Risiko Kanak-kanak Minum Susu Terlalu Banyak | Saya sihat

"Tidak apa-apa, anak itu tidak suka makan, yang penting dia masih mahu minum susu." Pengertian ini masih dipercayai oleh sebilangan ibu bapa, anda tahu. Terutama pada usia balita, si kecil dapat memilih dan memilih makanan, sehingga ibu bapa keliru untuk menggodanya untuk makan. Akhirnya, susu adalah jawapan kepada sumber nutriennya. Tetapi tunggu, Ibu perlu tahu bahawa susu juga boleh memudaratkan jika dikonsumsi terlalu banyak. Ayuh, lihat maklumatnya.

Risiko Minum Susu Terlalu Banyak

Pada 6 bulan pertama kehidupan, susu adalah satu-satunya sumber nutrien yang dapat dicerna oleh bayi. Kemudian apabila si kecil mula berkenalan dengan makanan pejal, susu biasanya menjadi sumber pemakanan yang masih diberikan sehingga si kecil berumur 3 tahun dan bahkan lebih.

Sebabnya, susu adalah sumber protein, lemak, kalsium, vitamin D, dan kalium yang sangat baik untuk kanak-kanak, dengan syarat anak anda tidak mempunyai alergi protein susu atau intoleransi laktosa.

Walau bagaimanapun, semua perkara yang berlebihan tentu tidak baik. Sama seperti susu, walaupun ia adalah minuman berkhasiat untuk si kecil, ia tetap tidak sihat jika anda terlalu banyak minum susu. Sebenarnya, ia boleh menimbulkan risiko yang tidak anda suka, seperti:

  • Sembelit

Salah satu masalah biasa yang berlaku ketika kanak-kanak minum terlalu banyak susu adalah sembelit. Sebabnya, susu memang berisi, tetapi tidak mengandungi serat. Jadi, si kecil anda kenyang dan makan makanan yang kurang kaya serat. Keadaan ini boleh menjadi masalah terutamanya bagi kanak-kanak yang minum lebih daripada 500 ml susu setiap hari.

  • Mengalami anemia

Tahukah anda bahawa susu lembu sebenarnya menyukarkan badan untuk menyerap zat besi? Inilah yang membuat si kecil anda berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi jika mereka minum terlalu banyak susu lembu dan tidak memakan makanan yang cukup kaya dengan zat besi, seperti sayur-sayuran berdaun hijau dan daging merah.

Anemia kekurangan zat besi pastinya bukan perkara remeh. Sebabnya, keadaan ini akan memberi kesan kepada hampir semua organ badan, sistem imun, dan fungsi kognitif atau kecerdasan kanak-kanak.

  • kurang berat badan

Sekiranya anak anda suka minum susu, dia mendapat pengambilan kalsium yang baik untuk pertumbuhannya. Walau bagaimanapun, kekurangan zat makanan makro, seperti karbohidrat, protein, dan lemak. Sekiranya ini berterusan dan dia tidak memakan nutrien yang diperlukan, berat badannya hanya akan bertambah buruk dan membawa kepada masalah dan komplikasi kesihatan.

  • Membentuk diet yang buruk

Masalah lain yang perlu dipertimbangkan sekiranya si kecil minum terlalu banyak susu adalah pengambilan kalori yang berlebihan. Masalah ini diperburuk sekiranya dia terus minum susu setelah berusia 2 tahun.

Sebabnya, kalori tambahan dari susu biasanya menjadikan si kecil anda kenyang dan tidak mahu makan makanan berkhasiat lain. Sekiranya dia masih makan dengan baik, maka kalori tambahan dari susu boleh menyebabkan kenaikan berat badan yang tidak optimum.

Berapa banyak susu yang dianggap berlebihan dan berpotensi menyebabkan kegemukan? Sekiranya si kecil dapat minum sekitar 800 ml hingga 1 liter susu setiap hari, dia hanya mendapat 600 hingga 900 kalori dari susu. Ini setara dengan 50–65% daripada anggaran 1.300 kalori yang diperlukan oleh seorang kanak-kanak setiap hari, jadi mudah untuk berlebihan.

Belum lagi jika anak anda suka minuman manis, seperti jus buah, ini juga menyumbang kalori tambahan. Susu dan jus tidak memberikan kombinasi lemak, protein, karbohidrat, vitamin dan mineral yang betul yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.

Baca juga: Bukan Daging Merah, Ini adalah Protein Haiwan Terbaik untuk Kanak-kanak Tinggi!

Ketagihan Susu, Bolehkah Diatasi?

Sudah tentu anda tidak mahu kesan buruk minum susu terlalu banyak berlaku kepada anak kecil anda, bukan? Oleh itu, mari kita mulakan langkah-langkah sebenar untuk memperbaiki diet anak kecil anda dengan mengurangkan pengambilan susu. Beberapa cara yang boleh anda cuba ialah:

  • Kurangkan pengambilan susu sedikit demi sedikit

Sudah tentu, si kecil anda akan menolak jika anda secara langsung mengurangkan pengambilan susu mereka. Oleh itu, agar langkah ini tidak terlalu jelas, cubalah untuk tidak mengisi cawan atau segelas susu sepenuhnya.

Contohnya, jika anda biasanya memberinya 150-200 ml susu untuk satu minuman, perlahan-lahan kurangkan bahagian susu menjadi 50 ml kurang. Sekiranya dia terbiasa minum susu UHT, anda boleh beralih ke ukuran yang lebih kecil.

Baca juga: Petua untuk menjaga keselamatan anak ketika tinggal di rumah bertingkat

  • Model tingkah laku sihat

Bukan rahsia lagi, anak-anak adalah peniru hebat ibu bapa mereka. Apabila anda telah melakukan banyak cara, tetapi belum menunjukkan tingkah laku makan yang sihat, sudah tentu si kecil anda tidak akan berminat untuk melakukannya.

Oleh itu, mari mula menjadi ibu bapa yang juga lebih suka makan sayur-sayuran dan buah-buahan, minum banyak air, dan kurangkan minuman bergula. Bonus dari tindakan ini banyak, anda tahu, bermula dari peningkatan kesihatan Ibu dan anak anda, kos minimum yang perlu dikeluarkan untuk membeli ubat atau rawatan, serta penciptaan ikatan lebih berkualiti dengan si kecil.

  • Rujuk doktor

Diet anak anda yang tidak mencukupi adalah topik serius yang perlu anda rujuk dengan pakar pediatrik anda. Jangan tunggu si kecil anda jatuh sakit. Sebenarnya, lebih baik anda melakukannya lebih awal, ketika si kecil sangat memilih makanan dan cenderung berlebihan pada satu jenis makanan tertentu. (AS)

Baca juga: Ibu, ini adalah sukan yang perlu dielakkan oleh ibu hamil!

Rujukan:

Baiklah. Risiko Minum Susu Terlalu Banyak

Baby Gaga. Ketagihan Susu