Cara Mudah Mengurut Payudara

Bentuk payudara yang ideal adalah harapan setiap wanita, tetapi tidak semua wanita dilahirkan dengan bentuk payudara yang ideal. Untuk meningkatkan kadar oksitosin dan hormon pada payudara agar tetap sihat, setiap wanita dapat memilikinya dengan memberikan rangsangan melalui urutan pada payudara. Mungkin kebanyakan anda sering tertanya-tanya bagaimana mengurut payudara dengan betul. Berikut adalah langkah mudah untuk melakukan urutan payudara:

 1. Pilih salah satu payudara yang akan diurut terlebih dahulu.
 1. Sapukan minyak urut atau krim pada payudara anda. Penggunaan minyak dan krim urut supaya anda berasa selesa ketika mengurut. Jangan pilih minyak urut yang panas. Anda boleh menggunakan minyak aromaterapi untuk menambah keselesaan anda. Di samping itu, anda juga boleh memilih krim khas untuk menegangkan payudara yang banyak dijual di pasaran. Periksa dahulu kawasan sensitif badan anda untuk mengelakkan alahan pada krim.
 1. Gunakan tapak tangan anda untuk memulakan urutan. Mulakan dengan memerah perlahan permukaan payudara anda. Picit dengan menggenggam payudara dan tarik sedikit ke puting. Lakukan pergerakan ini dengan perlahan.
 1. Gunakan tangan yang lain di bawah payudara sebagai sokongan. Kemudian, tiga jari melakukan gerakan mengurut. Anda boleh membuat gerakan bulat dari puting ke luar (ulangi beberapa kali).
 1. Selepas itu, gunakan kedua tangan untuk mengurut dengan arah yang bertentangan. Anda boleh memberi sedikit tekanan pada pergerakan ini. Rasakan permukaan payudara anda. Sebenarnya pergerakan ini juga dapat digunakan untuk pengesanan awal kanser payudara. Semasa mengurut, anda dapat merasakan sama ada terdapat benjolan di payudara anda.
 1. Satu tangga diletakkan di bahagian bawah dan tangan yang lain digunakan untuk menggegarkan payudara untuk melancarkan aliran darah dan peregangan otot. Seperti pergerakan sebelumnya, lakukan dengan perlahan.
 1. Tarik payudara dari keliling luar ke arah puting beberapa kali untuk menghasilkan payudara yang berbentuk ke depan. Sebenarnya pergerakan ini adalah pengulangan pergerakan nombor 3. Ini berguna agar payudara anda dapat kelihatan bergerak ke depan. Selain itu, ia juga boleh dilakukan bagi anda yang mempunyai puting yang masuk ke dalam.
 1. Ulangi gerakan menggegarkan payudara sekali lagi dan lakukan beberapa kali.
 1. Akhirnya, urut payudara dengan mengangkat payudara ke atas kemudian urut dengan gerakan bulat selama 20 kali (bergantian pada kedua payudara).

Setelah 9 perkara ini dilakukan pada kedua payudara, anda boleh melakukan urutan seterusnya untuk kedua payudara sekaligus;

 1. Letakkan tangan anda di bahagian atas kedua payudara, lakukan urutan bulat di sekitar payudara dengan corak ke dalam, melalui tengah, kemudian ke bawah, ke luar, ke atas lagi, ke dalam, dan seterusnya dengan corak yang sama sepuluh kali.
 1. Urut ke arah yang bertentangan setiap dua pusingan.
 1. Peringkat terakhir, letakkan tangan anda di bawah payudara anda seperti sokongan, kemudian goncangkannya dari atas ke bawah.

Terdapat catatan yang mesti diperhatikan, anda harus melakukan pergerakan ini ke kedua payudara anda dan melakukan urutan payudara selama 5-10 minit setelah mandi berulang kali dua kali sehari. Di samping itu, untuk mendapatkan hasil yang maksimum anda juga memerlukan masa yang tidak sekejap. Lebih baik lagi jika anda menggunakan krim pengencang payudara yang sudah banyak dijual di pasaran tetapi tetap menggunakannya mengikut keperluan. Pilih juga krim yang mengandungi bahan semula jadi. Beberapa cara mengurut payudara di atas adalah langkah mudah untuk menjaga kesihatan payudara. Melakukan penjagaan payudara untuk menjadikan penampilan anda lebih menarik sememangnya sangat bagus. Namun, menyedari payudara yang tegas masih harus memperhatikan kesihatannya, ya.