Kenali 2 Jenis Vaksin Pneumokokus

Vaksin pneumokokus adalah salah satu vaksin pilihan yang disarankan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) untuk diberikan kepada anak-anak untuk mencegah penyakit pneumokokus. Penyakit pneumokokus adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus pneumoniae, atau biasa disebut bakteria pneumokokus.

Jangkitan bakteria pneumokokus dapat menyerang kawasan telinga, menyebabkan jangkitan sinus, radang paru-paru atau radang paru-paru, meningitis, dan sepsis. Dari data yang disajikan di laman web rasmi IDAI, dinyatakan bahawa pada tahun 2015 radang paru-paru sahaja menyebabkan kematian kira-kira 20 ribu kanak-kanak Indonesia berusia kurang dari 5 tahun. Bahkan di Indonesia sendiri, radang paru-paru berada di kedudukan ke-5 sebagai penyebab utama kematian pada kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun!

Baca juga: Imunisasi dan Vaksinasi Berbeza, Anda Tahu

Data di atas menunjukkan bahawa pencegahan radang paru-paru sangat diperlukan, terutama bagi kanak-kanak yang berumur kurang dari lima tahun. Salah satunya adalah dengan memberikan vaksin pneumokokus, yang bertujuan untuk membina kekebalan terhadap bakteria ini. Jangan salah, pemberian vaksin pneumokokus tidak hanya disyorkan untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa!

Terdapat dua jenis vaksin pneumokokus di pasaran, yang berbeza dari segi komposisi, pentadbiran, dan fungsi. Inilah penjelasannya:

PCV13. Vaksin Pneumokokus

Jenis pertama vaksin pneumokokus dipanggil Vaksin konjugat pneumokokus atau PCV. Vaksin ini akan memberi imuniti terhadap 13 ketegangan Bakteria Streptococcus pneumoniae. Ketiga belas ketegangan ia adalah penyebab penyakit pneumokokus yang paling biasa pada manusia. Saat ini, di dunia, termasuk di Indonesia, vaksin PCV13 beredar di bawah tanda dagang Prevnar®.

Vaksin PCV13 mulai dipasarkan sekitar tahun 2010. Kehadirannya menggantikan vaksin PCV7 yang telah beredar sejak tahun 2000. Vaksin PCV13 memberikan kekebalan kepada 7 ketegangan vaksin PCV7, ditambah 6 ketegangan pneumokokus baru, sehingga memberikan perlindungan terhadap 13 ketegangan pneumokokus.

Vaksin PCV13 ditujukan untuk bayi dan kanak-kanak berumur kurang dari 2 tahun, orang dewasa lebih dari 65 tahun, dan berumur 2 hingga 64 tahun dengan keadaan khas. Keadaan khas yang dimaksudkan termasuk menghidap anemia sel sabit, dijangkiti HIV, atau mempunyai penyakit jantung dan paru-paru yang kronik.

Bagi bayi dan kanak-kanak yang berumur kurang dari 2 tahun, cadangan yang diberikan oleh IDAI adalah tiga dos utama pada usia 2, 4, dan 6 bulan. Pada prinsipnya, vaksin PCV13 diberikan tiga kali bermula dari usia bayi 2 bulan, dengan pemberian seterusnya pada selang waktu 4 hingga 8 minggu.

Baca juga: Pada usia berapa vaksin hepatitis A dapat diberikan kepada anak-anak?

Seperti namanya, vaksin PCV13 adalah jenis vaksin yang dibuat dengan kaedah konjugasi, di mana sebahagian bakteria pneumokokus digabungkan dengan molekul protein, untuk meningkatkan kekebalan yang dihasilkan oleh vaksin ketika diberikan.

PPSV23. Vaksin Pneumokokus

Jenis vaksin pneumokokus kedua yang sedang beredar adalah vaksin PPSV23, atau vaksin pneumokokusvaksin polisakarida. Seperti namanya, vaksin ini memberikan perlindungan terhadap 23 ketegangan bakteria pneumokokus. Di pasaran, vaksin ini boleh didapati dengan nama dagang Pneumovax 23®.

Tidak seperti vaksin PCV13, yang merupakan vaksin konjugat, di mana bakteria digabungkan dengan protein untuk meningkatkan kesan imun yang dihasilkan, dalam vaksin PPSV23 ini molekul polisakarida dirancang sedemikian rupa sehingga menyerupai sebahagian bakteria pneumokokus. Oleh itu diharapkan dapat meningkatkan imuniti yang lebih baik.

Walaupun vaksin PCV13 terutama ditujukan untuk bayi dan kanak-kanak di bawah usia 2 tahun, vaksin PPSV23 ditujukan untuk kumpulan usia yang lebih tua. Mereka adalah orang dewasa berumur 65 tahun ke atas, atau berumur 2 hingga 64 tahun dengan syarat khas seperti yang disebutkan. Vaksin ini juga disyorkan untuk diberikan kepada orang dewasa berusia 19 hingga 64 tahun yang mempunyai kebiasaan merokok.

Vaksin PPSV23 ditujukan untuk pentadbiran dos tunggal aka satu masa sahaja. Biasanya sebelum memberi vaksin PPSV23, satu dos vaksin PCV13 diberikan terlebih dahulu. Ini untuk mengoptimumkan sistem imun yang dihasilkan.

Keberkesanan Vaksin Pneumokokal

Anda mungkin tertanya-tanya, apakah vaksin pneumokokus seperti yang dijelaskan di atas dapat memberikan kekebalan yang diinginkan? Beberapa kajian telah dilakukan mengenai keberkesanan vaksin pneumokokus, baik jenis PCV13 dan PPSV23. Akibatnya, vaksin PCV13 diklaim dapat mencegah terjadinya penyakit pneumokokus invasif pada 8 dari 10 bayi yang menerima vaksinasi ini.

Sementara vaksin PPSV23, mampu memberikan kekebalan terhadap penyakit pneumokokus invasif pada 75 peratus pesakit berusia 65 tahun ke atas. Selain itu, ia juga dapat mencegah terjadinya radang paru-paru atau radang paru-paru pada 45 peratus populasi yang berumur.

Baca juga: Bahaya Tidak Vaksinasi

Di Indonesia, vaksin pneumokokus masih merupakan vaksin pilihan. Namun, berita yang disiarkan di laman web rasmi IDAI menyatakan bahawa pemerintah berencana menjadikan vaksin pneumokokus ini sebagai program nasional, yang bermaksud bahawa kemudian vaksin ini dapat diperoleh secara percuma untuk semua anak Indonesia.

Terdapat dua jenis vaksin pneumokokus yang ada sekarang. Kedua-dua vaksin PCV13 dan PPSV23 mempunyai fungsi masing-masing dan sasaran pentadbirannya berbeza. Namun, kedua-duanya bertujuan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh bakteria pneumokokus, seperti radang paru-paru dan jangkitan telinga dan hidung. Salam sihat!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found