Fakta Dadah Paracetamol

Paracetamol mungkin salah satu ubat yang paling terkenal di dunia. Sekurang-kurangnya bagi saya sebagai ahli farmasi, penggunaan parasetamol boleh dikatakan cukup tinggi dalam pelbagai kumpulan usia, serta pelbagai petunjuk.

Walaupun semasa pandemi COVID-19, parasetamol secara meluas disebut sebagai ubat pilihan pertama yang dapat digunakan secara bebas (ubat di kaunter) jika seseorang merasakan gejala demam.

Paracetamol sangat mudah dicari dan diperoleh. Ubat ini didakwa sebagai salah satu pilihan paling selamat dalam mengatasi demam dan kesakitan. Namun, itu tidak bermaksud kita dapat menggunakannya secara sembarangan, oke?

Baca juga: Ibu, ini adalah dos parasetamol yang tepat untuk kanak-kanak!

Fakta Paracetamol

Berikut adalah fakta penting mengenai parasetamol yang harus anda ketahui.

1. Ia adalah analgesik dan antipiretik

Paracetamol tergolong dalam kelas analgesik atau penghilang rasa sakit. Tindakan parasetamol dalam mengurangkan kesakitan berkaitan dengan kemampuannya untuk mengurangkan pengeluaran prostaglandin, sebatian yang berperanan dalam kesakitan. Paracetamol juga meningkatkan ambang kesakitan.

Selain sebagai penghilang rasa sakit atau analgesik, parasetamol juga mempunyai ciri-ciri sebagai antipiretik atau pengurang demam. Ini berkaitan dengan kerja parasetamol pada hipotalamus otak yang bertindak sebagai pengatur suhu badan atau termoregulator.

2. Terdapat dalam pelbagai bentuk dos

Sebagai ahli farmasi, saya merasakan bahawa parasetamol ini adalah salah satu ubat dengan pemilihan bentuk dos yang paling lengkap. Bermula dari lisan jatuh, sirap, tablet kunyah untuk kanak-kanak, tablet untuk orang dewasa, supositoria untuk digunakan melalui dubur untuk kes di mana pesakit tidak dapat menelan, serta bentuk infusi yang biasanya digunakan untuk mereka yang dirawat di hospital.

3. Boleh digunakan oleh semua peringkat umur

Salah satu 'keistimewaan' parasetamol adalah bahawa ubat ini cukup selamat untuk digunakan oleh semua golongan usia. Dari bayi hingga orang tua, semua boleh menggunakan parasetamol sebagai ubat penahan sakit dan demam. Walau bagaimanapun, biasanya bukan pilihan pada pesakit dengan gangguan hati.

4. Penggunaan melebihi dos yang disarankan boleh menyebabkan kerosakan hati

Walaupun parasetamol secara meluas diklaim sebagai ubat penghilang rasa sakit yang selamat dan demam, ini tidak bermaksud bahawa ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan. Jika digunakan melebihi dos maksimum dan selama lebih dari 48 jam, parasetamol dapat menyebabkan kerosakan pada fungsi hati.

Secara amnya, dos oral parasetamol yang disyorkan (diberikan secara lisan) adalah 600 hingga 650 mg setiap 4 hingga 6 jam, dengan dos maksimum dalam 24 jam 3250 mg. Oleh itu, jika anda mengambil satu tablet parasetamol pada jam 6 pagi, maka anda hanya boleh mengambil tablet berikutnya sekurang-kurangnya selepas 10 pagi.

Baca juga: Sakit kepala, Mengambil Paracetamol atau Ibuprofen?

5. Terdapat dalam bentuk dos tunggal dan gabungan

Selain diedarkan dalam bentuk dos tunggal, alias ubat yang hanya mengandungi parasetamol, parasetamol juga biasanya tersedia dalam bentuk dos gabungan. Sebagai contoh, ubat untuk selesema yang terdiri daripada parasetamol, penekan batuk, penghilang kesesakan hidung (dekongestan), dan anti-alergi. Atau ubat untuk sakit kepala yang merupakan gabungan parasetamol dan ubat analgesik lain seperti tramadol, ibuprofen, atau kafein.

Oleh itu, pastikan anda tidak mengambil dua ubat yang kedua-duanya mengandungi parasetamol, geng! Anda boleh mengesahkannya dengan membaca maklumat mengenai komposisi setiap ubat. Ini supaya anda mengelakkan overdosis parasetamol seperti yang disebutkan dalam poin sebelumnya.

6. Juga dipanggil 'acetaminophen'

Paracetamol adalah nama yang biasa diketahui di Indonesia. Tetapi di beberapa negara, terutama di Amerika Syarikat dan Kanada, ubat ini lebih dikenali sebagai acetaminophen daripada paracetamol. Jadi, jika anda membaca label ubat dan mengatakan bahawa ia mengandungi acetaminophen, maka ia sama dengan paracetamol.

7. Kesan terapi akan muncul 30 hingga 60 minit selepas minum

Apabila diberikan secara lisan atau melalui mulut, parasetamol akan mula menunjukkan kesannya dalam masa 30 hingga 60 minit selepas mengambil ubat. Jadi, jangan tergesa-gesa untuk mendakwa bahawa ubat itu tidak berfungsi, OK? Anda perlu menunggu sekitar waktu itu untuk merasakan kesan parasetamol yang anda ambil.

Guys, itu 7 fakta mengenai parasetamol, salah satu ubat yang banyak digunakan di dunia. Paracetamol memang merupakan pilihan pertama untuk menghilangkan rasa sakit ringan dan juga meredakan demam, ia boleh digunakan oleh semua peringkat umur, dengan kesan sampingan yang cukup rendah dan boleh diterima. Namun, perlu memperhatikan dosis maksimum yang dapat dikonsumsi, kerana overdosis paracetamol dapat menyebabkan kerusakan fungsi hati.

Walaupun parasetamol boleh didapati secara bebas atau tanpa resep, Gang Sihat harus tetap membaca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat sebelum mengambil ubat. Juga perhatikan bahawa beberapa ubat sejuk juga mengandungi parasetamol atau asetaminofen ini, jadi anda tidak menggandakan parasetamol. Salam sihat!

Baca juga: Jangan Teragak-agak untuk Meminta Resep Ubat Generik

Rujukan:

Acetaminophen pada Maklumat Dadah Micromedex (2020).


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found