Mitos Tentang Penjagaan & Perkembangan Bayi 4 Bulan

Semasa saya melahirkan, saya mendapat banyak nasihat dari sekitar saya mengenai cara menjaga bayi. Ini tentu membuat saya keliru kerana banyak nasihat yang bersilang. Oleh itu, sangat penting bagi ibu bapa baru untuk dapat memilih nasihat yang mereka terima. Dari sekian banyak nasihat, saya dapati 4 yang ternyata hanya mitos! Baiklah, kali ini saya ingin berkongsi apakah mitos penjagaan bayi yang tidak perlu diikuti!

Tangisan Bayi Bermakna Lapar

Semasa baru dilahirkan, bayi mempunyai kecenderungan untuk menangis selalu. Sebilangan besar ibu bapa berpendapat ini kerana bayi lapar dan susu ibu tidak mencukupi untuk mengisi perut kosong bayi. Sebenarnya, jika bayi menangis, penyebabnya bukan hanya kerana lapar, anda tahu! Perlu diingat, bayi yang baru lahir mempunyai perut yang sangat kecil! Mungkin sekecil guli. Oleh itu, tidak perlu risau sekiranya susu tidak banyak dihasilkan pada hari-hari pertama selepas kelahiran. Bayi menangis kerana banyak sebab. Contohnya, lampin basah, perasaan tidak selesa berada di bilik baru yang bukan rahim ibunya lagi, atau mungkin semudah mahu dipegang. Oleh itu, cubalah untuk mengetahui sebab mengapa si kecil anda menangis sebelum membuat kesimpulan bahawa bayi itu menangis kerana dia lapar.

Tidak Melengkung Menjadikan Selekoh Kaki Bayi

Dahulu, ibu bapa tua menghendaki semua bayi yang baru lahir dibalut agar kaki mereka tidak bengkok. Ya, kaki bayi yang baru lahir tidak lurus. Tetapi jangan risau, mengikut perkembangan masa, kaki bayi juga akan lurus! Penggunaan swaddling adalah untuk memberi keselesaan dan kehangatan kepada bayi. Ketika dia masih dalam kandungan, bayi itu biasa berada di bilik yang sempit sehingga menyukarkannya untuk bergerak. Dengan menggunakan swaddle, diharapkan kita dapat memberikan keselesaan yang sama ketika dia masih dalam kandungan. Anak saya adalah bayi yang suka dibelai. Dia masih terbengkalai sehingga berumur hampir 2 bulan. Tetapi ada juga bayi lain yang tidak suka dibelai sama seperti anak kawan saya dan ternyata kakinya tidak bengkok! Oleh itu, jangan risau kerana bayi anda tidak suka dipeluk dan anda takut kakinya akan bengkok!

Menonton TV / video Boleh Membantu Bayi Rasa Tenang dan Cerdas

Sekiranya anda memberi perhatian, bayi atau anak kecil yang diberi TV atau alat di hadapannya dan video dimainkan, akan segera diam dan menonton program ini dengan senyap. Bagi kanak-kanak di bawah lima tahun atau lebih, mereka boleh meniru pelbagai aktiviti yang dijalankan dalam program ini. Oleh itu, ramai ibu bapa berpendapat bahawa menonton TV atau video dapat membuat bayi berasa lebih tenang dan lebih pintar! Sebenarnya, menurut American Academy of Pediatrics, tidak ada bukti untuk pendidikan kepada bayi di bawah umur 2 tahun melalui video. TV dianggap tidak dapat memberikan sebarang faedah. Sebenarnya, TV dianggap menjadikan bayi tidak responsif kerana komunikasi itu hanya sehala. Sekiranya bayi tenang ketika melihat TV, itu lebih kerana dia kagum dengan pelbagai warna dan cahaya yang dipancarkan dari TV.

Tanda-tanda Cirit-birit Bayi Akan Lebih Bijak

Ramai ibu bapa kuno berpendapat bahawa jika bayi itu mengalami cirit-birit, itu adalah tanda bahawa kebolehan / kecerdasannya akan segera meningkat. Walaupun jika anda memikirkannya tidak ada kena mengena? Anak saya, Alhamdulillah, sehingga kini tidak mengalami cirit-birit dan masih semakin pulih. Sebenarnya, kita harus berwaspada jika anak mengalami cirit-birit. Kerana cirit-birit boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami dehidrasi! Sudah tentu, kita mesti memperhatikan ini kerana dehidrasi boleh menyebabkan kematian pada bayi. Oleh itu, jika bayi anda mengalami cirit-birit, jangan biarkan ia biarkan dan tunggu sehingga pintar! Sebaliknya, teruskan mengawasi kekerapan buang air kecil dan buang air kecil anak kecil anda untuk memastikan dia tidak mengalami dehidrasi. 4 mitos ini adalah yang paling sering saya hadapi ketika mendengar nasihat yang diberikan kepada ibu bapa baru. Sekiranya demikian, apakah nasihat paling umum yang anda terima daripada orang lain mengenai penjagaan bayi?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found