Seks Mulut Menyebabkan Kanser Mulut

Kes barah mulut dilaporkan meningkat di beberapa negara. Umumnya, barah mulut didiagnosis ketika pesakit datang ke doktor atau doktor gigi kerana sariawan yang tidak hilang. Luka canker biasanya tumbuh di lapisan mukosa mulut ketika sistem ketahanan badan menurun. Hati-hati jika sariawan selalu muncul di tempat yang sama dan tidak hilang, sebenarnya keadaannya semakin luas.

Gejala ini boleh menjadi gejala barah mulut! Ya, barah yang satu ini mungkin masih tidak biasa di telinga. Namun, beberapa rujukan menyatakan bahawa barah mulut juga sering dijumpai di Indonesia. Sekurang-kurangnya terdapat lebih daripada 120,000 kes di Indonesia. Sudah tentu ini mesti mendapat perhatian. Kanser mulut boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan gejalanya dapat dilihat dengan mata kasar.

Baca juga: Luka canker tidak pernah sembuh? Atau Kanser Mulut!

Apakah Gejala Umum Kanser Mulut?

Kanser mulut dicirikan oleh pertumbuhan luka di mulut yang tidak sembuh, sama dengan sariawan. Kanser mulut sendiri terdiri daripada barah bibir, lidah, pipi, lelangit keras dan lembut, resdung, dan juga boleh muncul di kerongkong. Keadaan ini boleh mengancam nyawa jika tidak didiagnosis dan dirawat seawal mungkin.

Untuk mengenali gejala seawal mungkin, anda harus lebih prihatin dengan keadaan di rongga mulut, dan segera buat pemeriksaan lebih lanjut kepada doktor sekiranya anda menemui beberapa gejala berikut:

- Kehadiran bengkak atau menebal, lebam, bintik-bintik kasar atau kerak yang berlaku di bibir, gusi, atau kawasan lain di mulut.

- Penampilan tompok putih atau merah, di kawasan mulut.

- Berlaku pendarahan yang tidak biasa di kawasan mulut dan tidak diketahui dari mana asalnya dan apa yang menyebabkannya.

- Kebas tidak dapat dijelaskan, hilang rasa atau tidak sakit pada sariawan atau luka di kawasan mulut

- Sekiranya luka muncul, ia mudah berdarah dan tidak sembuh selama 2 minggu

- Sakit atau terasa seperti ada sesuatu yang tersekat di kerongkong

- Kesukaran mengunyah atau menelan, bercakap, dan gerakkan rahang atau lidah

- Suara serak, sakit tekak perubahan kronik, atau suara

- Menurunkan berat badan secara drastik

Baca juga: Luka canker kerana kekurangan vitamin C? Keliru!

Siapa yang paling berisiko menghidap barah mulut?

Menurut American Cancer Society, wanita lebih berisiko terkena barah mulut. Pada lelaki, risikonya lebih besar pada mereka yang berusia lebih dari 50 tahun, dan perokok. Jelas, siapa yang berisiko tinggi terkena barah mulut?

1. Perokok. Perokok mempunyai risiko enam kali lebih besar terkena barah mulut daripada orang yang tidak pernah merokok.

2. Pencinta tembakau. Selain merokok, tembakau juga sering dikunyah. Pengunyah tembakau mempunyai risiko 50 peratus lebih tinggi terkena barah mulut. Kawasan yang disasarkan adalah pipi, gusi, dan lapisan bibir.

3. Minum alkohol. Kanser mulut juga sering dijumpai pada mereka yang gemar minum alkohol. Data tersebut menjelaskan, mereka 6 kali lebih mungkin menderita barah mulut daripada orang yang tidak meminum alkohol.

4. Jangkitan Human Papillomavirus (HPV). Virus ini adalah salah satu penyebab barah mulut. Strain HPV tertentu bersifat karsinogenik, seperti jenis penyebab kanser serviks, atau barah zakar.

Baca juga: Hati-hati, bakteria di gusi boleh merebak ke jantung!

Seks oral mencetuskan barah mulut

Dipetik dari NHS, lelaki yang melakukan seks oral pada wanita mempunyai risiko lebih besar terkena kanser mulut. Lelaki yang melakukan seks oral dengan pelbagai pasangan berisiko lebih tinggi terkena barah kepala dan leher, termasuk barah mulut dan tekak, terutama jika lelaki itu juga seorang perokok.

Penyelidikan di Amerika Syarikat melihat 9,425 orang berusia 20 hingga 59 tahun yang memberikan maklumat mengenai jumlah pasangan seks oral mereka dan diuji kehadiran HPV di badan mereka, terutama di mulut.

HPV adalah virus yang boleh menjangkiti selaput lendir. Jenis tertentu boleh meningkatkan risiko barah serviks pada wanita, dan jika dijumpai di mulut, ia dapat meningkatkan risiko barah mulut dan tekak. Virus ini juga boleh menyebabkan ketuat kelamin.

Para penyelidik mendapati bahawa 6% lelaki dan 1% wanita membawa jenis HPV yang berpotensi menyebabkan barah ke dalam mulut mereka. Mereka menyatakan bahawa virus itu lebih sering terjadi pada perokok dan pada lelaki yang melakukan seks oral dengan pelbagai pasangan.

Walaupun kelihatan menakutkan, tetapi data menunjukkan bahawa tidak semua orang yang dijangkiti HPV di mulut mereka akan menghidap barah. Kes dianggarkan berjumlah 7 dari 1,000 lelaki dan 2 dari 1,000 wanita.

Anda tidak perlu terlalu takut. Tetapi tidak ada yang salah dari sekarang untuk lebih mementingkan kesihatan mulut dan tidak melakukan hubungan seks yang berisiko. Sentiasa berjaga-jaga jika luka atau luka di dinding mukosa mulut tidak sembuh. Luka sariawan biasa akan sembuh sendiri dalam 5-7 hari paling banyak. (AR / AY)

Baca juga: Titik Putih di Rongga Mulut? Hati-hati dengan Jangkitan Kulat

Sumber:

//www.webmd.com/oral-health/guide/oral-cancer#2

//www.nhs.uk/news/cancer/men-who-perform-oral-sex-women-more-risk-mouth-and-throat-cancers/


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found