The Color Run Indonesia - Guesehat

The Healthy Gang mesti biasa dengan The Color Run, bukan? Tidak seperti kejohanan larian jarak jauh yang lain, The Color Run sangat unik kerana peserta akan merasakan sensasi disimbah dengan serbuk jagung berwarna-warni.

Larian Warna adalah larian sejauh lima kilometer. Pada setiap kilometer, pelari akan disiram dari kepala hingga kaki dengan serbuk berwarna yang berbeza. Hasilnya, peserta yang mula memakai warna putih akan menamatkan perlumbaan dengan corak badan penuh dengan pelbagai warna.

Tidak hairanlah setiap kali The Color Run diadakan, semangat orang ramai sangat tinggi. Setiap tahun peserta lebih daripada 10,000 orang. Kini tahun ini, The Color Run Indonesia akan diadakan lagi untuk kali keenam, iaitu pada hari Ahad, 13 Oktober 2019 di Gelora Bung Karno, Jakarta.

Bagi mereka yang tidak pernah menyertai pertandingan ini, berikut adalah 7 sebab anda mesti mencubanya. Jadi apa perbezaan antara The Color Run tahun ini dan tahun sebelumnya?

Baca juga: 6 Perubahan Tubuh Semasa Anda Bersenam

Menjalankan dan Menyebarkan Mesej Positif

The Color Run, yang dipersembahkan oleh CIMB Niaga, tahun ini bertemakan "Love Tour". Mesej khas sukan lasak ini mendorong para peserta untuk menyatakan cinta melalui aktiviti positif, gembira, dan bersaudara.

Pengarah Pematuhan, Hal Ehwal Korporat dan Undang-undang CIMB Niaga Fransiska Oei mengatakan, "Acara ini juga merupakan kempen untuk gaya hidup sihat melalui sukan larian yang dapat dinikmati oleh semua orang dari semua peringkat umur dan tahap kecergasan.

"Dengan menerapkan gaya hidup yang sehat, hidup kita akan lebih berkualitas dan cergas. Sehingga dapat memancarkan cinta melalui kegiatan positif, "kata Fransiska pada sidang media di Jakarta, Rabu (7/8). Menurut Fransiska, tema "Love Tour" mempunyai makna yang sangat luas, bermula dari cinta akan negara, bangsa, alam sekitar, dan bahkan yang lain.

Maudy Ayunda, artis dan Duta Jenama CIMB Niaga tidak mahu ketinggalan berkongsi pengalamannya menyertai The Color Run. "Permulaan untuk menyertai The Color Run dari seorang rakan. Pada masa itu, The Color Run kembali lagi gembar-gembur . Sangat teruja"Kata Maudy, yang akan segera memulai pendidikannya di Amerika.

Menurut Maudy, kelebihan berlari, terutama ketika dikemas dengan menarik, adalah dapat mengurangkan tekanan. "Semua aktiviti yang membuat kita terengah-engah mesti membuat kita bahagia. Kerana pada masa itu endorfin dilepaskan, ā€¯jelasnya.

Manfaat lain untuk berlari untuk Maudy adalah dia menjadi kuat ketika dia diminta untuk menyanyi dan tampil bertenaga di atas panggung. Dan satu lagi kelebihan The Color Run adalah membina kebersamaan dengan rakan dan keluarga. "Berlari dengan rakan atau keluarga dapat membina ikatan yang berbeza," kata Maudy.

penyanyi Kapal kertas Ini biasanya membuat persiapan seperti pelari secara umum, yang lebih kerap berjalan di treadmill, beberapa minggu sebelum acara. Tujuan ketika berlari adalah untuk mengekalkan stamina semasa berlari.

Baca juga: Berlari Berkesan Meningkatkan Prestasi Seksual

7 Sebab Anda Perlu Menyertainya dalam Color Run Indonesia

Sekiranya anda masih ragu-ragu untuk mengikuti sensasi The Color Run Indonesia, ada baiknya anda mempertimbangkan 7 perkara berikut:

1. Bukan perlumbaan laju

Tidak biasa berlari dengan pantas? Jangan risau. Color Run bukan pertandingan pantas. Sudah tentu bagi pelari profesional, sangat penting untuk mengikuti masa anda sendiri. Tetapi bagi orang biasa, anda boleh berjalan santai atau berjoging sepanjang perlumbaan. Tujuan acara ini adalah untuk bersenang-senang semasa bersenam.

2. Lebih senang dilakukan dengan rakan

Adakah anda pernah menyertai perlumbaan dengan rakan, rakan atau keluarga hanya untuk bersenang-senang? The Color Run adalah acara yang sesuai. Di sini, tidak ada persaingan sengit bahkan saling bertarung untuk sampai ke garisan penamat. Tidak ada had masa jadi pertandingan ini sangat sesuai untuk dinikmati bersama rakan.

Baca juga: Mitos Tentang Berlari Yang Perlu Anda Tahu

3. Alami pesta yang berwarna-warni

Tidak ada acara sebesar Color Run untuk keseronokan bermain dengan warna. Anda akan selesai dengan semua jenis warna yang melekat dari kepala hingga kaki. Jangan takut, serbuk yang biasa digunakan dalam perlumbaan 5 kilometer ini hanyalah tepung jagung atau tepung jagung dengan pewarna tambahan.

4. Zon Berkilau

Bukan hanya serbuk warna, bahkan serbuk glitter akan disimbah pada peserta, dalam perjalanan zon berkilau. Jangan terkejut jika kemasan Kemu tidak dalam keadaan keringat, tetapi "berkilau."

5. Bilakah anda akan mendapat kandungan Instagram yang menarik?

Warna-warna cerah di The Color Run menjadi makanan ringan pagi anda yang gemar memuat naik kandungan di media sosial, terutamanya Instagram. Jangan lupa membawa kamera (atau telefon pintar) anda. Tangkap gambar sebelum dan selepas yang akan menggambarkan perjalanan anda dari super bersih hingga berwarna-warni.

Baca juga: Kecemasan Instagram, Kegelisahan Ketika Melihat Posting Instagram

6. Paling senang 5K di Planet

The Color Run dijuluki Paling senang 5K di Planet. Tidak hanya berlari, Anda dapat menari dan menari sebelum dan sesudah perlumbaan, dan mengambil gambar di setiap tempat dengan warna yang berbeza. Nampaknya tidak ada yang tidak gembira semasa perlumbaan.

7. Berlari sambil melakukan amal

Berkongsi dengan orang lain menjadikan anda lebih bahagia. Organisasi Color Run setiap tahun mengumpulkan wang untuk diberikan kepada badan amal tempatan dan nasional. Tahun ini, CIMB Niaga selaku penganjur The Color Run di Indonesia juga mengadakan program Community Link.

"Program Community Link memberi peluang kepada pelanggan CIMB Niaga, calon pelanggan, dan karyawan untuk mewujudkan idea aktiviti sosial yang inovatif sebagai ungkapan cinta dan keprihatinan terhadap masyarakat," kata Fransiska.

Baca juga: Suka Memberi dan Amal? Ini Ternyata Bermanfaat untuk Kesihatan!

Rujukan:

Persidangan Akhbar CIMB Niaga The Color Run, Love Tour, 7 Ogos 2019 di Jakarta

aktif.com. 10 Sebab Anda Perlu Menjalankan Warna.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found