Kepentingan Pendidikan Awal Kanak-kanak | Saya sihat

Mungkin anda masih keliru, bilakah anak anda harus mulai sekolah dan mendapat pendidikan? Sebaiknya, pendidikan diberikan kepada anak-anak dari usia dini. Sebabnya ialah perkembangan otak kanak-kanak sangat dipengaruhi oleh pendidikan awal. Inilah kepentingan pendidikan awal kanak-kanak.

Jadi, apa yang dimaksudkan dengan pendidikan awal kanak-kanak? Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai makna dan kepentingan pendidikan awal kanak-kanak, anda perlu membaca penjelasan di bawah.

Baca juga: 5 Mitos Kesihatan Kanak-kanak yang Perlu Tahu Ibu

Apa itu Pendidikan Awal Kanak-kanak?

Pendidikan awal kanak-kanak ditujukan kepada kanak-kanak berumur 3-5 tahun. Apa yang kita tahu sebagai kumpulan permainan,penjagaan harian, dan tadika termasuk pendidikan awal kanak-kanak. Walaupun namanya berbeza, ketiga-tiganya mempunyai tujuan yang sama, iaitu untuk mempersiapkan anak-anak untuk bersedia memasuki sekolah rendah.

Salah satu kepentingan pendidikan awal kanak-kanak adalah untuk memudahkan kanak-kanak apabila tiba masanya mereka memasuki sekolah rendah.

Apakah Tujuan Pendidikan Awal Kanak-kanak?

Pendidikan awal kanak-kanak serupa dengan program latihan yang diberikan kepada anak-anak. Semasa kanak-kanak berada di kelas, mereka akan mengalami perkembangan sosial, emosi, fizikal dan kognitif. Semua perkara ini diperlukan untuk masa depan anak-anak pada masa akan datang.

Sekiranya dilakukan dengan betul, pendidikan awal kanak-kanak dapat membantu kanak-kanak lebih suka aktiviti pembelajaran.

Baca juga: Ibu, Inilah Punca Kanak-kanak Tidak Berkeyakinan!

Apa Kepentingan Pendidikan Awal Kanak-kanak?

Otak kanak-kanak itu seperti span. Otaknya mempunyai kemampuan untuk menyerap banyak maklumat, jadi penting bagi anda untuk membimbing anak anda semasa belajar. Berikut adalah kepentingan pendidikan awal kanak-kanak:

1. Ajar Cara Bergaul

Manusia adalah makhluk sosial. Keupayaan anak-anak untuk bersosial berasal dari usia dini. Keupayaan untuk bersosial adalah salah satu aspek penting dalam pendidikan awal kanak-kanak.

Semasa menjalani pendidikan awal kanak-kanak, kanak-kanak akan berada di persekitaran selain keluarga mereka. Dia akan bertemu dengan anak-anak lain seusianya. Ketika itulah dia mula menyesuaikan diri dan bersosial. Ini akan membantu meningkatkan keyakinan diri anak.

2. Ajar Cara Bekerjasama

Semasa menjalani pendidikan awal kanak-kanak, kanak-kanak akan belajar berkongsi dan bekerjasama dengan orang lain. Perkara-perkara ini sangat mempengaruhi kehidupan sosial manusia.

Keupayaan untuk bekerjasama dan berkongsi sangat penting bagi anak tunggal, yang belum memahami konsep berkongsi. Dengan menjalani pendidikan awal kanak-kanak, kanak-kanak dapat belajar berkongsi dengan bimbingan guru profesional. Ini adalah salah satu kepentingan pendidikan awal kanak-kanak.

3. Meningkatkan Antusiasme untuk Pembelajaran Sepanjang Hayat

Kanak-kanak pasti akan haus akan pengetahuan sekiranya mereka diajar dengan cara dan aktiviti yang menyeronokkan. Pendidikan awal kanak-kanak memberikan pembelajaran kepada kanak-kanak melalui aktiviti yang menyeronokkan, sesuai dengan usia mereka.

Sekiranya anda suka belajar sejak kecil, maka anak anda pasti suka belajar sehingga dia dewasa.

4. Ajar Hormat

Persekitaran pendidikan awal kanak-kanak seperti di tadika menolong anak-anak berkelakuan sopan. Dia akan mula memahami konsep saling menghormati. Ini juga merangkumi kepentingan pendidikan awal kanak-kanak.

5. Meningkatkan Daya Tahan Diri

Persekitaran sentiasa berubah, jadi penting untuk meningkatkan daya tahan anak anda seawal mungkin. Ini akan memudahkan kanak-kanak menyesuaikan diri pada masa akan datang. Guru akan membimbing kanak-kanak untuk belajar melalui pengalaman mereka sendiri.

Contohnya, mungkin semasa di tadika kanak-kanak itu akan melakukan aktiviti fizikal di mana dia jatuh dan cedera sedikit. Perkara seperti ini akan membantu kanak-kanak belajar dari pengalaman dan meningkatkan daya tahan mereka.

6. Meningkatkan Kepekatan

Menjalani pendidikan awal kanak-kanak akan membantu kanak-kanak belajar menumpukan perhatian pada tugas dan aktiviti. Ini akan meningkatkan kemampuan anak untuk berkonsentrasi kemudian apabila dia telah menjalani tahap pendidikan yang lebih tinggi.

7. Meningkatkan Keyakinan dan harga diri

Sekiranya anak itu menjalani pendidikan awal, dia pasti akan berinteraksi positif dengan rakan seusianya. Guru biasanya juga akan mengajar kanak-kanak untuk berfikir positif tentang diri mereka sendiri. Ini akan memberi kesan positif kepada keyakinan diri anak sehingga dia dewasa.

8. Meningkatkan Perkembangan Otak

Melibatkan diri dalam aktiviti yang memerlukan analisis dan logik dalam pendidikan awal kanak-kanak akan membantu meningkatkan perkembangan otak anak. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pendidikan awal kanak-kanak dapat mempengaruhi perkembangan emosi, mental, fizikal dan otak anak secara positif. (UH)

Baca juga: Ibu, ini adalah dos parasetamol yang tepat untuk kanak-kanak!

Sumber:

Ibu Bapa Menangis Pertama. Kepentingan & Faedah Pendidikan Awal Kanak-kanak. Mei 2018.