Punca Sakit Gigi Molar Ketika Berkembang

Ketika memasuki usia dewasa, biasanya akan muncul keluhan sakit di bahagian belakang rahang ketika geraham tumbuh. Apakah penyebab sakit gigi yang muncul? Gejala-gejala ini adalah gejala geraham ketiga atau yang biasa disebut gigi kebijaksanaan. Gigi bijak atau geraham ketiga tumbuh dalam lingkungan umur 17-24 tahun. Gigi bijaksana yang muncul akan menyakitkan kerana gigi ini 'merobek' gusi. Ketika itulah keradangan dapat muncul yang menjadi penyebab sakit gigi geraham yang kemudian membuat pipi kelihatan bengkak.

Punca Sakit Gigi Kebijaksanaan Meradang

Keradangan gigi kebijaksanaan dikenali sebagai perikoronitis atau keradangan gusi yang berlaku kerana kedudukan gigi yang tidak sempurna. Ini menyebabkan banyak serpihan makanan terperangkap di antara gusi dan menyebabkan jangkitan. Simptom perikoronitis biasanya sakit, bengkak di pipi, sakit ketika menelan, atau jika teruk ia boleh menyebabkan migrain (migrain). Ia juga boleh menyebabkan kesakitan ketika membuka dan menutup mulut, sakit telinga, dan berdering di telinga. Jumlah serpihan makanan yang terperangkap dan juga adanya jangkitan boleh menyebabkan karies dan rongga gigi.

Gigi kebijaksanaan ini tumbuh di empat bahagian rahang, iaitu belakang kanan atas, belakang kiri atas, belakang kanan bawah, dan belakang kiri bawah. Doktor Gigi Tiffany Yuliarti Pelawi menjelaskan bahawa tidak ada cara untuk mencegah gigi kebijaksanaan ini tumbuh ke samping, kerana pertumbuhan gigi ini adalah semula jadi. Oleh itu, pertumbuhan gigi ini berpotensi mengalami sakit gigi geraham yang berlebihan.

Kesan Menumbuhkan Gigi Kebijaksanaan

Kesan lain dari pertumbuhan gigi kebijaksanaan yang tumbuh ke samping akan mempengaruhi susunan gigi lain yang tumbuh sebelumnya. Walaupun gigi yang tumbuh di gusi, ia mesti dikeluarkan melalui pembedahan odontektomi. Operasi ini mesti dikendalikan oleh pakar bedah mulut yang sebelum ini terpaksa mengambil sinar-X gigi panoramik untuk melihat cerun gigi. Sudah tentu, kerana kebijaksanaan gigi tumbuh ke samping, ini mesti dirawat dengan cepat agar tidak menyebabkan kesakitan yang berpanjangan.

Biasanya doktor akan memberikan ubat penahan sakit dan antibiotik sebagai cara untuk melegakan sakit gigi geraham dan mencegah jangkitan yang berpanjangan pada pesakit. Sekarang, apabila rasa sakit sudah mulai reda, rawatan lebih lanjut akan dilakukan dengan mencabut gigi kebijaksanaan. Jadi, penyebab sakit gigi geraham yang muncul ketika gigi kebijaksanaan tumbuh sebenarnya normal. Kesakitan timbul kerana 'desakan' geraham yang merobek gusi. Segera bawa dia ke doktor gigi untuk mendapatkan rawatan untuk menghilangkan sakit gigi.