Kendall Jenner A Hypochondriac - GueSehat.com

The Healthy Gang adalah peminat keluarga Kardashian, bukan? Jika ya, pasti anda sangat mengenali sosok Kendall Jenner? Baiklah, dalam siri rancangan realiti Mengikuti Kardashians yang disiarkan di salah satu stesen televisyen Amerika Syarikat pada hari Ahad lalu (14/10), Kendall Jenner mendedahkan bahawa dia ternyata hipokondria. Nah, apa maksud anda dengan hypochondriac? Ayuh, dapatkan maklumat lebih lanjut dari ulasan berikut!

Baca juga: Berani Menghadapi Ketakutan!

Apa itu hipokondria?

Hypochondriac adalah istilah untuk seseorang yang mempunyai hipokondriasis. Hypochondriasis adalah sejenis gangguan kecemasan. Seorang hipokondria selalu percaya bahawa dia mempunyai penyakit serius atau mengancam nyawa, walaupun semasa pemeriksaan perubatan, dia tidak menderita penyakit.

Apa yang menyebabkan seseorang mengalami hipokondria?

Hampir sama dengan pelbagai jenis gangguan psikologi yang lain, penyebab hipokondria juga tidak dinyatakan dengan jelas. Walaupun begitu, terdapat beberapa faktor yang dianggap menyebabkan seseorang menjadi hipokondria, termasuk:

 • Kurangnya pemahaman mengenai penyakit dan sensasi yang dirasakan oleh tubuh, sehingga mereka selalu menganggap bahawa apa yang mereka rasakan sekarang adalah akibat penyakit yang serius.

 • Pengalaman trauma dengan penyakit semasa kecil. Oleh itu, semasa anda dewasa, anda menjadi sangat takut dengan sensasi atau pelbagai keluhan fizikal yang anda alami.

 • Mempunyai ahli keluarga yang sangat bimbang tentang semua perkara yang berkaitan dengan kesihatan.

Selain itu, beberapa faktor lain yang juga dipercayai memicu keadaan ini termasuk tekanan, kebimbangan berlebihan, mengalami penyalahgunaan, atau kebiasaan mengetahui gejala yang anda rasakan melalui maklumat kesihatan yang berlebihan.

Apakah tanda-tanda hipokondria?

Dilaporkan dari KesibukanBerikut adalah 6 perkara yang boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai hipokondria:

 1. Sentiasa mengetahui setiap gejala yang anda rasakan

  Tidak ada yang salah dengan peka terhadap keadaan badan anda dan cuba mengetahui tentang gejala yang anda alami. Tetapi jika anda selalu melakukannya, walaupun untuk gejala ringan seperti benjolan yang sebenarnya hanya mendidih dan mengaitkannya dengan artikel tumor, maka ada baiknya anda mula berjumpa pakar.

 2. Percaya bahawa setiap penyakit adalah gejala penyakit serius dan boleh mengakibatkan kematian

  Bayangkan jika perut anda terasa kembung sekarang. Sekiranya anda bukan hipokondria, anda mungkin menganggap bahawa keadaan ini hanyalah simptom selesema. Tetapi untuk hipokondria, perut kembung ini dapat disimpulkan sebagai gejala penyakit berbahaya yang boleh mengakibatkan kematian.

 3. Rasa baik-baik saja, tetapi sentiasa bimbang mendapat penyakit

  Mungkin anda berasa sihat sekarang. Tetapi apabila anda mendengar bahawa seorang rakan menderita penyakit serius, anda secara tidak sedar anda merasakan bahawa anda juga menderita penyakit yang sama.

 4. Masih risau walaupun doktor telah mengatakan bahawa anda tidak sakit

  Apabila anda menyedari ada sesuatu yang berbeza dengan keadaan badan anda, anda akhirnya berjumpa doktor untuk memastikannya. Tetapi daripada mempercayai kenyataan doktor, anda tidak mempercayainya dan menafikannya. Pada pendapat anda, doktor tidak mengatakan yang sebenarnya, dan sebenarnya anda telah menderita penyakit serius.

 5. Berunding dengan banyak doktor

  Kerana anda merasa tidak yakin dengan kenyataan seorang doktor bahawa anda tidak mengalami kesakitan, anda akhirnya membuat temu janji dengan doktor lain. Ini dilakukan, tentu saja, dengan tujuan untuk mendapatkan jawapan sesuai dengan apa yang anda fikirkan.

 6. Memeriksa keadaan kesihatan secara berterusan

  Secara amnya, ketakutan seorang hipokondria sangat sukar dikawal. Dia akan terus memantau keadaan kesihatannya sekerap mungkin, bahkan 24 jam seminggu, walaupun gejala penyakitnya sudah reda. Hypochondriac sangat bimbang penyakitnya boleh bertambah buruk dan mengakibatkan kematian.

Memantau kesihatan tubuh adalah penting, geng. Tetapi jika anda melakukannya terlalu kerap, walaupun selalu merasa sakit, maka berunding dengan pakar. Kerana, mungkin anda menghidap hipokondria. (TAS / AS)

Baca juga: Mengetahui Falsafah, Ketika Seseorang Takut Jatuh Cinta


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found