9 Punca Sembelit - GueSehat.com

Siapa yang tidak jengkel ketika mengalami sembelit atau sembelit? Perut kembung, pergerakan usus tidak lengkap. Duh, ini pasti menjengkelkan, ya, geng! Menurut Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal, kira-kira 16% orang dewasa mengalaminya. Sebenarnya, wanita dikatakan lebih cenderung mengalami sembelit berbanding lelaki. Jadi, apa sebenarnya sembelit?

"Sembelit adalah apabila anda menghadapi masalah buang air besar selama lebih dari 3 hari, atau jika najis anda cenderung keras," kata Dr David Poppers, Ph.D., profesor perubatan klinikal di Bahagian Gastroenterologi di New Sekolah Perubatan Universiti York. Nah, menurut Dr. Poppers, kaedah paling berkesan untuk mengatasi sembelit adalah dengan mengetahui penyebabnya terlebih dahulu. Apakah penyebabnya? Mari kita meneroka satu persatu!

  1. Pergi bercuti

Mungkin sukar untuk dipercayai, tetapi kenyataannya adalah tidak sedikit orang yang melaporkan mengalami kesulitan buang air besar ketika mereka dalam perjalanan. Mengapa begitu? Semasa anda pergi ke suatu tempat, yang sering terjadi adalah perubahan pada corak diet yang sering mengganggu sistem pencernaan.

"Ketika seseorang pergi bercuti dan makan makanan yang berbeza dari pengambilan makanan harian mereka, itu dapat menyebabkan perubahan dalam tabiat usus," kata dr. Jordan Karlitz, ahli gastroenterologi yang disahkan lembaga dan ahli American College of Gastroenterology.

Terdapat penyelesaian pantas untuk ini. Semasa bercuti, cubalah makan makanan yang tidak terlalu berbeza dengan makanan yang biasa anda nikmati di rumah. "Jadi, jika anda termasuk orang yang sukar membuang air besar ketika dalam perjalanan, pertimbangkan untuk membawa bijirin kegemaran anda yang biasanya anda buat menu sarapan pagi di rumah," kata Dr. Karlitz.

  1. Jarang bersenam

"Orang yang kerap bersenam lebih mudah terkena sembelit ketika berhenti bersenam," kata dr. Karlitz. Sebabnya, mengubah waktu bersenam boleh mempengaruhi pelbagai sistem dalam badan, termasuk sistem pencernaan.

  1. Tekanan

Tekanan boleh mencetuskan sembelit, dan sebaliknya. Apabila tertekan, anda cenderung mempunyai tabiat buang air besar yang tidak teratur. Terdapat sistem saraf di dalam usus yang berperanan mengawal tingkah laku gastrousus. Sistem ini, juga dikenali sebagai sistem saraf enterik, sangat dipengaruhi oleh tekanan atau tidur. Untuk itu, jauhi tekanan dan elakkan bangun lewat, OK!

  1. Mengambil ubat penahan sakit

Sekiranya anda baru menjalani pembedahan atau mengambil ubat penahan sakit psikoaktif seperti opioid, ini boleh menyukarkan anda membuang najis. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami sembelit semasa mengambil ubat tertentu.

  1. Tidak minum air secukupnya

Kekal hidrat adalah kunci untuk mengelakkan masalah sembelit. Oleh itu, sangat penting untuk selalu memenuhi keperluan air dan makanan berserat tinggi setiap hari.

  1. Fungsi tiroid terganggu

Apabila seseorang mempunyai masalah serius dengan sembelit, seorang internis pasti akan memeriksa sama ada kelenjar tiroid anda berfungsi dengan normal. Anda mungkin menderita hipotiroidisme, keadaan yang disebabkan oleh kelenjar tiroid yang tidak aktif.

Sebagai perbandingan, kelenjar tiroid yang berfungsi dengan baik akan melepaskan hormon yang berkaitan dengan pelbagai proses metabolik badan, termasuk sistem pencernaan anda. Tanpa hormon ini, prestasi usus dapat melemahkan dan melambatkan, mengakibatkan sembelit.

  1. Kehamilan

Sebilangan besar wanita mengalami sembelit pada trimester pertama kehamilan. Walaupun begitu, ada juga yang mengalaminya ketika usia kehamilan telah menginjak bulan ke-9. Penyebabnya adalah perubahan diet dan hormon. Selain itu, tekanan dan kualiti tidur yang buruk juga dapat memberi kesan, ‚ÄĚkata dr. Karlitz.

Nah, bagi wanita hamil yang mengalami sembelit, cubalah mengetahui makanan apa yang dimakan baru-baru ini. Sebaliknya, hadkan pengambilan pengambilan yang boleh mencetuskan sembelit, seperti minuman manis, nasi putih, pasta, daging merah, olahan yang dibuat dari tepung gandum, makanan goreng, makanan segera, makanan masin, dan pisang yang belum masak.

  1. Menghidap penyakit kronik

Sindrom iritasi usus, juga dikenali sebagai sindrom iritasi usus (IBS), adalah penyakit pencernaan yang mempengaruhi fungsi usus besar. Di IBS, pengecutan otot usus besar tidak normal. Pengecutan yang perlahan atau lebih sedikit boleh menyebabkan sembelit. Selain itu, sembelit juga dapat menunjukkan gangguan sistem saraf di usus besar.

Sekiranya anda mengalami gejala sembelit yang serius dan disertai dengan rasa sakit, berjumpa dengan ahli gastroenterologi. Doktor anda boleh memeriksa sama ada anda mengalami gangguan pencernaan, seperti sindrom iritasi usus.

  1. Kelewatan kerap membuang air besar

Seboleh-bolehnya, jangan terbiasa dengan mengabaikan keinginan untuk buang air besar. Sekiranya dorongan sering diabaikan, anda mungkin tidak akan merasa buang air besar pada hari yang sama. Kitaran usus menjadi tidak teratur.

Ia memerlukan kaedah mudah untuk mengatasi masalah sembelit. Mengamalkan diet yang kaya dengan nutrien, minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, dan minum sekurang-kurangnya 25 gram pengambilan serat setiap hari. Agar perkara ini dapat dipenuhi, pastikan anda rajin memakan sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang-kacangan. Kualiti hidup anda akan lebih baik jika anda menerapkan gaya hidup sihat ini. (FY / AS)

Baca juga: 8 Fakta Yang Harus Diketahui Wanita Mengenai Buang Air Besar