Penyakit Jantung Rheumatik - Saya Sihat

Penyakit jantung sinonim dengan serangan jantung kerana penyempitan saluran darah. Dikenali sebagai penyakit jantung koronari yang mencetuskan serangan jantung dan kematian mendadak. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis penyakit jantung. Salah satunya adalah penyakit jantung reumatik, yang merupakan keadaan kerosakan injap jantung kekal.

Penyebab penyakit jantung reumatik adalah demam reumatik. Demam reumatik adalah penyakit radang yang boleh mempengaruhi banyak tisu penghubung di seluruh badan, terutama di jantung. Demam reumatik yang tidak dirawat menjadikan pesakit berisiko mengalami komplikasi teruk, salah satunya adalah kerosakan injap jantung.

Penyakit jantung reumatik sering dijumpai pada kanak-kanak, penyebabnya adalah jangkitan radang tekak berulang yang berisiko menjadi demam reumatik. Agar tidak terlewat, Geng Sihat perlu mengetahui apa itu penyakit jantung reumatik, gejala dan pencegahannya!

Baca juga: Mesti Tahu, Ini adalah 7 Punca Penyakit Jantung Menyerang Umur Muda!

Penyakit Jantung Rheumatik

Penyakit jantung reumatik adalah keadaan di mana injap jantung rosak secara kekal. Penyebabnya adalah demam reumatik kerana jangkitan bakteria Streptococcus. Kerosakan injap jantung boleh bermula sebaik sahaja jangkitan berlaku dan tidak dirawat.

Bakteria Streptococcus adalah bakteria yang paling kerap menyebabkan sakit tekak. Jangkitan bakteria Streptococcus dapat sembuh dengan sendirinya, sekiranya sistem ketahanan badannya baik. Walau bagaimanapun, tindak balas imun yang lemah dapat menyebabkan keadaan keradangan menyebar ke seluruh badan, menyebabkan kerosakan injap jantung.

Perlu diketahui, jantung kita mempunyai empat injap, yang terdiri daripada:

  • Injap tricuspid, adalah injap yang memisahkan dan mengatur aliran darah antara atrium kanan dan ventrikel kanan.

  • Injap paru, mengatur aliran darah dari ventrikel kanan ke arteri pulmonari yang membawa darah ke paru-paru.

  • injap mitral, membawa darah kaya oksigen dari paru-paru ke atrium kiri dan kemudian ventrikel kiri.

  • injap aorta, membuka jalan agar darah yang kaya dengan oksigen mengalir dari ventrikel kiri ke aorta untuk diedarkan ke seluruh badan.

Apabila terdapat kerosakan pada satu atau lebih injap, tentu saja, ia akan mengganggu sistem peredaran darah ke seluruh badan. Kerosakan injap pada penyakit jantung reumatik boleh berupa penyempitan atau kebocoran injap jantung sehingga sukar bagi jantung untuk berfungsi dengan normal.

Kerosakan injap jantung ini boleh berlaku sejurus selepas demam reumatik atau bertahun-tahun kemudian. Kadang-kadang diperlukan bertahun-tahun untuk berkembang dan boleh menyebabkan kegagalan jantung. Demam reumatik boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi biasanya berlaku pada kanak-kanak berumur 5 hingga 15 tahun.

Baca juga: 7 Tanda Kerosakan Jantung, Berhati-hati untuk Ke-4 yang Sangat Berat!

Hati-hati dengan Kanak-kanak dengan Sakit Tenggorokan yang Berulang!

Jangkitan bakteria Streptococcus tidak dirawat atau tidak dirawat boleh meningkatkan risiko penyakit jantung reumatik. Kanak-kanak yang sering mengalami jangkitan radang tekak berulang berisiko tinggi terkena demam reumatik dan penyakit jantung reumatik.

Oleh itu, semasa mendiagnosis penyakit jantung reumatik, doktor biasanya akan mengesan sejarah jangkitan Streptococcus atau demam reumatik sebelumnya.

Gejala demam reumatik berbeza-beza, biasanya bermula 1 hingga 6 minggu selepas radang tekak. Dalam beberapa kes, jangkitan mungkin terlalu ringan sehingga gejala tidak dapat dikenali, atau gejala itu dapat hilang sendiri sebelum lawatan ke doktor.

Berikut adalah gejala demam reumatik yang paling biasa::

- Demam

- Sendi bengkak, lembut, merah, dan sangat menyakitkan, terutamanya pada sendi lutut dan pergelangan kaki

Nodul (benjolan di bawah kulit)

- Ruam kemerahan biasanya di dada, belakang, dan perut

- Sesak nafas dan rasa tidak selesa di dada

- Kanak-kanak menunjukkan kelemahan dan pergerakan otot-otot lengan, kaki, atau muka yang terkadang tidak terkawal

Manakala gejala penyakit jantung reumatik bergantung pada seberapa parah kerosakan injap. Gejala penyakit jantung reumatik yang paling biasa adalah:

- Sesak nafas (terutamanya semasa bersenam atau ketika berbaring)

- Sakit dada

- Bengkak di badan

Untuk membuktikan sama ada gejala ini berkaitan dengan penyakit jantung reumatik, doktor akan menyiasat sama ada pesakit itu mengalami jangkitan Streptokokus. Biasanya pemeriksaan pembengkakan tekak atau darah akan dilakukan untuk membuktikan jangkitan bakteria Streptococcus.

Pemeriksaan penyakit jantung reumatik dilakukan dengan mendengar suara di jantung kerana darah bocor di sekitar injap yang rosak. Pemeriksaan yang lengkap boleh melibatkan Echocardiogram (Echo) dan EKG (rekod elektrik jantung). Sekiranya perlu, MRI jantung dilakukan.

Baca juga: Duh, apa yang menyebabkan sakit tekak pada anak kecil anda?

Rawatan Penyakit Jantung Rheumatik

Rawatan untuk penyakit jantung reumatik bergantung pada berapa banyak kerosakan yang telah dilakukan pada injap jantung. Dalam kes yang teruk, satu-satunya rawatan adalah pembedahan untuk mengganti atau memperbaiki injap yang rosak.

Rawatan terbaik adalah mencegah demam reumatik daripada menyebabkan penyakit jantung reumatik. Sekiranya anda mengalami jangkitan radang tekak, segera dapatkan antibiotik sehingga selesai.

Sebagai tambahan kepada antibiotik, ubat anti-radang atau anti-radang seperti aspirin, steroid, atau ubat-ubatan bukan steroid. Boleh digunakan untuk mengurangkan keradangan dan menurunkan risiko kerosakan jantung. Ubat-ubatan lain mungkin diperlukan untuk merawat kegagalan jantung.

Orang yang mengalami demam reumatik sering diberi rawatan antibiotik dari mulut ke dalam beberapa minggu, atau mungkin jangka panjang, untuk mencegah jangkitan berulang dan menurunkan risiko kerosakan jantung lebih lanjut.

Baca juga: Punca Denyutan Jantung yang Perlu Anda Ketahui

Komplikasi Penyakit Jantung Rheumatik

Beberapa komplikasi penyakit jantung reumatik yang tidak dirawat termasuk:

- Kegagalan jantung. Kerosakan jantung boleh berlaku akibat injap jantung yang menyempit atau bocor.

- Endokarditis. Ini adalah jangkitan bakteria pada lapisan jantung, dan boleh berlaku apabila demam reumatik telah merosakkan injap jantung.

- Komplikasi kehamilan dan kelahiran kerana kerosakan jantung. Wanita dengan penyakit jantung reumatik harus membincangkan keadaannya dengan doktor mereka sebelum hamil.

- Injap jantung rosak. Ini adalah kecemasan perubatan yang mesti dirawat dengan pembedahan untuk mengganti atau memperbaiki injap jantung dengan segera.

Bolehkah Penyakit Jantung Rheumatik Dicegah?

Penyakit jantung reumatik dapat dicegah dengan mencegah jangkitan radang tekak. Sekiranya anda benar-benar perlu mengambil antibiotik, jangan ragu untuk memberikannya kepada anak anda apabila doktor didiagnosis menderita radang tekak. Penting untuk mengambil antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor anda dan melengkapkan dos seperti yang ditetapkan.

Pesakit yang sudah mempunyai penyakit jantung reumatik dapat menjalani kehidupan normal selama mereka dirawat dan diperiksa keadaan jantungnya secara rutin. Bergantung pada tahap kerosakan jantung, orang dengan penyakit jantung reumatik perlu mengehadkan aktiviti mereka.

Doktor anda mungkin mencadangkan pengambilan antibiotik dalam jangka masa yang lama untuk mengelakkan jangkitan demam reumatik berulang. Jangkitan Streptococcus Ini dapat dicegah dengan menerapkan tabiat hidup sihat dan bersih, rajin mencuci tangan, dan menjaga sistem kekebalan tubuh.

Baca juga: Murah dan Mudah diperoleh, Berikut adalah Makanan Sihat untuk Jantung

Rujukan:

Rhdaustralia.org.au. Demam reumatik akut.

Hopkinsmedicine.org. Penyakit jantung reumatik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found