Rawatan Hipoglikemia - GueSehat

Sepanjang hari, kadar gula darah kita memang boleh naik atau turun dan keadaan ini normal. Namun, anda pasti perlu berhati-hati ketika mengalami hipoglikemia atau kadar gula darah rendah. Jadi, apa simptom dan rawatan hipoglikemia yang perlu anda ketahui?

Apa itu Hipoglikemia?

Hipoglikemia adalah keadaan di mana tahap glukosa atau gula darah terlalu rendah. Nah, glukosa boleh didapati dari apa yang anda makan. Semasa hipoglikemia, anda biasanya akan merasa lemah atau goyah. Hipoglikemia berlaku apabila glukosa kurang dari 70 mg / dL.

Keadaan hipoglikemia yang teruk atau teruk boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat atau dirawat dengan segera. Rawatan hipoglikemia biasanya memberi tumpuan untuk mengembalikan kadar gula darah ke tahap normal. Seperti diketahui, gula darah adalah sumber tenaga utama bagi tubuh.

Pada penderita diabetes, penggunaan terlalu banyak insulin boleh menyebabkan kadar gula darah turun menjadi terlalu rendah. Sebenarnya, insulin membantu sel-sel badan menyerap gula dari aliran darah. Selain pesakit diabetes, orang yang tidak menghidap diabetes juga dapat mengalami hipoglikemia.

Punca Hipoglikemia

Hipoglikemia yang paling biasa pada penderita diabetes adalah mereka yang mengambil insulin atau mengambil ubat diabetes tertentu. Berikut adalah beberapa penyebab hipoglikemia pada pesakit kencing manis yang perlu anda ketahui!

 • Menggunakan terlalu banyak insulin atau mengambil terlalu banyak ubat diabetes. Ini kerana hormon insulin akan menurunkan kadar glukosa ketika glukosa meningkat.
 • Tidak makan dengan kerap iaitu menangguhkan atau melangkau makanan.
 • Aktiviti fizikal atau senaman yang berlebihan , tetapi jangan makan lebih banyak atau tidak disesuaikan dengan penggunaan insulin dan ubat diabetes yang anda ambil. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor mengenai perkara ini.
 • Mengambil alkohol semasa perut kosong .

Sementara itu, pada orang yang tidak menghidap diabetes, hipoglikemia dapat terjadi ketika tubuh menghasilkan terlalu banyak insulin setelah makan yang menyebabkan kadar gula darah turun. Keadaan ini juga dikenali sebagai hipoglikemia reaktif dan merupakan gejala awal diabetes.

Selain itu, beberapa penyebab hipoglikemia pada mereka yang tidak menghidap diabetes, iaitu:

 • Mengambil alkohol terlalu banyak. Minum terlalu banyak alkohol boleh merosakkan fungsi hati dan mungkin tidak lagi dapat melepaskan glukosa kembali ke aliran darah sehingga menyebabkan hipoglikemia sementara.
 • Mengambil ubat tertentu. Mengambil ubat diabetes orang lain boleh menyebabkan hipoglikemia. Selain itu, hipoglikemia juga dapat dialami setelah mengambil ubat lain, seperti ubat malaria, antibiotik tertentu, dan ubat pneumonia tertentu.
 • Mempunyai anoreksia gangguan makan. Mereka yang mengalami gangguan makan ini mungkin tidak mengambil cukup nutrien. Sebenarnya, makanan tertentu diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan glukosa yang mencukupi.
 • Hepatitis. Hepatitis adalah keadaan keradangan yang mempengaruhi hati. Apabila anda menghidap hepatitis, fungsi hati akan terganggu. Di samping itu, apabila hati tidak menghasilkan atau melepaskan glukosa yang cukup, ia mempengaruhi kadar gula darah dan menyebabkan hipoglikemia.
 • Masalah buah pinggang. Apabila seseorang mempunyai masalah dengan ginjal mereka, ubat-ubatan dapat menumpuk di aliran darah dan dapat mengubah kadar gula darah, menyebabkan hipoglikemia.
 • Tumor di pankreas. Tumor pankreas adalah keadaan yang jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan hipoglikemia. Tumor di pankreas juga boleh menyebabkan organ dalam badan menghasilkan terlalu banyak insulin. Apabila tahap insulin terlalu tinggi, kadar gula dalam darah akan turun.

Gejala Hipoglikemia

Sebelum anda mengetahui rawatan untuk hipoglikemia, anda perlu mengetahui simptomnya terlebih dahulu. Untuk mendiagnosis hipoglikemia, doktor secara amnya akan bertanya mengenai gejala yang dialami oleh pesakit. Doktor boleh melakukan ujian darah untuk menentukan tahap glukosa dalam badan.

Sekiranya tahap gula dalam darah anda di bawah 70 mg / dL, maka anda menghidap hipoglikemia. Walau bagaimanapun, anda yang menghidap hipoglikemia mungkin mengalami simptom berikut:

 • Terasa seperti saya mahu jatuh.
 • Menjadi cemas atau gementar.
 • Berpeluh, sejuk dan kaku.
 • Mudah marah atau tidak sabar.
 • Berasa keliru.
 • Degupan jantung pantas.
 • Rasa pening, pening dan loya.
 • Mengalami masalah keseimbangan.
 • Rasa lemah atau kurang tenaga.
 • Penglihatan terganggu atau mula kabur.
 • Kesemutan atau mati rasa di bibir, lidah, atau pipi.

Rawatan Hipoglikemia

Rawatan hipoglikemia untuk penderita diabetes atau tidak adalah dengan meningkatkan kadar gula darah yang turun ke tahap normal dan melakukan pemeriksaan darah setelah 15 minit. Apabila anda mengalami hipoglikemia, segera makan atau minum 15-20 gram karbohidrat dan tunggu selama 15 minit.

Selepas 15 minit, lakukan ujian darah. Sekiranya masih rendah, makan karbohidrat sekali lagi dan periksa gula darah anda semula selepas 15 minit. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami gejala hipoglikemia yang teruk, seperti sawan, kehilangan kesedaran, atau kekeliruan, berjumpa doktor dengan segera.

Untuk penyelesaian jangka panjang yang berkaitan dengan rawatan hipoglikemia, bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya penyebabnya adalah ubat, maka anda mungkin harus menggantinya. Sekiranya penyebabnya adalah penyakit tertentu, sudah tentu ia mesti dirawat mengikut nasihat doktor terlebih dahulu.

Untuk mengetahui punca sebenar dan supaya hipoglikemia tidak berulang, anda boleh berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai sejarah perubatan anda, seperti ubat-ubatan yang anda ambil.

Pencegahan Hipoglikemia

Sekarang anda tahu apa rawatan untuk hipoglikemia, bukan? Untuk mengelakkan keadaan ini, anda boleh mengambil beberapa langkah pencegahan. Perubahan diet dapat mencegah anda daripada terkena hipoglikemia. Inilah cara untuk mencegah hipoglikemia yang boleh anda lakukan!

 • Jangan melangkau atau menangguhkan makan. Cuba makan makanan dengan pelbagai nutrien, seperti protein, lemak, dan serat. Makan makanan ringan atau makanan kecil setiap beberapa jam.
 • Periksa kadar gula dalam darah beberapa kali sehari. Ini untuk memastikan bahawa kadar gula darah dalam badan anda masih normal.
 • Sekiranya anda melakukan lebih banyak aktiviti fizikal atau sukan, jangan lupa makan terlebih dahulu supaya anda mempunyai tenaga dan kadar gula darah tidak turun.
 • Sekiranya anda mengambil alkohol, jangan lupa makan terlebih dahulu kerana pengambilan minuman beralkohol ketika perut kosong akan menyebabkan hipoglikemia.

Hipoglikemia adalah keadaan yang boleh berlaku pada bila-bila masa. Nah, untuk pencegahan dan rawatan hipoglikemia anda boleh lakukan dengan langkah-langkah di atas, ya, geng! Jangan lupa berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gejala yang mengganggu anda.

Sumber:

Klinik Mayo. 2018. Hipoglikemia .

Klinik Mayo. 2018. Hipoglikemia diabetes .

Persatuan Diabetes Amerika. 2019. Hipoglikemia (Glukosa Darah Rendah) .

Berita Perubatan Hari Ini. 2018. Bolehkah anda menghidap hipoglikemia tanpa diabetes?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found