yang terbuat dari minyak sayuran, sehingga dianggap lebih sihat.

Margarin dibuat melalui proses yang disebut hidrogenasi. Proses hidrogenasi mengubah minyak sayuran dalam bentuk cecair menjadi pepejal pada suhu bilik. Walau bagaimanapun, penyelidikan kemudian mendapati bahawa lemak trans, yang terkandung dalam marjerin, dapat meningkatkan kadar kolesterol LDL buruk dan menurunkan kadar kolesterol HDL yang baik.

Oleh itu, marjerin dianggap sebagai salah satu makanan yang tidak sihat. Namun, kebanyakan pengeluar makanan telah mengeluarkan lemak trans buatan manusia dari bekalan makanan, setelah Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) mengeluarkan peraturan tersebut pada tahun 2015.

Baca juga: Kopi atau Teh yang lebih sihat? Inilah Jawapannya!

Perbezaan antara Margarin dan Mentega

Perbezaan yang paling penting antara keduanya adalah bahan dari mana mereka berasal. Mentega dibuat dari produk tenusu dan kaya dengan lemak tepu, sementara marjerin dibuat dari minyak sayuran. Pada masa lalu marjerin mempunyai kandungan lemak trans yang tinggi, tetapi seperti yang disebutkan di atas, kebanyakan pengeluar marjerin telah mencampurkannya dalam proses pemprosesan.

Menurut American Heart Association, lemak tepu menaikkan kadar kolesterol LDL buruk kerana kesannya pada tahap kolesterol keseluruhan di arteri.

Namun, kemampuan lemak tepu untuk meningkatkan kadar kolesterol LDL buruk tidak sebanyak kemampuan lemak trans untuk meningkatkan kolesterol LDL buruk. Selain itu, lemak trans juga tidak mempengaruhi tahap kolesterol HDL yang baik.

Marjerin atau Mentega yang lebih sihat?

Kemudian, adakah marjerin atau mentega lebih sihat? Sebenarnya, tidak ada pilihan yang sihat 100 peratus antara marjerin dan mentega. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih pilihan yang lebih baik berdasarkan diet dan keperluan harian anda.

Anda boleh mencari marjerin dengan kandungan lemak trans terendah, jika boleh, sama sekali tidak ada. Periksa juga ramuan yang tertera pada bungkusan marjerin yang mengandungi sedikit minyak terhidrogenasi.

Selain itu, berhati-hatilah dengan pengeluar makanan yang mendakwa produk mereka sama sekali tidak mengandungi lemak trans jika mengandungi kurang dari 0.5 gram setiap hidangan. Sekiranya marjerin mengandungi sedikit minyak terhidrogenasi, maka marjerin mesti mengandungi lemak trans, walaupun label pembungkusan mengatakan ia mengandungi 0 gram.

Semasa membeli mentega, anda harus memilih yang terdapat pada label pembungkusan yang bertuliskan 'diberi makan rumput"Jika boleh. Menambah marjerin atau mentega ke makanan juga menambah kalori. Namun, kedua-duanya juga dapat dijadikan sumber lemak dalam satu hidangan.

Tubuh memerlukan lemak untuk berfungsi dan menyerap nutrien. Lemak juga memberikan kesan pengisian. Memakan makanan tanpa kandungan lemak akan meningkatkan risiko anda akan berasa lapar lagi dalam waktu yang singkat.

Masalah lain dengan mentega adalah tahap kolesterolnya. Hanya produk haiwan yang mengandungi kolesterol. Sebilangan besar marjerin mengandungi sedikit atau tanpa kolesterol. Sementara itu, mentega boleh mengandungi banyak kolesterol.

Bagi sesetengah orang dengan keadaan kesihatan tertentu, seperti penyakit jantung atau hiperkolesterolemia, mereka mesti mengawal pengambilan kolesterol mereka. Oleh itu, bagi orang yang mempunyai keadaan seperti itu, lebih baik mengambil marjerin daripada mentega.

Baca juga: Untuk Lebih Sihat, Gantikan Mentega dengan Bahan Ini!

Apa yang dikatakan oleh Penyelidikan?

Hingga kini, masih banyak kontroversi dan pendapat berbeza mengenai marjerin atau mentega yang lebih sihat. Satu kajian tahun 2017 mengukur kesan pengambilan lemak tepu dari keju dan mentega pada tahap kolesterol pada 92 orang yang mengalami kegemukan perut (lemak berlebihan di perut).

Kedua-dua diet harian yang tinggi keju dan mentega meningkatkan kolesterol LDL yang lebih buruk daripada diet rendah lemak, tinggi karbohidrat, lemak tak jenuh ganda, dan lemak tak jenuh tunggal.

Namun, tidak ada kesan khusus yang ditemukan pada keradangan, saluran darah, atau kadar gula darah di antara diet. Satu lagi kajian tahun 2018 membandingkan kesan tiga diet terhadap risiko penyakit jantung. Ketiga-tiga diet itu masing-masing mengandungi minyak kelapa dara, minyak zaitun extra virgin, atau mentega.

Kajian itu meminta orang dewasa yang sihat untuk mengambil 50 gram salah satu jenis lemak ini setiap hari selama 4 minggu. Hasilnya, mentega meningkatkan kadar kolesterol LDL lebih tinggi daripada minyak zaitun atau minyak kelapa.

Namun, tidak satu pun dari tiga diet tersebut menyebabkan perubahan berat badan, indeks jisim badan, lemak perut, gula darah puasa, atau tekanan darah.

Kajian 2019 di American Journal of Clinical Nutrition membandingkan kesan minyak berasaskan marjerin dan mentega pada tahap lipid darah pada orang yang tidak gemuk atau gemuk.

Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap LDL lebih rendah pada semua peserta yang menggunakan minyak berasaskan marjerin dan bukannya mentega.

Kandungan Pemakanan Mentega

Satu sudu mentega tanpa garam (14.2 gram) mengandungi:

 • 102 kalori
 • 11.5 gram lemak
 • 7.17 gram lemak tepu
 • 30.5 miligram kolesterol
 • 0 gram karbohidrat
 • 0 gram gula

Mentega mengandungi krim pasteur. Terdapat juga mentega dengan garam tambahan. Di negara-negara di mana sumber makanan untuk ternakan lembu adalah rumput, penggunaan mentega dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Ini kerana produk tenusu dari lembu yang diberi makan rumput mengandungi kadar asid lemak omega-3 yang lebih tinggi. Sementara itu, produk tenusu dari lembu yang tidak diberi makan rumput mempunyai nutrien yang lebih sedikit.

Kandungan Pemakanan Margarin

Margarin umumnya mempunyai banyak ramuan di dalamnya. Syarikat pembuatan makanan menambah garam dan sebatian lain ke marjerin untuk mengekalkan rasa dan teksturnya. Bahan-bahan yang dimaksudkan termasuk maltodextrin, lesitin, dan mono atau digliserida.

Margarin juga boleh mengandungi minyak zaitun, minyak biji rami, dan minyak ikan. Beberapa marjerin juga mengandungi vitamin yang ditambahkan kepadanya. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak jenis marjerin yang tidak mengandungi bahan pengawet dan perisa tiruan.

Tongkat Marjerin

Satu sudu besar marjerin tanpa garam (14.2 gram) mengandungi:

 • 102 kalori
 • 11.5 gram lemak
 • 2.16 gram lemak tepu
 • 0 kolesterol
 • 0 karbohidrat
 • 0 gram gula

Jenis marjerin ini biasanya mempunyai kandungan kalori yang sedikit lebih rendah daripada mentega, tetapi sebahagian daripadanya juga mengandungi lemak trans.

Marjerin ringan

Margarin ringan dalam hidangan satu sudu mengandungi:

 • 50 kalori
 • 5.42 lemak
 • 0.67 gram lemak tepu
 • 0 gram lemak trans
 • 0 gram kolesterol
 • 0.79 gram karbohidrat
 • 0 gram gula

Marjerin ringan mempunyai kandungan air yang lebih tinggi, jadi cenderung rendah kalori dan lemak. Walaupun mengandungi lemak kurang tepu, marjerin ringan biasanya mengandungi minyak hidrogenasi separa.

Jadi, Margarin atau Mentega yang Lebih Sihat?

Perbahasan mengenai marjerin atau mentega yang lebih sihat masih relevan hingga kini. Setiap orang mempunyai tindak balas badan yang berbeza terhadap lemak, berdasarkan genetik, status kesihatan, dan keseluruhan pola pemakanan.

Mentega dapat meningkatkan kolesterol LDL, tetapi beberapa kajian tidak dapat mengesahkan kesannya terhadap faktor risiko penyakit jantung atau strok. Selain itu, pakar kesihatan juga tidak lagi menganggap marjerin berasaskan minyak sebagai makanan yang tidak sihat.

Orang yang menjalani diet untuk menurunkan berat badan mesti mengawal pengambilan kalori mereka. Jadi, anda perlu lebih berhati-hati dalam memilih. Nasihat terbaik adalah memberi tumpuan untuk menjalani gaya hidup sihat.

Sekiranya anda ingin makan marjerin dan mentega, jangan berlebihan. Walaupun anda ingin makan mentega, pilih produk tenusu yang berasal dari lembu yang diberi makan rumput. (UH)

Baca juga: Badan Lebih Sihat, Elakkan 8 Aktiviti Ini Selepas Makan!

Sumber:

MedicalNewsHari ini. Adakah marjerin lebih sihat daripada mentega?. Januari 2020.

FDA. Penentuan akhir mengenai minyak hidrogenasi separa (membuang lemak trans). Mei 2018.