Ubat penahan sakit yang selamat untuk wanita hamil | saya sihat

Kesakitan adalah salah satu keluhan yang membuat pesakit sering mendapatkan rawatan. Kesakitan adalah perasaan tidak menyenangkan yang berkaitan dengan kerosakan tisu, dan dapat dirasakan baik deria dan emosi.

Kesakitan juga sering dialami oleh wanita yang sedang hamil. Kesakitan yang biasa dialami semasa mengandung termasuk sakit kepala, sakit belakang yang rendah, dan sakit di kawasan pelvis atau pangkal paha. Terdapat juga wanita hamil yang mengalami keadaan sakit kronik sejak sebelum kehamilan. Keadaan ini tentunya memerlukan rawatan agar kualiti hidup ibu hamil dapat dijaga.

Sebagai ahli farmasi, tidak jarang rakan atau keluarga yang hamil bertanya kepada saya mengenai penghilang rasa sakit yang selamat digunakan semasa kehamilan. Yang dimaksud dengan keselamatan di sini tentu saja adalah bahawa ia tidak memberikan kesan sampingan yang tidak diinginkan pada janin yang dikandung, terutama mengganggu pertumbuhan janin (malformasi).

Nah, berikut adalah senarai ubat penghilang rasa sakit yang agak selamat digunakan semasa mengandung, dan juga ubat penghilang rasa sakit yang harus dielakkan semasa mengandung.

Baca juga: Sakit kepala, Mengambil Paracetamol atau Ibuprofen?

Ubat penahan sakit yang selamat untuk wanita hamil

Dari semua ubat penghilang rasa sakit atau analgesik di pasaran, parasetamol adalah pilihan pertama yang disyorkan untuk digunakan pada wanita hamil. Paracetamol, juga dikenal sebagai acetaminophen, terbukti cukup selamat digunakan pada wanita hamil, tanpa kesan sampingan pada janin dan juga tidak ada kesan lain pada kehamilan.

Paracetamol untuk pesakit dewasa tersedia dalam bentuk tablet, dengan kandungan paracetamol setiap tablet antara 500 hingga 650 mg. Dos yang disyorkan untuk menghilangkan rasa sakit adalah 500 hingga 650 mg sekali diambil, dengan jumlah maksimum yang dapat diambil dalam 24 jam adalah 3,250 mg. Jarak dari pentadbiran pertama ke seterusnya adalah 4 hingga 6 jam.

Paracetamol boleh didapati sendiri atau bersama dengan ubat lain, dan bersama dengan ubat lain. Biasanya parasetamol digabungkan dengan ubat untuk menghilangkan selesema, batuk, dan kesesakan hidung. Ini harus diperhatikan sebelum minum ubat, kerana ubat batuk dan hidung tersumbat yang terkandung dalam kombinasi mungkin tidak selamat untuk kehamilan.

Sekiranya anda mahukan kesan menghilangkan rasa sakit, maka anda harus memilih parasetamol dalam satu bentuk. Yang pasti, baca keterangan komposisi ubat pada bungkusan.

Baca juga: Ubat-ubatan untuk Merawat Sakit Menstruasi

Penghilang rasa sakit yang harus dielakkan semasa mengandung

Ubat sakit kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) adalah kelas ubat sakit yang sering digunakan. Walau bagaimanapun, penggunaannya pada kehamilan harus dibatasi dengan ketat dan hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan doktor. Contoh ubat jenis ini termasuk ibuprofen, asid mefenamat, kalium dan natrium diclofenak, antalgin atau metampiron, meloxicam, dan ketorolac.

Ubat ini tidak boleh digunakan khususnya setelah kehamilan 30 minggu atau lebih baru, kerana boleh menyebabkan penutupan pramatang ductus arteriosus yang boleh mengakibatkan masalah jantung janin dan juga kematian.

Baca juga: Pilihan ubat penahan sakit yang selamat untuk Ibu Menyusu

Terapi bukan ubat untuk merawat kesakitan semasa kehamilan

Selain menggunakan ubat, terapi bukan farmakologi juga disarankan untuk menghilangkan rasa sakit pada wanita hamil. Contohnya, dengan rehat yang mencukupi, terapi kompres panas-sejuk, urutan, dan aktiviti fizikal ringan untuk mengatasi kesakitan yang dialami.

Kesakitan sebagai keluhan yang menyebabkan ketidakselesaan juga sering terjadi pada wanita hamil. Sekiranya kesakitan cukup mengganggu, terapi ubat boleh digunakan dengan mengambil kira keselamatannya untuk bayi yang belum lahir.

Paracetamol adalah pilihan pertama ubat penghilang rasa sakit pada kehamilan, di mana penggunaannya pada dos yang disyorkan agak selamat dan tidak menyebabkan kesan buruk kepada janin. Dianjurkan untuk minum ubat sakit semasa mengandung pada dos terendah dan jangka waktu secepat mungkin. Salam sihat!

Baca juga: 7 Fakta Dadah Parasetamol yang Anda Perlu Tahu

Rujukan:

Babb, M., Koren, G., Einarson, A. 2010. Mengubati kesakitan semasa mengandung. Pakar Keluarga Kanada Vol. 56.

Royal College of Obstetricians and Gynecologists, 2018. Kajian RCOG menjelaskan pilihan menghilangkan rasa sakit bagi wanita semasa mengandung dan menyusu.