Cara Menyusukan Bayi yang Baru Lahir - GueSehat.com

Setelah melalui proses kehamilan dan melahirkan anak, inilah masanya bagi Ibu untuk belajar bagaimana menyusukan bayi yang baru lahir. Memang, penyusuan susu ibu boleh membingungkan pada mulanya dan terlalu banyak.

Namun, anda tidak harus segera menyerah! Baiklah, semoga perbincangan berikut mengenai cara menyusukan bayi yang baru lahir dapat membantu Ibu, ya!

Cara Menyusukan Bayi yang Baru Lahir pada Permulaan Awal Menyusui (IMD)

Sebagai momen pertemuan paling awal antara Ibu dan anak kecil anda, IMD adalah peluang yang jarang berlaku dan hanya boleh berlaku sekali seumur hidup. Lebih-lebih lagi, masa ini sebenarnya tidak boleh diganti dengan aktiviti penyusuan seterusnya, anda tahu.

Semasa IMD, si kecil anda akan mendapat kolostrum, titisan susu ibu pertama yang hanya mengandungi sedikit nutrien dan antibodi dalam kepekatan tinggi. Di dalam kolostrum, terdapat banyak antibodi yang disebut imunoglobulin (IgA) yang melindungi selaput lendir (lapisan kulit dalaman), yang meliputi tekak, paru-paru, dan usus bayi. Selain itu, ia mengandungi leukosit untuk melindungi si kecil anda, yang masing-masing sangat mudah diserang oleh virus dan bakteria berbahaya.

Kolostrum juga berguna untuk menurunkan bilirubin yang berisiko menyebabkan penyakit kuning pada bayi baru lahir. Bilirubin adalah sisa pengeluaran sel darah merah yang dihasilkan dalam jumlah besar sebelum melahirkan.

Bukan hanya antibodi, hubungan kulit ke kulit semasa IMD membantu menstabilkan suhu badan, nafas, degupan jantung, dan kadar gula dalam darah anak kecil anda, Ibu. Betapa hebatnya kesan positifnya!

Kembali ke cara menyusukan bayi yang baru lahir, ketika IMD dilakukan, bayi akan diletakkan di perut anda tanpa berpakaian atau diletakkan terus di dada anda jika anda melahirkan dengan pembedahan caesar.

Bau cairan ketuban (cairan amniotik) di tangan bayi anda akan membantunya mencari puting anda yang mempunyai bau yang serupa. Walaupun hubungan kulit-ke-kulit ini dilakukan tanpa pakaian, tidak perlu menambah selimut sekiranya keadaan di bilik bersalin sejuk.

Selepas 12-44 minit, bayi akan menggerakkan kaki, bahu dan lengannya. Walaupun penglihatannya terhad, bayi sebenarnya dapat melihat areola gelap ibu mereka dan bergerak ke arahnya. Bayi kemudian akan memukul kepalanya ke dada anda. Pergerakan seperti urut ini akan merangsang payudara dan membantu rahim mengecut.

Apabila bayi akhirnya sampai ke puting susu, dia akan mula menyusu selama kira-kira 15 minit. Keseluruhan proses IMD akan memakan masa sekurang-kurangnya 1 jam. Sebilangan besar bayi akan menemui puting ibu mereka dalam masa 30-60 minit.

Baca juga: Kepentingan IMD pada Jam Pertama Kehidupan Bayi

Cara Menyusukan Bayi yang Baru Lahir: Menguasai Kaedah Memasak Yang Betul

Penyusuan susu ibu bukan sahaja memberi nutrisi, tetapi juga momen untuk menguatkan ikatan emosi antara Ibu dan anak kecil anda. Maksudnya, cara menyusui bayi yang baru lahir mestilah betul agar dapat mewujudkan saat yang menyenangkan. Jangan biarkan ia menyakitkan ibu dan bahkan membuat anda trauma. Kunci untuk semua ini adalah ikatan penyusuan.

Seperti yang dinasihatkan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), beberapa tanda penting yang menunjukkan bahawa bayi menyusui dengan baik ketika menyusui adalah seperti berikut:

 1. Dagu bayi menyentuh payudara.
 2. Bibir bawah bayi dibengkokkan ke luar.
 3. Mulut si kecil terbuka lebar.
 4. Areola bawah masuk ke mulut bayi lebih banyak daripada areola atas.
 5. Bayi menghisap dengan perlahan, berirama, tidak tergesa-gesa, dan tidak ada suara memicit. Yang didengar adalah suara bayi menelan.
 6. Pipi bayi kelihatan kembung.
 7. Ibu tidak merasa sakit.

Baca juga: Cubalah Cara Menyembuhkan Selesema Semasa Menyusui!

Cara Menyusukan Bayi yang Baru Lahir: Menyusu dengan kerap!

Berapa kali bayi yang baru lahir perlu disusui? Jawab sebanyak mungkin! Anda dan anak kecil anda masih belajar dan menyesuaikan diri dengan tahap kehidupan baru ini, jadi amalan penyusuan langsung adalah cara untuk mencari corak penyusuan yang betul.

Mengenai kekerapan, cara menyusui bayi yang baru lahir adalah mengikut kehendak bayi, bukan berdasarkan jadual. Bayi yang baru lahir akan memberi makan sekurang-kurangnya 8-12 kali sehari pada minggu pertama atau setiap 2-3 jam.

Tenanglah, ibu, selalunya si kecil meminta penyusuan, bukan kerana susu ibu tidak mencukupi. Susu ibu lebih mudah dicerna oleh sistem pencernaan bayi, yang masih tidak berfungsi dengan optimum. Tepatnya dengan intensiti penyusuan yang tinggi, ini akan menjadikan sistem pencernaan si kecil berjalan lebih cepat dan lebih sihat untuknya. Lebih-lebih lagi, jika anda sering menyusukan anak anda, ia juga akan merangsang pengeluaran susu anda, yang tentunya dapat menyeimbangkan keperluan pemakanan si kecil anda.

Penting untuk diingat, bayi yang baru lahir akan cenderung tidur lebih lena. Ini sering menjadikan jadual penyusuan tidak menentu dan mengganggu kenaikan berat badan. Itulah sebabnya bayi yang baru lahir berumur sehingga 4 bulan tidak digalakkan melebihi 4 jam tanpa disusui. Dia harus bangun ketika tiba masanya untuk memberi makan.

Baca juga: Ibu, Elakkan 5 Kesalahan Ini Semasa Menyusu!

Cara Menyusukan Bayi yang Baru Lahir: Mengenali Tanda-tanda Anak Kecil Anda Lapar dan kenyang

Dengan menyedari tanda-tanda anak anda lapar, anda akan semakin menguasai cara menyusui bayi yang baru lahir. Tapi jangan salah sangka, sebenarnya itu bukan sekadar tangisan yang merupakan tanda si kecil anda meminta untuk disusui. Sebenarnya, menangis sebenarnya adalah tanda bahawa anda sudah terlambat menyusukan anak anda dan mengabaikan tanda-tanda bahawa dia sudah lapar.

Tanda-tanda ini adalah:

 • Gerakkan kepala ke kiri dan kanan.
 • Buka mulut.
 • Letakkan penumbuk di mulut anda.
 • Dia mengetap bibir dan menghisapnya.
 • Sekiranya dia dipegang, kepalanya akan menunjuk ke bahagian dada, mengikuti naluri untuk mencari payudara.
 • Adakah refleks perakaran , yang mengikuti sentuhan tangan anda ketika pipi atau mulut anda disentuh.

Dengan menyedari dan menanggapi isyarat lapar yang ditunjukkan oleh anak kecil anda sejak awal, anda akan lebih mudah menyusu dengan cara yang tenang dan selesa. Apa yang sering berlaku, jika bayi sudah menangis dan kesal, ikatan yang baik dan betul akan sukar.

Sementara itu, menyedari tanda-tanda bahawa anak anda sudah kenyang juga merupakan sebahagian cara menyusukan bayi yang baru anda perlu ketahui. Tanda-tandanya adalah:

 • Kepalan bayi terbuka dan santai.
 • Tubuh bayi mengendurkan.
 • Anak kecil anda mungkin cegukan, tetapi tetap tenang.
 • Sedang tidur.
 • Sedikit susu keluar dari sudut bibirnya. Keadaan ini juga dikenali sebagai bersendi basah .
 • Muka bayi kelihatan puas.
 • Lepaskan penghisap puting dan berpaling dari payudara.

Bagaimana cara menyusukan bayi yang baru lahir mengikut pengalaman anda? Adakah mencabar atau penuh dengan emosi? Walaupun begitu, penyusuan susu ibu adalah kisah cinta paling murni antara ibu dan anak. Ibu gembira kerana mendapat peluang keemasan ini. Tidak kira betapa sukarnya cabaran itu, akan selalu ada kemudahan yang akan datang. Teruskan, Ibu! (AS)

Baca juga: Ingin Berjaya Menyusu? Ikuti 10 Garis Panduan WHO Ini!

Sumber

ScienceDaily. kolostrum.