Gejala Kekurangan Vitamin C

Vitamin C adalah salah satu vitamin yang paling popular. Sumber vitamin C tidak sukar dicari. Sekiranya Geng Sihat makan makanan seimbang, maka pengambilan vitamin C mesti dipenuhi. Keperluan untuk vitamin C sangat bergantung pada keadaan setiap orang.

Wanita dewasa memerlukan pengambilan vitamin C 75 miligram sementara lelaki memerlukan pengambilan vitamin C 90 miligram setiap hari. Keperluan ini dapat dipenuhi dari makanan. Contohnya 1/2 lada bel merah mentah atau brokoli kukus. Ia sudah memenuhi separuh daripada keperluan harian vitamin C. Oleh itu, sumber vitamin C bukan sahaja berasal dari jeruk.

Tubuh kita tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, Geng Sihat mesti memakannya setiap hari. Tidak hairanlah jika banyak orang mengalami kekurangan vitamin C secara tidak sengaja.

Selain itu, ada keadaan tertentu yang meningkatkan risiko kekurangan vitamin C. Pesakit dengan penyakit ginjal yang menjalani hemodialisis atau dialisis, alkoholik, dan perokok, umumnya mengalami kekurangan vitamin C.

Sekiranya Geng Sihat mengalami salah satu daripada keadaan ini, pengambilan vitamin C harian yang diperlukan meningkat sebanyak 35 miligram. Jumlah ini diperlukan untuk membantu kerosakan pada tubuh yang disebabkan oleh radikal bebas.

Lalu, bagaimana anda tahu jika Geng Sihat mempunyai kekurangan vitamin C? Berikut adalah 9 tanda kekurangan vitamin C! (UH / AY)