MPASI Semasa Melancong

Sebelum anak saya memulakan tempoh MPASI (Makanan Tambahan ASI), banyak rakan saya mencadangkan agar saya bercuti bersama anak saya. Ketika saya bertanya alasannya, ternyata menurut rakan saya yang sedang melalui MPASI, proses MPASI sangat menyusahkan! Kanak-kanak di bawah satu tahun tidak dibenarkan mengambil gula dan garam, oleh itu, untuk membuat makanan mesti dilakukan secara khusus. Sebenarnya, kerana sistem imun dan pencernaan mereka masih rentan, peralatan memasak dan makan mesti terpisah. Nah, kebetulan sebulan yang lalu saya membawa anak saya bercuti ke Bali dan hari ini saya ingin berkongsi 5 petua untuk peralatan makan tambahan ketika dalam perjalanan yang mesti diambil ketika bercuti dengan anak-anak.

1. Bawa peralatan memasak dan alat makan yang mencukupi

Pada masa itu anak saya masih makan bubur halus, jadi wajib saya bawa pengisar untuk melicinkan makanan dalam masa yang cepat dan tidak rumit. Pada masa itu saya memilih untuk membawa Beaba Babycook yang boleh dikukus dan dikisar. Oleh itu, anda tidak perlu lagi membawa kapal pengukus atau memintanya kakitangan hotel untuk memasak makanan anak saya. Selain itu, saya hanya membawa 1 cawan sippy , 1 mangkuk dan beberapa sudu. Mengapa beberapa sudu? Anda tahu, bayi sering mengambil dan menjatuhkan sudu, jadi lebih baik jika anda membawanya kerana ini juga merupakan perkara penting untuk dibawa ketika anak anda dalam keadaan pejal. Oh ya, jangan lupa bawa juga bib / slabber untuk menjaga kebersihan pakaian anak anda.

2. Bawa MPASI Beku

Sekiranya anda malas memasak, anda juga boleh membawa pepejal beku yang hanya perlu dicairkan dan dihangatkan. Tidak perlu takut nutrien akan berkurang, kerana pembekuan makanan tidak merosakkan nutrien makanan. Kesukaran membawa pepejal beku adalah bahawa kita harus menjaga suhu tetap sejuk dan makanan tidak mencair ketika sampai ke tempat tujuannya. Sekiranya anda dalam perjalanan dan akan menaiki kapal terbang atau kereta api untuk waktu yang lama, saya cadangkan untuk membawa lebih sejuk beg supaya makanan tetap sejuk dan tidak basi. Ini benar-benar menyusahkan, tetapi dengan cara ini anda dapat memastikan bahawa anak anda masih mendapat nutrisi yang baik.

3. Bawa buah segar

Baiklah, semalam saya membawa buah segar yang boleh dimakan secara langsung dengan mengikis seperti pisang dan alpukat. Tidak perlu memasak atau melembutkan, buah ini dapat dikikis secara langsung dan diberikan kepada si kecil anda. Perkara lain yang saya suka mengenai kedua buah ini adalah rasanya yang manis sehingga tidak akan ditolak oleh anak-anak. Buah sitrus juga baik untuk diberikan kepada anak-anak yang boleh mengunyah dan anak-anak yang sudah mempunyai gigi. Selain kandungan vitamin C yang tinggi, buah sitrus juga mudah dihidangkan kerana hanya perlu dikupas. Tetapi jangan hanya memberi anak buahnya! Buah tidak mempunyai kandungan kalori yang tinggi sehingga tidak akan membuat si kecil merasa kenyang.

4. Cari penjual Makanan bayi buatan sendiri di bandar anda bercuti

Ya, sekarang ini terdapat banyak penjual Makanan bayi buatan sendiri dalam bentuk katering. Oleh itu, merekalah yang akan memasak makanan dan menghantarnya ke hotel tempat anda menginap setiap hari. Praktikal kan? Walaupun harganya biasanya agak mahal, tapi saya rasa pilihan ini wajar dipilih. Sangat sesuai untuk keluarga yang melakukan lawatan dan mempunyai jadual yang sibuk untuk mencari penjual makanan bayi buatan sendiri ini. Nasihat saya, mulailah mencarinya di media sosial kira-kira 1 bulan sebelumnya!

5. Bawa makanan segera

Walaupun terdapat banyak ibu yang melarang pemberian makanan segera kepada anak-anak mereka, saya rasa tidak mengapa memberi makanan segera kepada anak-anak selagi kekerapannya tidak terlalu kerap. Sebagai contoh, beberapa jenis makanan segera yang dimakan oleh anak saya, misalnya, seperti Milna, Gerber dan juga Farley. Ternyata perjalanan dengan anak kecil anda sepanjang dia makan makanan pejal tidaklah sesukar yang saya bayangkan. Semasa saya pergi ke Bali bersama anak saya, saya membawa beberapa peralatan untuk memenuhi keperluan pemakanannya. Walau bagaimanapun, anda juga boleh membawa makanan segera, membawa pejal beku atau mencari katering Makanan bayi buatan sendiri di destinasi anda. Jadi, ini adalah 5 petua yang dapat saya berikan sekiranya anda keliru tentang cara menguruskan makanan pelengkap ketika dalam perjalanan. Adakah anda fikir ada petua lain yang anda ada? Berkongsi jom di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found