Penyebab Utama Vaginitis Berjangkit pada Wanita

Siapa yang mempunyai atau sering mengalami masalah keputihan? Duh, sungguh menjengkelkan, ya! Keputihan hanyalah salah satu gejala jangkitan faraj. Salah satunya disebabkan oleh gangguan keseimbangan flora normal pada organ intim. Pada organ intim wanita, banyak dihuni oleh bakteria baik dan bakteria jahat.

Pada vagina normal, iaitu tidak ada gangguan penyakit, komposisi bilangan bakteria baik di kawasan wanita sekitar 95%, sementara jumlah bakteria jahat hanya 5%. Komposisi ini mesti dipelihara. Sekiranya terdapat sedikit perubahan, ia dapat meningkatkan risiko jangkitan vagina, disebabkan oleh peningkatan bakteria buruk.

Gejala keradangan atau jangkitan vagina berbeza-beza. Ada wanita yang mengalami bau yang tidak menyenangkan di kawasan kemaluan, gatal di sekitar faraj, sakit ketika berhubungan seks, sakit ketika membuang air kecil, keputihan disertai dengan pendarahan, hingga keputihan.

Dalam kitaran hidupnya, wanita pasti mengalami salah satu jangkitan faraj ini. Lalu, apakah penyebab jangkitan faraj? Lihatlah, penjelasan lengkap berdasarkan maklumat kesihatan yang berjaya diringkaskan oleh GueSehat dari pakar urologi, dr. Mery Sulastri.

Baca juga: Apa yang Perlu Dilakukan Ketika Faraj

Pencetus Vaginitis Berjangkit

Terdapat 4 penyebab utama yang mencetuskan jangkitan faraj atau vaginitis:

 1. Bakteria adalah penyebab utama jangkitan faraj.
 2. Cendawan berada di kedudukan kedua sebagai penyebab jangkitan faraj. Bakteria dan kulat adalah dua penyebab utama keputihan, kerana kelembapan di Indonesia cenderung tinggi.
 3. Jangkitan faraj yang disebabkan oleh trichomonas biasanya dikaitkan dengan penyakit yang berlaku semasa hubungan seksual.
 4. Gabungan jangkitan. Keadaan ini adalah gabungan 2 atau 3 penyebab jangkitan yang telah disebutkan sebelumnya.

Keputihan adalah gejala utama yang paling mudah dikenali apabila seseorang mengalami jangkitan faraj. Perkara yang mesti digarisbawahi adalah penting bagi wanita untuk mengetahui punca keputihan yang mereka alami. Sebabnya adalah kerana melakukan terapi terhadap keputihan yang disebabkan oleh bakteria, tentu saja, berbeza dengan menyingkirkan jangkitan yang dipicu oleh kulat.

Baca juga: 7 Fakta Faraj yang Perlu Diketahui oleh Wanita

Cara Membezakan Punca Keputihan

Bagaimana anda tahu jika keputihan anda disebabkan oleh bakteria, kulat, atau trichomonas? Inilah kaedah mudah untuk membezakannya.

Keputihan kerana bakteria

 • Tekstur cecair berwarna putih, berair, dan mempunyai bau amis. Bau yang menyakitkan ini akan mudah dicium secara dominan apabila anda menukar pakaian dalam.
 • Jarang menyebabkan sensasi terbakar.
 • Tidak menyebabkan keradangan di kawasan faraj.
 • Hampir sekitar 50% kes keputihan disebabkan oleh bakteria, tidak menyebabkan kesakitan ketika wanita melakukan hubungan seks.

Keputihan kerana kulat

 • Tekstur cecair berwarna putih susu pekat (seperti keju) dan kadang-kadang tidak berbau.
 • Menyebabkan kesakitan semasa persetubuhan, sensasi terbakar, dan sakit ketika membuang air kecil.
 • Tanda jangkitan kulat yang paling dominan adalah gatal-gatal.
 • Menyebabkan keradangan dan lepuh.
 • Gatal di bibir faraj adalah keluhan utama.

Keputihan kerana trichomonas

 • Cecairnya berwarna kuning atau kehijauan, dan kadang-kadang berbuih.
 • Menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil dan ketika melakukan hubungan seks, yang disertai dengan sensasi terbakar.
 • Jarang gatal.
 • Semasa pemeriksaan vagina dilakukan, kawasan organ intim yang dijangkiti trichomonas akan kelihatan berbintik-bintik dan berwarna kemerahan, sehingga keradangan ini sering disebut strawberi serviks.
 • Kemunculan gatal-gatal di sekitar bibir faraj.
 • Kadang-kadang, keputihan yang dicetuskan oleh trichomonas tidak simptomatik. Maksudnya, penghidapnya tidak akan menyedari bahawa dia mengalami keputihan kerana tidak ada gejala.

Faktor yang Meningkatkan Risiko Vaginitis Berjangkit

Selain bakteria, kulat, dan trichomonas ini, ada faktor lain yang juga boleh mencetuskan vaginitis.

Faktor dalaman

 • Gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok dan diet sembarangan.
 • kebersihan intim (kebersihan diri) kurang terjaga.

Faktor Luaran

 • Penggunaan kontraseptif yang tidak betul.
 • Cara membersihkan faraj (douching) salah dan berlebihan.
 • Penggunaan antibiotik yang berlebihan.
 • Selalunya memakai seluar dalam nilon. Penyelidikan menunjukkan bahawa nilon sukar menyerap peluh, sehingga meningkatkan risiko kelembapan di kawasan wanita.

Faktor khusus seperti masalah hubungan seksual juga boleh mempengaruhi kawasan wanita. Antaranya, penembusan yang berlaku terlalu cepat (persetubuhan awal) atau mempunyai lebih daripada satu pasangan intim. Semua faktor ini, pada akhirnya, bukan sahaja dapat meningkatkan risiko keputihan dan jangkitan faraj, tetapi juga dapat mengganggu ekosistem dan keseimbangan pH di sekitar kawasan wanita.

Baca juga: Adakah perlu untuk merawat organ intim dengan pembersih khas?

Setelah mengetahui lebih lanjut mengenai punca jangkitan faraj, pastikan anda merawat kawasan wanita dengan bersih untuk mengurangkan risiko, ya! Gunakan cecair pembersih antiseptik khas yang komposisinya dirancang khusus untuk menjaga kesihatan vagina. Pilih produk pembersih kawasan feminin yang tidak mengandungi natrium (SLS), bebas sabun, dan telah lulus ujian dermatologi dan kebersihan sehingga anda dapat memastikan bahawa bahan yang digunakan selamat untuk kulit. (TA / AY)