Ciri-ciri Gangguan dan Pencegahan Seksual - GueSehat.com

Geng Sehat masih harus ingat penyataan kes gangguan seksual yang dihadapi oleh penerbit filem itu, Harvey Weinstein. Pengasas rumah produksi The Weinstein Company dilaporkan oleh sebilangan pelakon terkenal Hollywood, seperti Meryl Streep, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, dan Asia Argento, kerana perbuatan yang tidak menyenangkan untuk pemerkosaan yang dilakukan selama 30 tahun terakhir.

Perang menentang gangguan seksual nampaknya berterusan. Selebriti dan pembuat filem Hollywood nampaknya tumpah dengan pakaian hitam di Golden Globes Award, 7 Januari 2018. Melalui media sosial, satu demi satu mereka menerangkan sebab di sebalik hashtag #WhyWeWearBlack. Kempen itu, yang dimulakan oleh organisasi Time's Up, adalah protes terhadap gangguan seksual yang cenderung terjadi di Hollywood. Pelakon dan pelakon yang mengemas Beverly Hilton Hotel, Los Angeles juga menginginkan rasa aman dan kesetaraan gender di dunia pawagam, sehingga tidak ada lagi mangsa yang terpinggir.

Pada masa kini, risiko keganasan seksual terhadap wanita semakin meningkat. Dipetik dari buku Setiap Wanita oleh Derek Llewellyn-Jones, hasil penyelidikan di Amerika, Australia, dan England menunjukkan sekitar 20% wanita mengaku telah didera secara fizikal pada usia muda dan remaja. Sementara itu, menurut Komnas Perempuan, rata-rata 35 wanita menjadi mangsa keganasan seksual di Indonesia setiap hari. Hampir 70% kes keganasan terhadap wanita, baik yang membawa maut dan tidak membawa maut, dilakukan oleh ahli keluarga atau pasangan (teman lelaki atau suami). Lalu, syarat apa yang mesti diperhatikan agar tidak menjadi mangsa? Berikut adalah perkara penting yang perlu anda ketahui mengenai gangguan seksual dan penyelesaian untuk menanganinya.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Pelbagai Bentuk Kekerasan Verbal dalam Hubungan

Apakah situasi gangguan seksual?

Dilaporkan dari webmd.comMenurut Susan Fineran, Ph.D., seorang profesor di University of Southern Maine yang mempelajari bidang ini, keganasan seksual dan gangguan meliputi:

 • Nama panggilan menjijikkan. Dengan menggunakan nama samaran yang tidak sopan, tidak sopan, merendahkan dan menyakitkan secara seksual, ia telah membuat seseorang menganiaya orang lain secara lisan.
 • Sentuhan yang tidak diingini. Sekiranya seseorang menyentuh badan wanita, walaupun dia tidak membenarkannya, maka itu adalah gangguan. Keadaan ini serupa jika berlaku pada lelaki.
 • Kelakuan yang tidak diingini. Sekiranya seseorang memaksa anda untuk menjadi intim ketika anda tidak mahu, atau jika seseorang mengekori dan memasuki bilik peribadi anda secara mengancam, itu juga disebut gangguan seksual.
 • Tekanan dari angka pihak berkuasa. Gangguan bukan sahaja datang dari usia yang sama. Anda juga harus menyedari gangguan seksual dari orang tua. Sekiranya seorang guru menawarkan untuk memberikan gred yang lebih baik, atau seorang majikan menawarkan kenaikan pangkat pekerjaan, sebagai ganti seks atau semacam kebaikan fizikal, itu juga gangguan. "Tawaran tidak bermoral ini adalah gangguan 'mutlak' walaupun seorang guru hanya melihat atau membuat komen yang bersifat seksual sehingga menyinggung perasaan pelajar," kata Melissa Holt, Ph.D., seorang penolong profesor di Boston University.
 • Merendahkan minoriti gender. Masih mengutip Susan Fineran, jika di institusi atau pejabat, ada sekumpulan lelaki yang sering menyulitkan wanita minoriti yang bekerja di sana, itu juga gangguan seksual. The Healthy Gang telah menonton filem lama Negara Utara? Kisah benar dalam filem, adalah salah satu contohnya.
 • Gangguan dalam talian. Apabila seseorang menghantar e-mel, foto, teks, atau kandungan lain yang mengaitkan anda dengan situasi seksual, itu juga gangguan. Anda tidak harus berdiam diri.

Ambil Tindakan untuk Melindungi Diri Anda

Sekiranya anda menjumpai tindakan gangguan seksual, anda mesti segera mengambil langkah pertama untuk menghentikannya. Susan Fineran malah menekankan bahawa sesiapa sahaja harus segera melaporkan gangguan seksual kepada institusi dan pihak berkuasa yang berkenaan. Undang-undang melindungi dengan peraturan yang jelas untuk memberi penghargaan kepada semua bentuk maksiat. Inilah langkah-langkah yang boleh anda ambil.

 • Bercakap. Beritahu orang yang mengganggu anda dan suruh mereka berhenti. Sampaikan dengan cara apa sahaja yang anda mahukan bahawa kata-kata atau tindakannya membuat anda benar-benar tidak selesa. Sekiranya bos anda adalah masalahnya, maka beritahu ketua atasan anda. Sebuah syarikat juga boleh dituntut atas gangguan seksual. Ingatlah, selalu ada lebih banyak syarikat yang bimbang tentang tuntutan mahkamah, kerana ini jelas akan sangat merugikan syarikat. Sekiranya anda ragu-ragu untuk melakukan ini sahaja, minta keluarga anda atau orang dewasa yang dipercayai lain untuk terlibat. Segera pertimbangkan untuk berhenti jika anda merasa tidak selamat dan mendapati banyak rasa janggal.
 • Simpan nota. Perhatikan siapa yang mengganggu anda, apa yang dia katakan atau lakukan, dan bagaimana perasaan anda mengenainya. Tuliskan bila dan di mana keadaan itu berlaku. Simpan juga e-mel, teks, atau catatan yang boleh menjadi bukti gangguan.
 • Beritahu ibu bapa atau orang dewasa yang dipercayai. Kadang kala, sukar untuk menentukan batasan tingkah laku menggoda dan menjatuhkan maruah dalam kes gangguan seksual. Bincangkan perincian kejadian dengan orang dewasa yang anda percayai. Dengan cara itu, anda tahu perspektif mereka mengenai apa yang sebenarnya berlaku dan apakah penyelesaian yang tepat untuk menangani perkara ini. Sekiranya atasan anda mula mencipta potensi untuk bekerja sendiri dengan anda hingga larut malam, maka keluarga harus mengetahui mengenainya. Laporkan kepada pihak yang dapat bertindak balas dengan bijak, jika ada situasi yang tidak menyenangkan yang anda hadapi, baik di sekolah, kampus, pejabat, atau lingkungan harian. Tunjukkan nota anda mengenai petunjuk kronologi yang berlaku. Ibu bapa juga boleh terlibat dalam hal ini agar anda dapat dibantu dengan lebih banyak lagi.
 • Memohon perlindungan undang-undang sekiranya anda tidak merasa selamat atau tidak berasa lega. Namun, sebelum menyentuh bidang undang-undang, anda harus mempertimbangkan dengan bijak sama ada tuntutan mahkamah itu benar-benar diperlukan.
Baca juga: Petua Mengelakkan Kekerasan Seksual pada Kanak-kanak

Agar tidak dianggap mengganggu

Ada kalanya kita tidak dapat mengetahui perbezaan antara gangguan dan hanya gurauan. Agar tidak ada pihak yang salah mengubah sikap kami terhadap lawan jenis, perhatikan arahan berikut.

 • Ingat dengan siapa anda bergaul dan bercakap dengan anda. Masih mengutip nasihat dari Melissa Holt, bahawa anda harus pandai menyusun ucapan. Lelucon atau komen bodoh yang biasanya anda buat kepada rakan karib, boleh menjadi masalah besar jika anda mengatakannya kepada orang yang tidak anda kenal.
 • Jangan melabel sesiapa. Jangan sekali-kali memanggil seseorang yang kasar, buruk, atau tidak sensitif sebagai penghinaan.
 • Jaga tangan anda. Jangan sekali-kali menyentuh orang - terutamanya dengan cara peribadi atau seksual - kecuali jika mereka memberitahu anda bahawa tidak apa-apa untuk melakukannya kepada mereka.
 • Hormati semua orang. Sekiranya seseorang meminta anda berhenti melakukan sesuatu yang menjengkelkan atau tidak dapat diterima, segera berhenti. Tidak kira sama ada rakan atau orang yang anda tidak kenal. Sekiranya mereka mengatakan "Berhenti !," maka anda harus berhenti. Anda tidak perlu menunggu mereka berulang-ulang, hanya untuk memahami bahawa gangguan anda sudah terlalu jauh. Dengan bertindak sebaliknya, anda hanya akan kelihatan lebih tidak beretika, bahkan mungkin tidak bermoral.
 • Jangan menyebarkan khabar angin. Menghormati juga bermaksud tidak menyebarkan khabar angin. Jangan berkongsi maklumat peribadi, fail atau kandungan yang akan memalukan seseorang.
 • Perhatikan tingkah laku orang lain. Sekiranya seseorang kelihatan tidak selesa, tidak selesa, marah, atau tidak berminat untuk meneruskan perbualan semasa anda memulakan perbualan, maka jangan sekali-kali mengulanginya. Ingat, cara anda memberi tindak balas yang tidak diakui dari orang lain akan menunjukkan watak sebenar anda. Mungkin bagi sesetengah orang, cara anda bercakap, sering sombong dan tidak sesuai. Sekiranya anda terus berusaha memunculkan topik perbincangan yang jelas mengganggu orang lain, anda hanya menyuruh orang menilai secara bebas bahawa watak anda benar-benar buruk.

Tidak ada yang mahu dilihat sebagai melecehkan apatah lagi menjadi pihak gangguan seksual. Sentiasa perhatikan ciri-ciri ketika bersosial dalam kehidupan seharian. Percayalah naluri anda selalu. Sekiranya ada orang yang mempunyai gerakan mencurigakan, segera hentikan mereka dengan tindakan tegas seawal mungkin. Ingat, ada banyak mangsa penderaan yang menyesal kerana tidak segera menghilangkan kegusaran. Jangan tunggu perkara menjadi lebih teruk apabila sudah terlambat. (TA / OCH)

Baca juga: Kesan Terhadap Kanak-kanak Mangsa Gangguan Seksual