Apa yang Berlaku pada Badan Semasa dan Selepas Bersenam Berkala

Nampaknya hampir semua orang sudah mengetahui bahawa bersenam adalah perkara yang baik dan sangat bermanfaat bagi tubuh. Semasa bersenam, tubuh akan menyeimbangkan fungsi organ dan proses metabolik. Senaman dapat mengelakkan tubuh daripada dijangkiti penyakit kronik. Semasa anda bersenam, badan anda akan lebih aktif daripada biasa. Bukan hanya otot yang berfungsi, semua organ dan sistem badan juga akan bertindak balas, cuba menyesuaikan diri. Latihan juga bukanlah sesuatu yang sukar dilakukan. Tetapi malas untuk bersenam sangat sukar untuk melawan. Walaupun senaman tidak harus dilakukan untuk waktu yang lama, penting untuk melakukannya dengan kerap.

Suatu hari, Geng Sehat berjaya melawan kemalasan dan mula bersenam, tetapi setelah itu, badan terasa sakit. Biasanya inilah yang menjadikan pemula sangat sukar untuk bersenam secara berkala. Betul, apa yang berlaku pada badan ketika anda bersenam?

Baca juga: Ingin mempunyai pantat yang cantik? Cuba Squats dan Lunges

Apa yang Berlaku pada Tubuh Selepas Satu Latihan

Adakah anda pernah mengalami Geng Sihat berasa sakit selepas bersenam? Biasanya keadaan ini berlaku setelah anda baru bersenam tetapi sebelumnya jarang atau mungkin tidak pernah bersenam. Adakah anda sanggup bangun pada waktu pagi, tetapi badan anda sakit, akhirnya anda menjadi malas untuk bersenam semula. Tunggu, geng, ternyata rasa sakit selepas bersenam, terutama bagi mereka yang jarang bersenam sebelumnya, adalah perkara yang wajar.

Sakit dan kesakitan pada otot ini biasanya terasa 24-48 jam selepas bersenam. Keadaan ini dikenali sebagai Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS). DOMS berlaku kerana otot mengalami trauma kecil sehingga tisu otot terasa tertekan. Ini adalah perkara biasa kerana aktiviti fizikal dilakukan lebih daripada biasa dan otot-ototnya beradaptasi. Anda tidak akan merasa sakit pada otot ini secara berterusan setiap kali anda selesai bersenam. Apabila badan anda terbiasa dengan latihan yang anda lakukan, rasa sakit dan kesakitan akan berkurang.

Pastikan juga bahawa kesakitan yang anda rasakan benar-benar DOMS, gengS. DOMS biasanya akan hilang selepas 2-3 hari. Sekiranya kesakitan tidak hilang, cubalah berjumpa dengan profesional perubatan, kerana anda mungkin mengalami kecederaan. Dilaporkan dari Huffington PostBerikut adalah beberapa faedah yang dapat anda terima dengan segera walaupun pertama kali anda bersenam:

-Walaupun DNA diwarisi dari ibu bapa, terdapat beberapa faktor yang dapat mengubah gen dalam DNA, salah satunya adalah gaya hidup. Dalam satu latihan, gen akan bertindak balas dan membuat perubahan, iaitu menjadikan tubuh lebih kuat dan mempercepat sistem metabolisme badan.

-Apabila melakukan latihan otak akan menghasilkan beberapa bahan kimia, antaranya, endorfin dan serotonin. Kedua-dua bahan kimia ini dapat meningkatkan mood, mencegah kemurungan, dan menjadikan anda lebih bersemangat. Semasa bersenam badan juga akan mengurangkan pengeluaran kortisol yang boleh menyebabkan tekanan.

-Latihan boleh juga meningkatkan keupayaan badan untuk fokus dan berkonsentrasi semasa bekerja. Ini sesuai jika anda merancang untuk bersenam sebelum bekerja.

Baca juga: Dapatkan bentuk seperti Emma Watson dengan cara ini

Apa yang Berlaku pada Tubuh Selepas Latihan Berkala

Dilaporkan dari Bersenam dengan BetulSetelah 1 minggu mula bersenam secara teratur, anda akan mula merasakan perubahan fizikal dan mental. Badan anda akan mula menghasilkan lebih banyak tenaga. Sebilangan orang juga merasakan bahawa keyakinan diri mereka meningkat dan gejala kemurungan mereka menurun. Dalam 2-4 minggu, senaman secara teratur akan membuat kekuatan dan kecergasan pada badan meningkat dan dapat dilihat dengan jelas. Sekiranya latihan yang anda lakukan bertujuan untuk menurunkan berat badan, yang tentunya disertai dengan diet yang sihat, perubahan bentuk badan juga dapat dilihat.

Setelah anda melakukan senaman secara teratur, organ tubuh akan mula menyesuaikan diri, termasuk peningkatan kekuatan jantung, pembesaran otot, peningkatan keupayaan paru-paru, dan tulang dapat tumbuh semula dengan lebih cepat. Bersenam secara berkala juga akan meningkatkan produktiviti kerja badan, jauh dari penyakit, dan bagi orang yang menderita penyakit kronik, dapat mengurangkan kos rawatan.

Baca juga: Bilakah Waktu yang tepat untuk bersenam?

Tidak ada yang rugi jika Geng Sihat melakukan senaman secara berkala. Untuk mengelakkan mendapat DOMS, jangan lupa menyejukkan badan kira-kira 10 minit sebelum anda menamatkan latihan fizikal anda. Sekiranya anda sudah terkena DOMS pada hari pertama anda memulakan latihan fizikal, anda harus berehat secukupnya, mengurut perlahan kawasan yang terkena, dan meregangkan badan anda.

Apabila otot anda sakit akibat bersenam, itu tidak bermakna anda harus berhenti bersenam. Anda masih boleh bersenam, bukan? Senaman ringan seperti berjalan kaki atau berbasikal anda masih boleh lakukan. Dengan cara itu, otot dapat pulih dan mula menyesuaikan diri dengan aktiviti fizikal yang anda mula lakukan. Apabila badan jarang atau tidak pernah melakukan senaman, biasanya anda akan makan lebih kerap makanan ringan, berasa cepat sakit dan letih, tidur tidak selesa, dan sistem metabolisme badan akan menjadi perlahan.

Tidak mudah bagi tubuh untuk dapat menyesuaikan diri dengan latihan fizikal yang anda lakukan dengan optimum. Setiap orang memerlukan jumlah masa yang berbeza, bergantung pada intensiti, tempoh, dan frekuensi. Untuk membantu badan anda menyesuaikan diri, cuba mulakan dengan senaman ringan dan bangkit perlahan-lahan. Di samping itu, lakukan latihan fizikal ini secara konsisten.

Apa pun tujuan latihan yang anda lakukan, baik untuk menurunkan berat badan, membina otot atau hanya untuk bersenang-senang, senaman akan mengubah tubuh anda menjadi lebih sihat dan lebih baik. Jangan lupa untuk memenuhi pengambilan yang betul, terutama air untuk mengelakkan dehidrasi, serta makanan yang kaya protein yang dapat membantu membina otot.

Ayuh GangS, jangan malas untuk mula bersenam, bayangkan faedah yang anda dapat. Selain sihat dan cergas, anda akan lebih bahagia dan menjalani kehidupan yang lebih baik.

Baca juga: Shhh, Orgasme Juga Boleh Berlaku Semasa Bersenam


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found