Punca Tidak Menurunkan Berat Walaupun Anda Diet | Saya sihat

Mengehadkan penggunaan makanan, telah dilakukan. Latihan biasa, sudah dilakukan. Makan lebih banyak serat juga telah dilakukan. Tetapi mengapa, berat badan juga tidak turun? Pasti terganggu, geng, jika anda menjalani diet tetapi berat badan juga tidak turun. Apakah penyebab tidak menurunkan berat badan walaupun anda sedang menjalani diet? Nah, sekarang anda tidak perlu bingung lagi, geng. Inilah penjelasan mengapa anda tidak menurunkan berat badan walaupun anda sedang menjalani diet!

Baca juga: Berjaya Menurunkan 44 Kg Lebih, Adele Hidup Diet Sirtfood

Punca tidak menurunkan berat badan walaupun anda sedang menjalani diet

Anda sudah menjalani diet, tetapi berat badan juga tidak akan turun? Inilah sebabnya:

1. Kekurangan air minuman

Cecair penting untuk penurunan berat badan. Minum air secukupnya dapat membantu menahan rasa lapar, jadi risiko makan berlebihan anda semakin kecil.

Selain itu, jika kita mengalami dehidrasi, ginjal tidak dapat berfungsi dengan baik, sehingga tubuh meminta bantuan dari hati. Kerana hati bekerja lebih keras, lemak yang anda makan akan disimpan dan bukannya dibakar.

Kemudian, jika anda meningkatkan pengambilan serat, tetapi pengambilan cecair tidak meningkat, maka kesan diet juga akan terganggu. Sebabnya, jika anda mengambil banyak serat, tetapi tidak minum air secukupnya, anda boleh mengalami sembelit.

2. Kurang Pengambilan Protein

Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet protein tinggi dapat menurunkan berat badan. Sebabnya, protein mencetuskan rasa kenyang dan menghalang tubuh daripada kehilangan otot sambil kehilangan lemak.

Di samping itu, tubuh membakar lebih banyak tenaga ketika mencerna protein daripada lemak dan karbohidrat. Jadi, semakin banyak protein yang anda makan, semakin banyak kalori yang anda bakar.

Baca juga: 7 Cara Mengubah Tabiat Makan Buruk, Menjadi Lebih Sihat

3. Terlalu Duduk

Mungkin anda sudah kerap bersenam setiap hari. Walau bagaimanapun, aktiviti di rumah dan di pejabat hanya duduk. Ini boleh menjadi salah satu penyebab tidak menurunkan berat badan walaupun anda sedang menjalani diet.

Menurut penyelidikan University of Missouri-Columbia, duduk selama beberapa jam boleh menyebabkan tubuh berhenti menghasilkan enzim penyekat lemak yang disebut lipase. Jadi, walaupun anda bersenam setiap hari tetapi di luar waktu latihan anda duduk lebih banyak, usaha diet anda untuk menurunkan berat badan juga akan terhambat.

4. Tekanan

Tekanan juga merupakan salah satu penyebab tidak menurunkan berat badan walaupun anda sedang menjalani diet. Hormon tekanan yang disebut kortisol mencetuskan tindak balas pertarungan-atau-penerbangan badan semasa anda mengalami tekanan. Hormon kortisol meningkatkan rasa lapar.

Selain itu, tekanan juga meningkatkan pengeluaran bahan kimia di otak yang disebut neuropeptida Y. Bahan kimia ini meningkatkan rasa lapar terhadap karbohidrat. Sebenarnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa ketika berada dalam keadaan tertekan, seseorang cenderung ingin makan banyak roti.

Sekiranya terdapat terlalu banyak tahap hormon kortisol di dalam badan, ia dapat melambatkan metabolisme. Selain itu, tekanan yang berlebihan juga boleh menyebabkan tubuh menyimpan lemak di bahagian perut atau perut. Lemak perut sukar dibakar.

Oleh itu, seboleh-bolehnya hindari tekanan dalam kehidupan seharian, agar usaha diet untuk menurunkan berat badan berjalan lancar dan menuai hasil yang diinginkan. (UH)

Baca juga: Jangan takut, anda boleh makan seberapa banyak yang anda suka 7 makanan ini yang tidak membuat anda gemuk!

Sumber:

Bentuk. Sebab Tersembunyi Anda Tidak Menurunkan Berat Badan. Ogos 2019.

Sangat Sesuai. Sebab Tersembunyi Anda Tidak Menurunkan Berat Badan. Januari 2020.

WebMD. Sebab Anda Tidak Menurunkan Berat Badan. Mac 2019.

Kesihatan Setiap Hari. Sebab Anda Tidak Menurunkan Berat Badan. Jun 2019.