Pemakanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma | Saya sihat

Gangguan kesuburan tidak hanya berlaku pada wanita, tetapi juga pada lelaki, atau kedua-duanya. Walaupun kadar kemandulan semakin meningkat, namun sains dalam bidang pembiakan terus maju dan mendapati terdapat 6 mikronutrien yang berperanan penting untuk kesuburan lelaki. Apakah mereka?

Kes Kemandulan Meningkat

Tahukah anda bahawa jumlah kes kemandulan terus meningkat setiap tahun? Berdasarkan data dari Profil Kesehatan Indonesia pada tahun 2012, dari 67 juta pasangan usia subur, 5-10% atau 8 juta mengalami kemandulan yang menyukarkan mereka memiliki anak.

Angka ini meningkat kepada 15-25% menurut data dari Badan Perangkaan Pusat pada tahun 2013. Di samping itu, WHO menganggarkan bahawa sekitar 50-80 juta pasangan atau satu daripada tujuh pasangan mempunyai masalah dengan kesuburan. Setiap tahun akan ada 2 juta pasangan dengan masalah yang sama.

Bukan rahsia lagi, kejayaan kehamilan tidak boleh diandalkan hanya pada satu sisi. Kedua-dua lelaki dan wanita mempunyai bahagian yang sama dengan penyebab gangguan kesuburan, atau mungkin keduanya.

Di sisi lelaki, terdapat banyak penyebab kemandulan lelaki, tetapi sehingga 15 peratus kes adalah idiopatik, atau penyebabnya tidak diketahui walaupun setelah ujian kemandulan, termasuk analisis air mani dan penilaian ovulasi dan saluran tuba pada wanita.

Kes kemandulan yang tidak dapat dijelaskan ini dianggap berkaitan dengan tekanan oksidatif berlebihan yang tidak terkawal, yang dapat mengganggu proses pembentukan dan pematangan sperma (spermatogenesis). Inilah yang memicu banyak kajian mengenai peranan suplemen antioksidan dalam meningkatkan parameter sperma.

Baca juga: 7 Petua Meningkatkan Selera Makan Untuk Wanita Hamil yang Mual Muntah

Pemakanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma

Beberapa doktor pakar dari Singapura melakukan tinjauan literatur yang diterbitkan dari 2008 hingga 2019. Mereka menilai literatur baru-baru ini mengenai kesan suplemen antioksidan pada parameter sperma. Ulasan ini merangkumi percubaan terkawal secara rawak, percubaan terkawal tidak rawak, dan prospektif kajian membujur yang melibatkan pesakit lelaki.

Dalam kajian ini, beberapa parameter sperma abnormal idiopatik diuji, yang terdiri dari volume, konsentrasi, kemampuan sperma untuk berenang dan bergerak (motilitas), dan bentuk (morfologi). Kemudian, gangguan itu diatasi dengan suplemen mikronutrien dan antioksidan sekurang-kurangnya 12 minggu.

Dari kajian ini, bukti menunjukkan bahawa pesakit lelaki dengan kemandulan idiopatik boleh mendapat manfaat dari suplemen mikronutrien atau antioksidan untuk meningkatkan parameter sperma. Motilitas sperma paling responsif terhadap suplemen mikronutrien, sementara morfologi sperma paling kurang responsif. Walau bagaimanapun, terapi kombinasi dapat memberikan hasil yang lebih baik daripada monoterapi.

Beberapa mikronutrien dan antioksidan yang dimaksudkan termasuk:

1. Asid lipoik alfa (ALA)

Asid lipoik alfa adalah antioksidan yang sangat penting yang meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita. Dalam kajian itu, 44 pesakit lelaki dengan asthenozoospermia idiopatik yang menerima pengambilan ALA selama 12 minggu mengalami peningkatan dalam jumlah sperma, kepekatan, dan pergerakan.

2. Carnitine

Ini adalah jenis antioksidan lain yang bermanfaat untuk kesuburan lelaki. Dalam lapan kajian yang menilai suplemen yang mengandungi karnitin (seperti L-carnitine dan asetil-L-carnitine), menunjukkan hasil yang positif, seperti peningkatan yang signifikan dalam pergerakan sperma, kepekatan sperma, jumlah sperma, dan peningkatan morfologi sperma.

3. Koenzim Q10 (CoQ10)

CoQ10 adalah varian antioksidan yang kuat. Bahan ini berfungsi dengan melindungi sel dari kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Dalam tujuh kajian yang menilai kesuburan dengan suplemen koenzim Q10, terdapat peningkatan motilitas dan kepekatan sperma. Keberkesanan CoQ10 untuk kesuburan juga didapati lebih baik apabila ditambah dengan pengambilan vitamin C dan vitamin E setiap hari selama lebih kurang 6 bulan.

Baca juga: Bukan Obesiti Biasa, Lingkaran Pinggang Mencetuskan Diabetes

4. Makanan tambahan gabungan yang mengandungi myoinositol

Myoinositol adalah sebahagian daripada kumpulan vitamin B kompleks yang biasanya digunakan untuk meningkatkan kesuburan pada wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS) dan mereka yang menjalani prosedur persenyawaan in vitro (IVF). Penggunaan Myoinositol untuk meningkatkan kesuburan diberikan secara oral dalam bentuk suplemen dan agak selamat apabila digunakan dalam dos hingga 12 gram sehari, dengan jangka waktu maksimum 12 bulan.

Semasa dalam kajian yang menilai suplementasi myoinositol untuk pesakit lelaki, ini menunjukkan peningkatan motilitas dan konsentrasi sperma. Dalam kajian lain, pengambilan 2 gram myoinositol dengan 200 g asid folik dua kali sehari dikaitkan dengan peningkatan kepekatan sperma, jumlah sperma total, dan pergerakan yang progresif.

5. Vitamin E dengan selenium

Bukan rahsia lagi, vitamin E terbukti dapat membantu meningkatkan kesuburan pada lelaki. Kesan antioksidan di dalamnya dapat meningkatkan pergerakan sperma. Dikombinasikan dengan selenium, yang merupakan mineral penting dalam sistem pembiakan, ia terbukti memberikan hasil positif bagi kesuburan lelaki.

Dalam kajian terhadap 690 pesakit lelaki dengan asthenoteratozoospermia idiopatik yang menerima suplemen harian sebanyak 400 unit vitamin E dan 200 g selenium selama sekurang-kurangnya 100 hari, peningkatan motilitas sperma sekurang-kurangnya 5 peratus ditunjukkan.

6. Zink

Ingat promil, ingat zink. Ya, sama pentingnya dengan peranan zink atau zink untuk kesuburan lelaki. Sebabnya, kajian pemerhatian menunjukkan bahawa kekurangan zink dikaitkan dengan tahap testosteron rendah, kualiti sperma yang buruk, dan peningkatan risiko kemandulan lelaki.

Sebagai tambahan, dalam kajian prospektif membujur 60 pesakit dengan asthenozoospermia idiopatik, pemberian harian dua kapsul zink sulfat (220 mg / kapsul) selama 3 bulan menunjukkan peningkatan ketara dalam jumlah sperma, jumlah sperma, dan morfologi sperma normal, dibandingkan dengan nilai Sebelum rawatan.

Tidak dapat dinafikan, kemandulan adalah masalah yang sangat kompleks yang melibatkan banyak bidang sains. Di samping itu, mungkin terdapat lebih daripada satu faktor yang menyebabkan kemandulan pada pasangan suami isteri. Oleh itu, memerlukan kesabaran, komitmen, dan kerjasama yang baik antara Ibu dan Ayah dan doktor untuk rawatan gangguan pembiakan. (IS)

Baca juga: Kelebihan Membuat Tempat Tidur Anda untuk Kesihatan Mental

Rujukan:

MIMS. Makanan Tambahan Antioksidan dan Mikronutrien.

Garis Kesihatan. Cara Meningkatkan Kesuburan.