Mineral Mikro - Saya Sihat

Kata mineral mungkin kurang bergaya daripada vitamin. Geng Sehat tahu lebih banyak mengenai vitamin dan faedahnya untuk tubuh kerana maklumat mengenai vitamin lebih kerap diberikan.

Tahukah anda bahawa Geng Sihat, ternyata mineral tidak kurang pentingnya untuk menjaga kesihatan tubuh. Tubuh menggunakan mineral untuk pelbagai pekerjaan, termasuk menjaga tulang, otot, jantung, dan otak anda berfungsi dengan baik. Mineral juga penting untuk membuat enzim dan hormon.

Secara amnya, mineral dibahagikan kepada 2 (dua) iaitu mineral makro dan mineral mikro. Mineral makro diperlukan oleh tubuh dalam jumlah besar, sementara mineral mikro adalah mineral yang diperlukan oleh tubuh dalam jumlah kecil.

Mineral makro lebih kerap didengar seperti kalsium, fosforus, natrium dan magnesium daripada mineral mikro. Walaupun mineral mikro tidak kurang pentingnya diperlukan oleh tubuh. Walaupun jumlahnya kecil, tetapi jika terdapat kekurangan mineral ini, kesan negatif bagi tubuh boleh menjadi sangat besar.

Baca juga: Ketahui Vitamin dan Mineral yang Paling Diperlukan oleh Badan Anda

Apa itu Microminerals Penting?

Mineral mikro ini tidak dihasilkan oleh badan, jadi anda mesti mendapatkannya melalui makanan. Oleh itu Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) menyatakan mineral mikro berikut sebagai mustahak.

1. Besi (Fe)

Mineral mikro yang satu ini, anda mesti ada biasa kerana manfaatnya untuk pembentukan sel darah merah dan pertumbuhan otot. Kecukupan Fe mesti dipenuhi, terutama untuk wanita, wanita hamil, bayi, dan anak-anak.

Kekurangan Fe boleh menyebabkan anemia, dengan gejala kelemahan, keletihan, kelesuan. Wanita hamil dengan kekurangan zat besi berisiko melahirkan bayi pramatang, bayi dengan berat lahir rendah atau bayi dengan gangguan tingkah laku. Kekurangan Fe pada kanak-kanak boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan.

Sumber zat besi boleh didapati di hati, daging merah, unggas, ikan dan makanan laut, dan sayur-sayuran hijau.

Baca juga: Jauhkan Anak-anak dari Bahaya Anemia Kekurangan Zat Besi

2. Iodin

Kekurangan yodium boleh menyebabkan gondok (pembesaran kelenjar tiroid). Kenyataan ini pasti banyak kali kita dengar. Ya, yodium diperlukan untuk menghasilkan hormon tiroid. Hormon ini penting untuk mengatur metabolisme badan kita.

Kekurangan yodium pada wanita hamil boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan otak pada janin. Sumber makanan yang kaya dengan yodium termasuk garam beryodium, makanan laut seperti ikan, udang, rumput laut, susu, keju, yogurt, telur dan kacang-kacangan.

3. Fosforus

Anda sering mendengar mineral mikro ini terdapat dalam ubat gigi. Ya, fosforus berfungsi untuk tulang dan gigi yang sihat. Selain itu, bersama dengan kalsium, fosforus dapat membantu otot berfungsi, termasuk otot jantung. Fosforus juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan selepas bersenam, anda tahu. Dalam makanan, fosfor dapat dijumpai dalam daging, ayam, ikan, telur, kacang-kacangan, produk tenusu, kentang, buah kering seperti kismis.

4. Selenium

Mineral mikro ini diketahui mempunyai antioksidan yang tinggi dan membantu sistem imun. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai tahap selenium yang lebih tinggi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami gangguan tiroid. Manakala pada lelaki, kekurangan selenium meningkatkan risiko barah prostat. Sumber selenium banyak terdapat dalam salmon, udang, kacang Brazil, beras perang, bawang putih, cendawan shitake, telur.

Baca juga: Jangan Lupa Kepentingan Magnesium Semasa Kehamilan

5. Zink

Mineral mikro jenis ini sering diberikan kepada kanak-kanak yang mengalami cirit-birit. Zink dapat membantu penyembuhan luka. Bukan hanya itu, Zinc juga diketahui dapat meningkatkan daya tahan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan zink sebanyak 80-92 mg sehari dapat mengurangkan tempoh selsema hingga 33%.

Kekurangan zink boleh menyebabkan, antara lain, cirit-birit, kulit kering, rambut menipis, selera makan berkurang, kelemahan, ruam kulit dan masalah kesuburan (misalnya kemandulan pada lelaki). Anda boleh mendapatkan zink dalam makanan berikut seperti daging merah, unggas, biji-bijian, dan tiram.

6. Mangan

Mangan diketahui dapat mengawal fungsi sistem saraf dan metabolisme karbohidrat, protein dan kolesterol. Mangan disimpan di hati, pankreas, tulang, ginjal dan otak.

Kekurangan mangan dapat mengakibatkan gangguan pertumbuhan, masalah kesuburan, perubahan metabolik dan juga gangguan tulang. Mangan umumnya berasal dari biji-bijian, tetapi juga terdapat dalam beras perang, roti gandum dan teh.

7. Kromium

Kromium berperanan dalam metabolisme gula darah dengan membantu hormon insulin berfungsi. Mineral mikro ini sering digunakan sebagai pendamping untuk merawat diabetes pada pesakit gemuk. Kromium juga dikenali untuk membina otot dan membakar lemak. Kekurangan kromium meningkatkan risiko glaukoma pada mata.

Anda boleh mendapatkan kromium dalam makanan laut seperti ikan, tiram, udang, produk tenusu, sayur-sayuran hijau, daging, kacang hijau.

8. Tembaga

Tembaga berfungsi sebagai blok bangunan bagi banyak enzim dalam tubuh seperti pembentukan hemoglobin. Ia juga berperanan dalam penghasilan kolagen dan elastin untuk mengekalkan tisu badan yang sihat.

Kekurangan tembaga akan mengalami keadaan yang disebut neutropenia, iaitu keadaan di mana sel darah putih atau neutrofil dikurangkan dari jumlah normal. Sel darah putih berperanan dalam memerangi jangkitan, sehingga jika kekurangannya, seseorang akan mudah terkena penyakit.

Sumber tembaga terdapat di hati, makanan laut, kacang, biji, coklat, cendawan, roti gandum dan bijirin.

Baca juga: Ini adalah Tanda Kekurangan Zink

9. Molibdenum

Mineral mikro yang satu ini mungkin masih asing bagi anda. Molibdenum diperlukan oleh badan terutamanya untuk pemecahan enzim dan menghilangkan toksin. Kekurangan molibdenum boleh mengganggu pertumbuhan dan menyebabkan anemia.

Jenis makanan yang kaya dengan Molibdenum termasuk kekacang seperti kacang hijau, kacang ginjal, dan kacang tanah, gandum, hati, susu, kacang polong.

Nah, Gang Sihat sudah mengetahui pelbagai jenis mineral mikro. Walaupun jumlah yang diperlukan oleh tubuh kecil, faedahnya besar. Makan makanan seimbang yang seimbang sehingga keperluan mineral dan vitamin dapat dipenuhi. Salam sihat.

Baca juga: Ambil Makanan Yang Mengandungi Mineral Kalsium Di Sini Untuk Tulang yang Sihat!

Rujukan

1. Lizzie S. Mikronutrien: Jenis, Fungsi, Faedah dan Banyak Lagi. //www.healthline.com/nutrition/micronutrients

2. Sumber Makanan dari Vitamin dan Mineral. //www.webmd.com/food-recipes/vitamin-mineral-sources#2

3. Catherine S. Macrominerals dan Trace Mineral dalam Diet. //www.news-medical.net/health/Macrominerals-and-Trace-Minerals-in-the-Diet.aspx