Kelebihan Minum Jus Sayuran untuk Kesihatan - guesehat.com

Siapa dari Geng Sihat yang gemar minum jus? Adakah anda lebih kerap menggunakan jus buah atau jus sayur? Sebilangan besar daripada kita lebih suka jus buah daripada jus sayur, kerana rasanya manis dan enak. Mungkin anda berfikir bahawa jus sayur kadang-kadang membuat anda merasa tidak enak, tetapi ternyata ada juga yang sangat menyukai jus sayur.

Minum jus sayur adalah salah satu kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan badan anda. Jus buah mengandungi antioksidan, vitamin, dan nutrien yang sangat tinggi, tetapi juga mempunyai kandungan gula yang tinggi. Atas sebab ini, anda juga harus mengambil jus sayur. Jus sayur mempunyai kandungan gula yang lebih rendah daripada jus buah. Berikut ini akan menerangkan kebaikan jus sayur.

Sayur-sayuran mempunyai sifat alkali

Jus sayur-sayuran segar sangat beralkali, yang dapat membantu memulihkan badan dari wabak keasidan moden. Gula, soda, jus buah kemasan, daging, ikan, makanan laut, keju, biji-bijian, dan hampir semua makanan yang diproses mengandungi asid. Oleh itu, jangan terkejut jika kebanyakan kita mempunyai pH badan dan darah yang terlalu berasid.

Tahap pH yang ideal adalah neutral atau sedikit alkali, iaitu sekitar 7-7,5 pH. Tubuh yang terlalu berasid sangat terdedah kepada masalah kesihatan. Masalah pedih ulu hati, gout, dan kulit adalah gejala berlebihan asid.

Terdapat juga kaitan dengan peningkatan risiko barah dan penyakit jantung, serta menjadi tempat pembiakan bakteria dan kulat seperti candida albicans. Minum jus sayur segar setiap hari untuk meningkatkan tahap pH alkali, untuk mengimbangi masalah kesihatan yang disebabkan oleh asid berlebihan.

Klorofil sangat bermanfaat untuk kesihatan

Klorofil adalah pigmen tumbuhan. Sekiranya anda minum jus sayuran hijau, maka anda akan memberikan pengambilan klorofil yang tinggi ke dalam badan. Semakin gelap hijau, semakin berkualiti.

Pada dasarnya, klorofil adalah darah tumbuhan. Dan luar biasa, struktur kimianya hampir sama dengan komponen sel darah merah kita (hermin). Hanya ada satu perbezaan, iaitu klorofil mempunyai magnesium di tengah struktur atomnya, sementara sel darah merah memiliki zat besi di tengah struktur atomnya.

Apabila anda mengambil sumber klorofil, sistem pencernaan badan akan menukar klorofil menjadi 100 peratus sel darah merah. Dengan kata lain, klorofil telah diubah menjadi sel darah merah. Klorofil sangat baik untuk membantu meningkatkan bilangan sel darah merah. Sekiranya anda mencampurkan jus bit dengan jus sayur, anda akan mendapat faedah yang lebih besar lagi. Sebabnya, jus bit adalah sumber zat besi.

Lobak baik untuk jus

Anda pasti biasa dengan sayur yang satu ini, kerana rasanya yang enak dan manis, dan harganya cukup murah. Untuk membuat jus lobak merah yang baik, pastikan anda memilih lobak segar. Elakkan memilih wortel yang layu, kasar, layu di pangkal, dan mempunyai banyak keretakan. Ini semua adalah tanda lobak tua.

Lobak yang belum masak cenderung padat, berwarna cerah, agak lurus, dan mempunyai tekstur yang halus. Semakin oren lobak merah, semakin banyak antioksidan dan beta karoten yang terdapat di dalamnya. Beta karotena adalah pigmen tumbuhan yang memberi wortel warna oren mereka.

Sekiranya anda mahukan rasa manis, maka pilihlah wortel yang paling pekat. Sebabnya, bahagian dalam wortel adalah tempat di mana hampir keseluruhan gula disimpan. Jadi semakin tebal lobak merah, semakin tebal inti dalamnya dan semakin banyak kandungan gula.

Terdapat perdebatan mengenai apakah baik atau tidaknya jus pangkal wortel, kerana ia dianggap beracun. Tetapi di sisi lain, ada juga yang mengatakan bahawa akar lobak kehijauan mengandungi banyak nutrien. Ada yang menggunakan asas wortel untuk membuat jus dan ada yang tidak. Pilihan bergantung pada masing-masing.

Biasanya, wortel bukan organik disalut dengan racun perosak. Racun perosak boleh mengandungi logam berat yang sangat toksik, seperti plumbum, arsenik, dan bahan kimia berbahaya yang lain. Oleh itu, sangat digalakkan memilih wortel yang bersifat organik. Tetapi jika anda harus menggunakan wortel bukan organik, maka anda harus mencuci dan mengelupas kulitnya terlebih dahulu

Resipi pelbagai jus

1. Jus Carrot

Sediakan 5 lobak merah sederhana. Basuh, potong, kemudian kisar hingga rata. Jangan lupa untuk melepaskan pangkalannya. Sekiranya anda minum jus wortel setiap hari, maka kulit anda akan menjadi sedikit oren. Sekiranya itu kerana wortel mengandungi beta karoten sangat tinggi.

2. Jus hijau sederhana

 • 1 cawan bayam.
 • Kangkung 2 cawan (sejenis kubis).
 • 2 cawan pasli.
 • 1 timun.
 • 3 tangkai saderi
 • Masukkan sedikit bawang putih atau halia jika suka.
 • Basuh semua sayur dan kemudian kisar hingga rata.

3. Jus epal dan timun

 • 2 biji epal.
 • timun.
 • 1 jari halia.
 • Basuh semua bahan sehingga bersih. Potong-potong, dan lepaskan pangkal tangkai epal.
 • Satukan semua bahan, pengisar hingga sebati.

4. Jus alkali

 • 1 cawan bayam.
 • timun.
 • 2 tangkai saderi termasuk daun.
 • 3 biji lobak merah
 • epal.
 • Basuh semua bahan sehingga bersih.
 • Potong semua bahan. Jangan lupa membuang pangkal lobak merah dan tangkai epal. Jangan kupas kulit epal, kerana penuh dengan antioksidan dan flavonoid.
 • Satukan semua bahan, pengisar hingga sebati.

Sebagai tambahan kepada apa yang telah disebutkan di atas, tentu ada banyak lagi varian jus sayur yang boleh anda buat. Jus sayur sememangnya sangat bermanfaat untuk kesihatan, tetapi jangan lupa untuk memakan jus buah juga.