Pengalaman Pertama dengan Batuk dan Selsema Bayi - GueSehat.com

Beberapa hari kebelakangan ini, Elika, bayi saya yang baru berusia 6 bulan dan 2 minggu, mengalami batuk selesema. Mungkin kerana ini musim peralihan, ya? Batuk itu dahak, tetapi hidung berair, untungnya, ia tidak terus berjalan.

Ayahnya sudah mula risau kerana sudah hampir seminggu tidak Semoga sembuh. Padahal selama ini Elika adalah bayi yang kuat dan kebal terhadap penyakit. Bimbang, ayahnya merancang untuk membawa Elika ke doktor untuk diperiksa.

Namun, saya masih merasakan bahawa Elika tidak perlu berjumpa doktor. Kenapa? Saya telah membaca dari beberapa sumber, dia mengatakan bahawa batuk dan selsema sebenarnya adalah mekanisme tubuh untuk melawan kuman dan melindungi saluran pernafasan.

Oleh itu, saya benar-benar tidak merasakan perlunya segera bergegas untuk memberinya ubat atau membawanya ke doktor untuk mengatasi batuk dan selesema bayi. Kadang-kadang ubat juga hanya melegakan simptom, bukan menyembuhkan.

Di samping itu, ubat-ubatan mempunyai kesan sampingan yang mungkin memberi kesan negatif kepada anak-anak, terutama ketika mereka berusia di bawah dua tahun, kerana organ mereka tidak berkembang sepenuhnya.

Saya rasa, selagi Elika tidak demam dan selsema tidak mengganggunya dan menghalang kegiatannya, saya tidak akan membawanya ke doktor. Lalu bagaimana saya menyelesaikannya?

Saya masih rajin memberi susu ibu dengan banyak. Susu ibu memang pengambilan terbaik jika si kecil anda mengalami simptom demam atau demam. Kandungan dalam susu ibu akan meningkatkan daya tahan badan.

Nasib baik, walaupun kadang-kadang dia mempunyai hidung tersumbat dan agak sukar untuk menghisap susu, Elika masih meminumnya dengan rakus. Selain menyusu, saya juga terus berusaha membawanya makan. Sejak 2 minggu yang lalu, Elika mula memakan makanan pelengkap (MPASI). Namun, sejak selsema ini, selera makan Elika telah menurun, walaupun dia biasanya makan makanan padatnya dengan sangat baik.

Mungkin kali ini kerana hidungnya tersumbat dan terdapat banyak kahak di kerongkongnya, jadi semua makanan yang masuk ke mulutnya terasa tidak sedap dan sukar untuk ditelan. Ketika pertama kali saya menghadapi bayi dengan selesema, saya membuatnya haluskan buah yang dia suka, tetapi kali ini Elika menolak.

Dia bahkan dapat menutup mulutnya pada gigitan ketiga dan menyemburkannya. Saya rasa kerana teksturnya kasar, jadi pada makanan seterusnya saya cuba mengukusnya lebih lama (kali ini saya memberinya Labu Butternut ) dan kemudian ditapis. Ternyata dia tidak mahu!

Hm ... Mungkin jika bayi diberi jus oren, dia akan lebih suka. Ternyata dia tidak mahu. Di luar fikiran, saya meminta Mama saya datang ke rumah untuk menjadikan bubur kaldu ayam dengan salmon, wortel, bayam, tahu, dan keju sebagai pengisiannya.

Mungkin Elika bosan makan buah sepanjang masa. Ternyata ia masih belum dikeluarkan. Peluang terakhir! Saya cuba memberinya sebiji betik yang agak besar untuk dia pegang dan makan sendiri. Cukup bagus untuk dia menggigit, walaupun ketika dia harus ditelan, dia memukulnya.

Saya sebenarnya tidak mahu memaksanya makan. Sekiranya dia sudah menangis, saya berhenti memberinya makan. Nasib baik ia masih terdapat dalam 2-3 keping. Tidak Tidak mengapa, yang penting ada sedikit pengambilan lain selain susu ibu.

Selain itu, tidak memaksanya makan juga bertujuan untuk mengelakkan trauma ketika makan. Jangan biarkan dia merasakan bahawa proses makan adalah proses yang tidak menyenangkan sehingga pada masa akan datang sukar untuk dimakan.

Selain dari dalam, saya juga berusaha menyembuhkan batuk dan selsema Elika dari luar. Selepas setiap mandi, saya menggosok balm Transpulmin untuk bayi ke dada, leher, dan punggung Elika agar suaminya tetap hangat.

Untuk membersihkan saluran pernafasannya, saya menyemburkan S Receiver Baby, lalu lendir disedut dengan alat penyedut berdengkur untuk bayi. Semasa tidur, saya juga meletakkan setetes minyak dekongestan inhalant Olbas for Children di selimut atau di sebelah bantal. 4 tetes sudah mencukupi.

Aroma pudina dapat membuat nafasnya lega ketika dihirup sehingga tidurnya tidak terganggu kerana sukar untuk bernafas. Jangan lupa untuk memeriksa suhu anda dengan kerap! Hingga kini, saya masih keliru dengan menu apa, betul, apa yang anda fikir Elika akan sukai ketika sakit?

Esok rancangannya adalah untuk membuat kentang dan keju, dilengkapi dengan sup daging lembu. Saya harap Elika menyukainya dan pulih dengan cepat, OK! Sekiranya ada yang mempunyai pengalaman menghadapi bayi dengan batuk dan selesema yang serupa, sila kongsi. Siapa tahu, ia dapat membantu ibu-ibu lain yang mengalami perkara yang sama.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found