Perbezaan Antara Gejala Cirit-birit dan Disentri

Cirit-birit dan disentri sering disalah anggap sebagai jenis penyakit yang sama. Anggapan ini, tentu saja, sangat salah. Kerana fakta bahawa cirit-birit dan disentri adalah dua keadaan klinikal yang sangat berbeza. Walaupun cirit-birit dan disentri kedua-duanya disebabkan oleh jangkitan, penyebab dan kawasan yang terjejas berbeza. Dilaporkan dari Maklumat Mikrobiologi, penyakit cirit-birit biasanya hanya menyerang usus kecil. Semasa disentri, biasanya berlaku pada usus besar.

Kemudian bagaimana membezakan cirit-birit dan disentri sehingga jika anda atau keluarga dan anak-anak anda terjejas, anda sudah tahu bagaimana mengatasinya.

Baca juga: Punca dan Cara Mencegah Cirit-birit

Perbezaan Penting Cirit-birit dan Disentri

1. Sebab dan gejala

Terdapat banyak penyebab cirit-birit, dari intoleransi laktosa, alergi susu lembu, hingga rotavirus. Bakteria E.Coli yang diperoleh dari makanan yang tidak bersih atau air yang tercemar kotoran juga boleh menyebabkan cirit-birit. Manakala penyebab disentri yang paling biasa adalah air atau makanan yang tercemar bakteria. E coli, Shigella, dan Salmonella. Terdapat juga disentri kerana amuba.

Cirit-birit menyerang usus kecil di mana terdapat peredaran cairan tubuh, sehingga ketika terjadi jangkitan, ini akhirnya mempengaruhi tekstur tinja yang keluar dari usus kecil, yaitu tinja berair. Semasa disentri, dicirikan oleh pembuangan lendir atau najis berlumuran darah. Ciri disentri adalah najis longgar disertai dengan lendir atau darah. Oleh itu, setelah najis anda mengandungi lendir, anda harus mengesyaki penyakit disentri. Disentri biasanya disertai oleh demam dan sakit perut.

Gejala disentri yang tidak diperiksa boleh membawa maut. Sebabnya, patogen yang menyebabkan penyakit ini menyerang sel epitelium usus besar sehingga boleh menyebabkan ulserasi atau luka pada usus besar dan komplikasi lain. Inilah sebabnya mengapa orang yang mengalami disentri bukan sahaja cenderung mengadu sakit atau kekejangan di perut, tetapi juga demam selama 3-7 hari disertai dengan mual dan muntah.

2. Komplikasi

Cirit-birit atau disentri yang tidak dirawat boleh membawa maut kerana menyebabkan kehilangan cairan tubuh dan menyebabkan dehidrasi. Gejala penyahhidratan yang teruk pada orang yang mengalami cirit-birit adalah mata yang tenggelam, kencing tidak kerap, dan apabila ditekan, kulit menjadi berongga (tidak lagi kenyal). Dalam keadaan dehidrasi yang sangat teruk boleh menyebabkan sawan dan kematian. Disentri juga menyebabkan kerosakan pada usus besar dan juga prolaps rektum.

3. Rawatan

Oleh kerana ia disebabkan oleh jangkitan bakteria, rawatan disentri memerlukan antibiotik. Sementara itu, untuk mengatasi masalah dehidrasi, disentri dan cirit-birit, terapi wajib adalah rehidrasi oral atau cairan intravena dengan elektrolit.

Selain mengambil ubat, ada beberapa rawatan sederhana yang dapat digunakan sebagai langkah tepat untuk mengantisipasi cirit-birit dan disentri dari rumah, termasuk:

  • Minum banyak air.
  • Untuk sementara waktu, elakkan minum minuman atau makanan yang mengandungi bahan berasaskan susu.
  • Elakkan makanan berlemak tinggi, untuk mempercepat proses penyembuhan.
Baca juga: Hati-hati, 8 Perkara Ini Menyebabkan Cirit-birit pada Bayi!

Pencegahan Disentri

Penularan disentri adalah mudah, terutamanya di persekitaran keluarga dengan tahap kebersihan yang buruk. Untuk mengelakkan disentri dan cirit-birit, rajin mencuci tangan menggunakan air bersih dan sabun sehingga anda mengelakkan kuman. Walaupun remeh, selalu basuh bahan makanan sehingga bersih sebelum diproses menjadi pinggan. Perkara yang sama berlaku untuk buah-buahan dan sayur-sayuran.

Persekitaran rumah mesti sentiasa bersih. Sekiranya ada ahli keluarga yang mengalami cirit-birit atau disentri, anda tidak boleh menggunakan peralatan mandian dan peralatan makan yang telah digunakan oleh ahli keluarga yang lain. Pisahkan pakaian dari pakaian ahli keluarga yang lain. Pesakit disentri disarankan untuk tidak meninggalkan rumah, sekurang-kurangnya 48 jam, setelah masa inkubasi untuk jangkitan disentri berakhir.

Dalam beberapa kes, cirit-birit akan hilang dengan sendirinya. Tetapi jangan abaikan cirit-birit pada kanak-kanak jika anda mengalami gangguan pencernaan ini. Seawal mungkin, atasi gejala cirit-birit. Kerana cirit-birit dibiarkan terus teruk, akhirnya boleh menjadi disentri. Sekiranya ini berlaku, penghidapnya akan mudah mengalami sejumlah komplikasi kronik yang membawa kesan maut (TA / AY)

Baca juga: 7 Cara Menjaga Kesihatan Pencernaan