Pemindahan rambut lelaki - Guesehat

Ramai lelaki menderita dan hilang keyakinan diri kerana keguguran rambut yang menyebabkan kebotakan. Data menunjukkan hampir dua pertiga lelaki akan mengalami penipisan rambut pada usia 35 tahun. Oleh itu, bagi lelaki yang tidak mahu rambut mereka menipis dan menyebabkan kebotakan, ada penyelesaian yang pasti: pemindahan rambut. Apakah prosedur untuk pemindahan rambut ini?

Apa itu Pemindahan Rambut?

Pemindahan rambut adalah prosedur pembedahan. Ingat, geng, ini bukan prosedur kecantikan yang dilakukan di salun kecantikan.Pemindahan rambut adalah implantasi folikel rambut atau akar rambut ke kulit kepala.

Folikel penderma diambil dari rambut anda sendiri, bukan dari rambut orang lain. Pertama, pakar bedah akan mengeluarkan folikel 'penderma' dari satu bahagian kulit kepala anda, misalnya dari bahagian belakang kepala anda, yang secara genetik lebih tahan kebotakan.

Seterusnya, folikel penderma ini akan ditanamkan ke kawasan kepala yang memerlukannya. Sudah tentu kawasan ini sudah botak atau rambut gugur teruk. Berapa banyak folikel rambut yang ditanam, bergantung pada keperluan anda.

Sekiranya kawasan yang memerlukan pemindahan adalah besar, anda mungkin memerlukan beberapa sesi. Biasanya, diperlukan antara 1.000 hingga 2.000 hingga 4.000 folikel rambut untuk dipindahkan setiap sesi. Prosedur ini memakan masa beberapa jam.

Baca juga: Rambut Gugur? Cubalah Cara Ini untuk Menyelesaikannya!

Jenis Pemindahan Rambut

Terdapat dua jenis pemindahan rambut utama: pemindahan unit folikular (FUT) dan pemotongan unit folikular (FUE). Walaupun ada teknik lain, termasuk prosedur sel induk, mereka kurang biasa dan hasilnya dianggap tidak memuaskan.

FUT juga disebut 'pembedahan bedah' di mana tompok kecil kulit kepala dikeluarkan oleh pakar bedah menjadi unit yang lebih kecil. Mereka kemudian ditanamkan pada sayatan penerima, sebelum luka ditutup dengan jahitan.

Manakala FUE adalah pemindahan folikel rambut menggunakan a pukulan kecil. Seperti ditarik keluar dan ditanam satu persatu. FUE ini lebih lama dan lebih rumit untuk dilakukan tetapi kurang invasif dan menyakitkan bagi pesakit.

Jenis Rambut dan Umur Menentukan

Tidak setiap lelaki yang mengalami keguguran rambut atau kebotakan adalah calon yang sesuai untuk pemindahan rambut. Mereka yang mempunyai jenis rambut yang sangat halus atau kulit kepala yang ketat mungkin mengalami masalah dengan pemindahan rambut. Tahap kejayaannya kecil. Sebaliknya, mereka yang mempunyai rambut kasar, berombak, atau kulit kepala longgar cenderung mendapat hasil positif.

Selain jenis rambut, usia juga mempengaruhi kejayaan. Semakin muda anda, semakin besar kemungkinan anda memerlukan banyak pembedahan kerana keguguran rambut akan terus berlaku.

Hasil pemindahan rambut boleh berbeza-beza. Kira-kira 10 hingga 80 peratus rambut yang dipindahkan akan tumbuh semula sepenuhnya. Memerlukan waktu sekitar tiga bulan untuk melihat hasilnya, dan kebanyakan orang akan mencapai pertumbuhan rambut baru 60 peratus sembilan bulan setelah prosedur selesai.

Transplantasi terbaik akan kelihatan seperti rambut sebenar. Untuk memberikan hasil pemindahan rambut terbaik untuk berjaya, ikuti semua prosedur rawatan yang disarankan oleh doktor. Contohnya, menutup folikel yang ditransplantasikan, mengelakkan keramas sekurang-kurangnya 24 jam, dan tidur tegak sekurang-kurangnya tiga malam. Yang terakhir ini sangat penting untuk memastikan aliran darah ke folikel rambut.

Baca juga: Cara Mencegah Kebotakan dengan Buah Super

Adakah Terdapat Kesan Sampingan?

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas prosedur adalah pembengkakan dan lebam, serta titik merah di mana folikel penderma ditanamkan. Anda juga dapat merasakan kesakitan pada ketika ini.

Tetapi kesan sampingan utama yang paling ditakuti adalah 'rambut gugur transplantasi' yang boleh berlaku kira-kira tiga minggu selepas pembedahan. Namun, jika jumlahnya masih normal, tidak perlu risau. Ini tidak bermaksud prosedur gagal.

Sekiranya berjaya, maka semua folikel rambut yang ditransplantasikan akan tumbuh dan menggantikan rambut yang telah rontok. Anda boleh mencukur mengikut gaya yang anda mahukan beberapa bulan kemudian.

Oleh kerana pemindahan rambut adalah prosedur pembedahan, ada risiko pendarahan berlebihan, jangkitan, atau reaksi alergi, tetapi ini jarang berlaku dan dapat dirawat oleh dokter dengan segera. Di samping itu, prosedur FUT dapat meninggalkan tisu parut.

Baca juga: Adakah Hipertensi Benar-benar Menyebabkan Rambut Gugur?

Rujukan:

Thetrendspotter.net. Pemindahan rambut untuk lelaki.

Healthline.com. Adakah pemindahan rambut berfungsi