Luka canker kerana kekurangan vitamin C? Keliru!

Walaupun sering dianggap remeh, sebenarnya perasaan menyakitkan ketika sariawan boleh mengganggu aktiviti anda, ya. Sukar untuk makan atau minum kerana sakit, untuk bercakap juga menjadi malas kerana bimbang akan bau mulut yang muncul.

Selalunya sariawan akan sembuh tanpa memerlukan rawatan yang rumit. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa orang yang sering diserang sariawan. Apakah penyebab sariawan? Adakah ini benar-benar disebabkan oleh kekurangan vitamin C?

Sprue dalam istilah perubatan disebut stomatitis aphthous.stomatitis aphthous). Luka canker adalah luka di mulut, yang biasanya berwarna putih, kuning, atau kelabu, dan berbentuk bujur atau bulat. Luka ini boleh membengkak dan mempunyai tepi merah kerana keradangan.

Luka canker biasanya muncul di pipi, bibir, lidah, dan bumbung mulut. Bilangannya boleh menjadi satu atau lebih. Kesakitan dan ketidakselesaan ketika sariawan bukan hanya berlaku semasa makan dan minum, tetapi juga ketika menggosok gigi. Luka canker biasanya sembuh dalam satu hingga dua minggu.

Baca juga: 8 Tabiat Buruk Yang Boleh Merosakkan Gigi Anda

Jenis luka Canker

Berdasarkan ukurannya, sariawan boleh dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu:

 • Luka sariawan kecil. Luka ini adalah sakit kanker yang paling biasa. Luka sariawan kecil, dengan diameter sekitar 1 cm. Biasanya, ia sembuh dalam masa 10-14 hari. Luka jenis ini boleh muncul sebanyak 1-5 luka.
 • Herpetiform. Luka canker jenis ini sangat jarang berlaku. Herpetiformis sariawan sangat kecil, berdiameter 1-2 mm, dan cenderung tumbuh dalam kumpulan 10-100 luka. Herpetiformis dapat sembuh dalam masa sekitar 7-14 hari.
 • Sariawan utama. Luka ini mempunyai ukuran lebih lebar, iaitu 2-3 cm, lebih dalam dengan tepi yang tidak teratur, dan terasa sangat menyakitkan. Luka sariawan memerlukan masa lebih lama untuk sembuh, iaitu sekitar beberapa minggu dan dapat meninggalkan bekas luka.

Baca juga: Cara Merawat Mulut untuk Tetap Sihat dan Bersih

Punca sariawan

Thrush boleh muncul kerana pelbagai faktor. Menggunakan pendakap dan gigi palsu yang tidak sesuai dengan betul, tambalan yang tidak sempurna, menggigit bibir secara tidak sengaja, dan tidak menjaga kebersihan mulut yang baik boleh menyebabkan sariawan.

Penyebab biasa sariawan adalah kulat Candida albicans. Kulat ini sebenarnya selalu ada di mulut, tetapi dalam jumlah kecil. Sekiranya pertumbuhan kulat menjadi berlebihan, ia akan menyebabkan sariawan. Pertumbuhan kulat yang tidak terkawal umumnya disebabkan oleh sistem imun yang gagal mengusir mikroba yang tidak baik.

Sprue bukanlah penyakit serius atau penyakit berjangkit. Namun, dalam beberapa kes sariawan, luka boleh disebabkan oleh jangkitan virus. SThrush boleh berlaku kerana pelbagai faktor, termasuk:

 1. Perubahan hormon. Wanita yang sedang haid boleh mengalami sariawan akibat perubahan hormon dalam badan mereka.
 2. Makan makanan tertentu contohnya makanan pedas, keju, kacang, coklat, atau kopi.
 3. Kesan sampingan ubat atau menggunakan kaedah rawatan tertentu, seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), kemoterapi, dan radioterapi.
 4. Penggunaan ubat gigi yang mengandungi sodium laureth sulfate (natrium lauril sulfat).
 5. Keadaan psikologi. Thrush di bibir boleh muncul kerana tekanan, kegelisahan, atau kegelisahan.
 6. Keletihan.
 7. keadaan perubatan tertentu, seperti anemia, jangkitan virus, campak, penyakit kelamin, dan lain-lain.
 8. Kekurangan vitamin B. Menurut DR. drg. Harum Sasanti Yudoyono, Sp.PM., dari Jabatan Pergigian dan Mulut FKGUI-Cipto Mangunkusumo Hospital, seperti dikutip melalui Ibu & Bayi, kekurangan vitamin C bukan penyebab sariawan, tetapi penyakit kudis. Scurvy adalah penyakit gusi yang menyebabkan gusi membengkak dan berdarah dengan mudah.
 9. genetik. Sekiranya anda dilahirkan oleh orang tua yang mempunyai bakat untuk sariawan, maka anda berisiko mengalami perkara yang sama, yang mudah terkena sariawan.

Luka canker tidak boleh dipandang ringan, ya, geng. Periksa diri anda jika sariawan sangat besar, sariawan tidak sakit, walaupun anda telah diberi ubat sakit tidak akan hilang, dan jika sariawan disertai oleh demam tinggi dan cirit-birit.

Agar tidak terkena sariawan, anda mesti rajin menjaga kebersihan mulut. Bagi anda yang mempunyai sariawan, jangan kekurangan vitamin B. Anda boleh mendapatkan vitamin B dari ikan, unggas, susu, telur, dan kacang-kacangan.

Jangan lupa menggosok gigi dan membilas mulut dengan kerap, dan berhenti merokok. Bagi anda yang memakai pendakap gigi dan gigi palsu, jangan lupa menjaga kebersihan dan kerap berjumpa doktor gigi.

Baca juga: 3 Kaedah Menjaga Kebersihan Dapur


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found