Buah Melon untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Siapa yang tidak suka tembikai? Buah yang sedap ini bukan sahaja enak dinikmati, tetapi juga kaya dengan vitamin. Namun, bolehkah wanita hamil menikmati buah yang satu ini juga? Dan apa faedah melon untuk wanita hamil dan janin? Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah!

Baca juga: Ini adalah Penjelasan Ilmiah tentang Keinginan untuk Wanita Hamil!

Adakah selamat untuk wanita hamil memakan tembikai?

Menurut USDA (Jabatan Pertanian Amerika Syarikat), wanita perlu makan sekurang-kurangnya 200 gram buah setiap hari. Satu jenis buah yang disyorkan untuk dimakan ialah tembikai.

Bagi wanita hamil sendiri, tembikai sebenarnya cukup selamat untuk dimakan. Ditambah dengan kandungan vitaminnya, tembikai dapat menjadi pilihan buah yang baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan si kecil di rahim.

Walaupun begitu, untuk makan tembikai semasa mengandung, anda perlu memperhatikan beberapa perkara, seperti mengupas kulit tembikai dan memastikan buahnya masih segar. Ini untuk mengelakkan kehadiran bakteria listeria pada buah yang boleh membahayakan janin. Di samping itu, anda tidak boleh mengambilnya secara berlebihan.

Apa Faedah Melon untuk Wanita Hamil?

Melon mempunyai banyak nutrien penting untuk perkembangan janin. Kandungan di dalamnya dapat menyeimbangkan cairan dan elektrolit dalam badan, dan menjaga suhu badan anda. Di samping itu, berikut adalah beberapa kebaikan melon untuk wanita hamil:

1. Menyokong perkembangan kognitif bayi

Melon sangat kaya dengan vitamin A. Vitamin A sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Ini kerana vitamin A diperlukan untuk mengembangkan fungsi kognitif bayi dan mengurangkan risiko kecacatan kongenital.

Selain itu, tembikai dapat menyokong perkembangan sejumlah organ bayi, seperti jantung, paru-paru, ginjal, mata, dan tulang. Bukan hanya kaya dengan vitamin A, tembikai juga mengandungi asid folik, yang dapat membantu mencegah kecacatan tiub saraf pada bayi.

2. Membantu pembentukan tulang dan gigi

Kandungan kalsium dalam tembikai dapat membantu pembentukan struktur tulang dan gigi pada bayi. Di samping itu, kalsium sangat diperlukan oleh Ibu semasa mengandung.

3. Mencegah anemia semasa hamil

Zat besi yang terkandung dalam tembikai dapat membantu pengeluaran hemoglobin atau sel darah merah pada wanita hamil. Tahap hemoglobin yang mencukupi dalam badan dapat mengelakkan anda dari risiko anemia semasa hamil. Selain itu, zat besi dapat meningkatkan aliran darah, sehingga membawa cukup oksigen ke janin di dalam rahim.

4. Kandungan fosforus yang mendorong pengecutan otot

Fosfor adalah mineral penting dalam proses pembekuan darah dan pengecutan otot semasa bersalin. Selain itu, fosforus juga baik untuk menyokong fungsi ginjal, aliran saraf, dan pembaikan tisu dan fungsi jantung.

5. Antikoagulan

Melon mengandungi banyak antikoagulan atau peruncit darah. Ini sangat baik untuk mencegah terjadinya pembekuan darah, yang berisiko tersumbat pada saluran darah. Penyumbatan saluran darah dapat menyebabkan sejumlah masalah kesihatan pada wanita hamil, seperti kegagalan buah pinggang dan strok.

6. Mencegah jangkitan

Vitamin C dapat membantu anda melawan jangkitan kecil semasa kehamilan, seperti batuk, selsema dan selesema. Vitamin ini juga diperlukan untuk bayi mengembangkan sistem imun. Minum jus tembikai semasa kehamilan dapat memberikan pengambilan vitamin C yang diperlukan oleh tubuh.

Bukan hanya itu, kandungan karotenoid (beta-karoten dan likopena) dalam tembikai juga dapat meningkatkan sistem imun ibu dan bayi untuk melawan pelbagai masalah kesihatan, bahkan yang teruk seperti barah.

7. Mengatasi masalah sembelit

Kandungan air tembikai yang tinggi dapat mengelakkan tubuh kehilangan banyak cecair dan elektrolit di dalam badan. Selain itu, tembikai mempunyai kemampuan untuk menyeimbangkan suhu badan yang panas, sehingga dapat mengatasi masalah sembelit yang sering dikeluhkan oleh wanita hamil.

8. Mengandungi vitamin B1

Tiamin atau vitamin B1 membantu pembentukan sistem saraf pusat pada bayi dan mencegah pelbagai masalah pranatal. Vitamin ini juga membantu mengawal loya dan muntah sakit pagi semasa trimester pertama kehamilan. Sebenarnya, vitamin B1 juga berguna setelah anda melahirkan, kerana dapat meningkatkan kualiti susu ibu.

9. Mengekalkan tekanan darah

Kalium dalam tembikai dapat mengekalkan tahap tekanan darah yang sering berubah-ubah semasa kehamilan.

10. Baik untuk wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan semasa mengandung boleh menimbulkan pelbagai risiko, seperti keguguran, kelahiran pramatang, dan tekanan darah tinggi. Melon mengandungi sedikit kalori, jadi ia boleh menjadi pilihan yang baik untuk dimakan semasa kehamilan.

Nah Ibu, sekarang anda tidak perlu ragu-ragu lagi untuk makan tembikai semasa mengandung. Tepatnya dengan memakan tembikai, Ibu dan anak anda dapat pelbagai faedah kesihatan.

Perkara penting yang perlu diingat sebelum memakan tembikai adalah memastikan tembikai telah dicuci bersih. Ini untuk mengelakkan penularan bakteria, seperti listeriosis dan toxoplasmosis. Juga pastikan untuk menyelesaikan tembikai dengan segera dan jangan menyimpannya di dalam peti sejuk selama berhari-hari.

Ingin mengetahui petua menarik lain mengenai pemakanan penting semasa mengandung? Ayuh ibu, periksa lebih banyak lagi di Ciri Petua Aplikasi Rakan Hamil! (TAS / AS)

Nutrien Penting untuk Wanita Hamil -GueSehat.com

Sumber:

"Adakah Selamat Makan Muskmelon Semasa Kehamilan?" - Momjunction