Kebaikan Insulin Basal untuk Mengawal Diabetes

Bagi seseorang yang menghidap diabetes jenis 2, membuat perubahan gaya hidup adalah perkara utama yang mesti dilakukan untuk mengawal kegilaan darah. Tujuan gaya hidup berubah antara lain untuk menurunkan atau mengekalkan berat badan. mengikut Jurnal Pemulihan dan Pencegahan KardiopulmonariWalau bagaimanapun, walaupun sebilangan kecil penurunan berat badan dapat meningkatkan kemungkinan pengurangan diabetes jenis 2.

Di samping itu, pengambilan ubat antidiabetik secara rutin tidak boleh ditinggalkan. Biasanya penghidap diabetes mendapat metformin untuk membantu menurunkan kadar gula darah ditambah ubat antidiabetik lain jika diperlukan. Metformin membantu menurunkan kadar gula dalam darah dengan mengurangkan jumlah gula yang diserap dari makanan dan mengurangkan pengeluaran gula di hati.

Walaupun begitu, walaupun melakukan perubahan gaya hidup dan mengambil ubat oral secara teratur, kadang-kadang tidak mencukupi bagi penderita diabetes jenis 2. Mereka mesti dibantu dengan insulin untuk mencapai gula darah yang ideal. Salah satu jenis insulin yang biasanya diberikan kepada penghidap diabetes jenis 1 dan jenis 2 adalah insulin basal.

Apa itu insulin basal dan kapan boleh diberikan? Rakan diabetes yang ingin mengetahui lebih banyak mengenai insulin, berikut adalah penjelasan ringkas!

Insulin Bertindak Lama

Insulin basal juga dikenali sebagai insulin bertindak panjang atau insulin bertindak lama, adalah sejenis insulin yang secara amnya diberikan kepada pesakit diabetes yang mengambil insulin untuk pertama kalinya.

Insulin basal akan mengekalkan kadar gula dalam darah sepanjang hari, antara waktu makan dan ketika anda sedang tidur. Ini kerana walaupun anda tidak makan, badan anda terus menghasilkan gula. Setelah insulin basal disuntik, ia akan diserap dengan perlahan sehingga tindakannya berlangsung lebih lama.

Walaupun kebanyakan penderita diabetes di Indonesia memulai perawatan dengan obat oral, ada beberapa orang dengan diabetes tipe 2 yang ketika didiagnosis memiliki kadar gula darah yang sangat tinggi, sehingga mereka segera diberi suntikan insulin. Sebilangan orang dengan diabetes jenis 2 hanya diberi insulin setelah perubahan gaya hidup dan ubat oral seperti metformin masih tidak dapat mengawal kenaikan gula darah. Biasanya setelah mencuba 3 - 6 bulan, tetapi kadar gula masih di luar kawalan.

Sepatutnya, ramai penghidap diabetes jenis 2 tidak mahu mengambil rawatan insulin kerana salah faham. Mereka menganggap bahawa rawatan insulin hanya dilakukan jika penyakitnya teruk. Sebenarnya, memulakan rawatan insulin pada usia dini sangat baik, kerana ini memberi peluang untuk pengawalan gula darah lebih terkawal seawal mungkin agar komplikasi tidak terjadi di kemudian hari.

Bagi mereka yang tidak pasti mengenai faedah insulin, berikut adalah fungsi insulin basal untuk penghidap diabetes jenis 2:

Baca juga: Pesakit kencing manis, Hati-hati dengan Overdosis Insulin!

1. menyerupai insulin semula jadi

Pankreas yang sihat berfungsi menghasilkan insulin mengikut keperluan. Insulin basal mempunyai fungsi yang sama dengan insulin semula jadi yang dihasilkan oleh pankreas. Kerana tindakannya yang panjang, insulin basal sangat bermanfaat bagi pesakit diabetes untuk mengawal gula darah sepanjang hari.

Beberapa jenama insulin asas yang ada di pasaran termasuk glargin U-100, glargin U-300, glargin insulin U-100 biosimilar, detemir, dan degludec. Semua jenis insulin basal boleh diberikan oleh doktor dalam dos yang berbeza.

2. Membantu mengawal kadar gula dalam darah antara waktu makan

Kerana insulin basal menjaga gula darah stabil sepanjang hari, ia juga dapat membantu mencegah kenaikan dan penurunan kadar gula darah. Namun, harus diingat bahawa kesan sampingan penggunaan insulin untuk diperhatikan adalah berlakunya hipoglikemia (keadaan di mana kadar gula dalam darah sangat rendah). Ini boleh berlaku jika Diabestfriends menyuntik terlalu banyak dos insulin daripada jumlah karbohidrat yang dimakan. Oleh itu, berjumpa doktor sekiranya rakan diabetes mengalami hipoglikemia. Rakan diabetes mungkin memerlukan perubahan pada jenis atau dos insulin yang digunakan.

Baca juga: Petua untuk Pengguna Insulin yang Takut Jarum!

3. Jadikan waktu makan lebih fleksibel

Insulin basal dapat menjadikan waktu makan Diabestfriends lebih fleksibel. Rakan diabetes tidak perlu menyuntik insulin basal setiap kali sebelum makan. Rakan diabetes hanya perlu menyuntiknya sekali atau dua kali sehari. Walau bagaimanapun, adalah penting bagi Diabestfriends untuk mengambil suntikan insulin pada masa yang sama dan secara konsisten setiap hari. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Diabetes Therapy pada April 2017, orang yang menghidap diabetes yang menyuntik insulin dua jam atau lebih lambat biasanya mempunyai risiko lebih tinggi terkena hipoglikemia dan sukar mengawal gula darah.

4. Menurunkan risiko komplikasi diabetes

Gula darah yang tidak terkawal dari masa ke masa akan menyebabkan komplikasi. Satu-satunya cara untuk mencegah komplikasi adalah dengan mengawal kadar gula dalam darah. Menurut sebuah kajian dalam Diabetes Therapy pada bulan Jun 2018, penderita diabetes yang secara berkala menjalani rawatan insulin basal hanya selama tiga tahun mempunyai risiko yang lebih rendah untuk dimasukkan ke hospital kerana komplikasi diabetes. Di samping itu, kajian ini juga menunjukkan bahawa secara rutin menjalani rawatan insulin basal selama tiga tahun dapat mengurangi risiko komplikasi akut, seperti hiperglikemia, hipoglikemia, atau koma diabetes.

5. Mudah digunakan, hanya memerlukan 1-2 suntikan sehari

Adalah wajar bagi penderita diabetes jenis 2 yang baru hendak mengambil rawatan insulin untuk merasa takut. Namun, Teman Diabest tidak perlu bimbang, kerana insulin basal biasanya hanya disuntik sekali sehari, walaupun beberapa orang diminta untuk menyuntik insulin basal dua kali sehari.

Selain itu, jarum dan jarum suntik insulin yang digunakan sekarang lebih mudah dan senang digunakan. Untuk dos dan kekerapan suntikan insulin, itu sangat bergantung pada jumlah kadar gula darah pada saat diagnosis dan apa sasaran rawatannya. Oleh itu, setiap orang berbeza dos, mengikut keperluan.

Baca juga: Diabestfriend, Jangan Simpan Insulin dengan sembarangan!

Memandangkan manfaat insulin basal bagi penderita diabetes jenis 2, Rakan diabetes tidak boleh menunggu sehingga timbul komplikasi baru menggunakan insulin. Sebabnya, mengambil rawatan insulin sejak awal mempunyai manfaat positif untuk kawalan gula darah. Rujuk doktor, mengenai rancangan rawatan insulin yang sesuai dengan keadaan Diabestfriends! (UH / AY)

Sumber:

Jurnal Pemulihan dan Pencegahan Kardiopulmonari. Penyingkiran Diabetes Mellitus Jenis 2 yang Baru Diagnosis Dengan Berat Badan dan Latihan. Mungkin. 2015.

Terapi Diabetes. Kadar Kejadian Hipoglikemia: Perbandingan Antara Data Dunia Nyata dan Populasi Percubaan Terkawal Secara Rawak pada Diabetes yang Dirawat dengan Insulin. Mac. 2016.

Terapi Diabetes. Perbezaan Besar dalam Waktu Dosis Insulin Basal Memperkenalkan Risiko Hipoglikemia dan Berat Badan: Kajian Lintang. Februari. 2017.

Terapi Diabetes. Mematuhi Terapi Insulin Basal Di Kalangan Orang dengan Diabetes Jenis 2: Kajian Kohort Retrospektif mengenai Kos dan Hasil Pesakit. Jun. 2018.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found