Apa itu Sindrom Nefrotik | saya sihat

Penyakit buah pinggang sering menimpa orang dewasa. Namun, ternyata kanak-kanak bahkan dapat mengalaminya, anda tahu, ibu! Dari segi perubatan, salah satu penyakit kanak-kanak yang melibatkan buah pinggang disebut sindrom nefrotik (SN). Apakah sindrom nefrotik?

Apa itu Sindrom Nefrotik?

Sindrom nefrotik adalah penyakit buah pinggang yang paling biasa pada kanak-kanak. Kejadian atau kadar kejadian pada kanak-kanak berbeza di setiap negara. Di Amerika Syarikat dan Inggeris, misalnya, terdapat 2-7 kes baru bagi setiap 100,000 anak setiap tahun, dengan prevalensi antara 12-16 kes per 100,000 anak. Di Indonesia melaporkan 6 per 100,000 setiap tahun pada anak-anak berusia kurang dari 14 tahun. Nisbah lelaki dan perempuan adalah 2: 1.

Penyakit ini terbahagi kepada 3, iaitu sindrom nefrotik kongenital (kelainan sejak lahir), penyebab utama / idiopatik atau tidak diketahui, dan penyakit sekunder yang disebabkan oleh penyakit lain.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sindrom nefrotik pada kanak-kanak termasuk lupus erythematosus sistemik (LES), Henoch Schonlein purpura, dan lain-lain. 90% kes sindrom nefrotik adalah idiopatik.

Baca juga: Menurut penyelidikan, menunggang roller coaster membantu menghilangkan batu ginjal

Gejala Sindrom Nefrotik

Seperti gangguan buah pinggang pada orang dewasa, sindrom nefrotik pada kanak-kanak dicirikan oleh protein dalam air kencing atau proteinuria. Biasanya bilangannya sangat tinggi (> 40mg / m2 / jam). Selain protein dalam air kencing, kanak-kanak dengan sindrom nefrotik juga mengalami hypoalbuminemia (<2.5g / dL) dan hiperlipidemia. Secara fizikal kanak-kanak itu kelihatan bengkak atau edematous.

Ramai pesakit dengan sindrom nefrotik datang ke doktor dengan mata bengkak atau pergelangan kaki bengkak. Gejala yang lebih teruk dicirikan oleh pembengkakan di perut kerana asites (cecair di perut), efusi pleura (cecair di lapisan paru-paru), dan pembengkakan alat kelamin. Kadang-kadang disertai dengan sedikit air kencing dan gejala jangkitan, selera makan berkurang, dan cirit-birit.

Dalam laporan ISKDC (Kajian Antarabangsa untuk Penyakit Ginjal pada Kanak-kanak), dalam sindrom nefrotik yang tidak normal (SNKM) didapati 22% dengan air kencing bercampur darah dan 15-20% dengan hipertensi, dan 32% dengan peningkatan sementara dalam kadar kreatinin darah dan urea darah. Gejala yang sering diadukan adalah kelemahan atau keletihan dan penurunan selera makan.

Baca juga: 7 Cara Menjaga Kesihatan Ginjal

Diagnosis Sindrom Nefrotik

Untuk membuat diagnosis, ia bermula dengan sejarah dan pemeriksaan fizikal oleh doktor berdasarkan gejala yang disenaraikan di atas. Kemudian dapat disahkan dengan ujian makmal, seperti:

1. Pemeriksaan air kencing

Urinalisis boleh mendedahkan sejumlah besar protein air kencing. Lebih tepat mengumpulkan sampel air kencing dalam tempoh 24 jam. Kultur air kencing dapat dilakukan jika ada kecurigaan jangkitan saluran kencing.

2. Ujian darah

Pesakit dengan SN didapati mempunyai nilai albumin yang rendah dalam darah mereka. Kehilangan albumin melalui air kencing dikaitkan dengan peningkatan kadar lipid dalam darah. Dan boleh didapati peningkatan nilai urea dan kreatinin.

3. Biopsi buah pinggang

Kerosakan buah pinggang dapat dijumpai dan penyebab NS dapat dikaji lebih lanjut pada pesakit. Walau bagaimanapun, ini agak invasif, jadi memerlukan pertimbangan pakar pediatrik atau perunding nefrologi pediatrik.

Baca juga: Malah Kanak-kanak Boleh Mengalami Ginjal, Berhati-hati dengan Gejala!

Adakah Sindrom Nefrotik Dapat Diubati?

Bagi kanak-kanak yang mengalami simptom NS untuk pertama kalinya, mereka harus dirawat di hospital dengan tujuan menilai penyakit, menilai diet, mengawal edema, memulakan rawatan dan mendidik ibu bapa.

Untuk peraturan diet, diet protein normal dapat dilakukan, yaitu 1,5-2 gram / kgBW / hari dan diet rendah garam (1-2 gram / hari). Terdapat beberapa ubat yang boleh diberikan kepada pesakit NS, termasuk:

Ubat kortikosteroid.

Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan keradangan pada ginjal, sehingga kerusakan pada ginjal berkurang dan perlahan-lahan dapat kembali ke kondisi awalnya, walaupun perawatannya memerlukan waktu yang lama, yaitu sekurang-kurangnya 6 bulan.

Ubat antihipertensi

Antihipertensi digunakan pada pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi (hipertensi), selain itu ubat hipertensi juga dapat mengurangi jumlah protein yang terbuang melalui air kencing.

Ubat diuretik.

Fungsi ubat diuretik adalah untuk membuang lebihan cairan dari badan, sehingga mengurangkan pembengkakan pada tubuh pesakit.

Baca juga: Bolehkah Kita Hidup Tanpa Buah Pinggang?

Komplikasi dan Pencegahan Sindrom Nefrotik

Sindrom nefrotik yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan komplikasi, seperti:

  • Jangkitan. Jangkitan yang sering terjadi adalah selulitis dan peritonitis primer, jadi rawatan diperlukan secepat mungkin jika ada demam dan ada risiko jangkitan lain. Kerana pada pesakit dengan SN dalam rawatan sistem ketahanannya sangat lemah.
  • Trombosis

  • Hiperlipidemia

  • Hipokalsemia

  • Hipertensi

  • Malnutrisi kerana sejumlah besar protein terbuang dalam air kencing

Sehingga kini, perkara utama yang menyebabkan sindrom nefrotik belum dijumpai, jadi mencegahnya agak sukar. Dalam beberapa kajian dikatakan bahawa ia berkaitan dengan genetik, jadi jika ada sejarah pada orang tua, atau anak-anak lain yang didiagnosis dengan SN, lebih baik memeriksakan anak anda oleh pakar perunding pediatrik atau pakar nefrologi pediatrik.

Baca juga: 8 Peraturan Emas untuk Mencegah Penyakit Ginjal