Cacing hati pada haiwan korban

Hello Healthy Gang, semalam semua umat Islam menyambut lebaran. Pada hari cuti ini, umat Islam mengorbankan kambing atau lembu. Nah, pada perayaan Idul Adha tahun ini, ada berita yang tidak menyenangkan datang dari Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo. Dilaporkan ada cacing di hati sapi korban yang diberikan oleh presiden kepada penduduk desa Srihardono, kecamatan Pundong, Bantul.

Sebagai hasil penemuan cacing hati, petugas kesihatan meminta agar daging sapi dikuburkan. Hati sapi telah terkena fasciolosis yang disebabkan oleh kebetulan hati (Fasciola hepatica). Akibatnya, tisu di hati haiwan rosak. Belajar dari pengalaman ini, bagaimana anda mengenali hati lembu yang tidak dalam keadaan baik? Lihat artikel berikut, ayuh!

Baca juga: Senarai Makanan yang Mengandungi Kolesterol Tinggi

Tanda-tanda Cacing di Hati Daging Sapi

Geng, memang wajib memperhatikan daging yang akan dimakan, terutama hati. Hati daging lembu yang baik berwarna merah segar dan mempunyai permukaan yang agak halus. Sementara itu, jika terdapat cacing di hati sapi atau kambing, ciri-cirinya adalah hati pucat, merah jambu, atau coklat muda, mempunyai urat putih, dan terasa keras ketika disentuh.

Bukan hanya itu, hati juga berpasir atau berlendir. Dan jika terbelah, terdapat terowong atau lubang di mana sarang cacing hati (Fasciola hepatica) bersarang. Tisu hati yang rosak boleh menjadi hati keseluruhan, separuh dari hati, atau seperlapan hati. Walaupun haiwan korban, baik lembu atau kambing, telah disembelih, cacing di hati haiwan itu masih hidup, anda tahu, geng.

Kesan Cacing di Hati Daging Sapi

Sebenarnya, cacing hati boleh mati jika dipanaskan pada suhu tinggi. Namun, jika dimakan, kesannya akan menyebabkan reaksi seperti alergi, iaitu gatal dan demam. Sekiranya anda terlalu banyak mengambil hati sapi yang mengandungi cacing, ia boleh menyebabkan keracunan. Cacing juga boleh bergerak ke tubuh manusia jika hati dimakan separuh masak.

Gejala keracunan yang dimaksudkan, seperti mual, muntah, dan cirit-birit. Oleh itu, jika terdapat cacing di hati lembu atau kambing, ia mesti dikebumikan atau dimusnahkan. Walaupun daging atau organ lain jika diperiksa masih baik, ia selamat untuk dimakan. Sekiranya anda makan hati yang rosak, anda tidak akan mendapat nutrisi, akan ada penyakit, geng!

Baca juga: Ikuti 10 Cara Untuk Memenuhi Pemakanan Seimbang!

Dipetik dari Detikfood, kebetulan hati pada lembu berasal dari makanan rumput yang tinggal di kawasan berair atau sawah. Rumput di tanah mungkin mengandungi larva yang dikunjungi siput. Sekiranya rumput dimakan oleh haiwan seperti lembu atau kambing, maka cacing dapat tumbuh dan berkembang di hati ternakan ini.

Kawan-kawan, mesti juga diingat bahawa tidak semua hati atau daging lembu dan kambing yang dijangkiti cacing ini berbahaya, ya. Sebenarnya, hati sapi mengandungi nutrien yang cukup penting, seperti vitamin A, vitamin B6, dan vitamin B12. Daging lembu yang mempunyai rasa yang enak akan membantu memenuhi keperluan pemakanan anda jika dimasak dengan cara yang betul.

Sebelum mula memilih menu daging yang diproses, jangan lupa mengenali ciri-ciri daging yang baik. Ciri-ciri ini termasuk daging merah terang, mempunyai serat halus tanpa bintik gelap. Selain itu, daging segar juga tidak mempunyai aroma busuk atau masam, dan tidak melekit dan lembut ketika disentuh.

Petua Menyimpan Daging Berkorban

Biasanya ketika bercuti seperti ini, stok daging akan menumpuk. Mustahil jika semua daging korban dimasak secara langsung. Berikut adalah beberapa cara untuk menyimpan daging korban peti sejuk beku peti sejuk untuk menjaga kualiti, seperti yang disarankan oleh dr. Nanug Danar Dono, Ph. D., Pengarah Pusat Halal Fakulti Sains Haiwan UGM, yang dilaporkan oleh Postkotanews.

  1. Jangan basuh daging korban sebelum disimpan. Air boleh membawa kuman ke dalam liang daging dan merosakkan kualiti daging. Basuh daging apabila sudah siap dimasak.
  2. Sebelum menyimpan, Potong daging menjadi lebih kecil, sebagai contoh, bahagikan kepada 0.5 kg setiap satu. Sekiranya anda ingin memasak, ambil beg kecil dan simpan selebihnya. Daging beku mungkin boleh bertahan hingga setahun.
  3. Biarkan daging sejuk dahulu, dengan memasukkannya ke dalam peti sejuk selama 4-5 jam. Selepas itu, masukkan sahaja peti sejuk beku.
  4. Cairkan daging beku di bawah air paip suhu biasa sementara daging dibungkus rapat. Jangan cairkan daging beku dengan air panas.
  5. Jangan simpan daging di dalam beg plastik hitam. Simpan daging ke dalam beg plastik putih atau jernih. Sebabnya, beg plastik hitam adalah hasil kitar semula yang mengandungi karsinogen (bahan penyebab kanser).

Kawan-kawan, jangan takut makan daging korban, okey? Apa yang harus anda lakukan adalah lebih berhati-hati dan perhatikan keadaan dagingnya. Jangan lupa menyimpan daging dengan kemas agar kualiti daging terjaga. Sebelum ini, jangan lupa untuk membelah hati sapi untuk melihat apakah ada cacing di hati lembu atau kambing.

Baca juga: Adakah Anak Anda Alergi terhadap Susu Lembu?