Meluruskan Persepsi Pemakanan Susu Pekat Manis - Guesehat

Baru-baru ini, BPOM mengeluarkan Pekeliling Nombor HK.06.5.51.511.05.18.2000 Tahun 2018 mengenai Label dan Iklan mengenai Produk Susu Ringkas dan Analognya. Peredaran surat ini juga dapat membuat sebilangan Geng Sihat menjadi cemas, yang berpendapat bahawa susu pekat manis dapat digunakan sebagai pengganti susu untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan.

Berdasarkan pekeliling BPOM, kandungan nutrisi dalam pekat manis, merujuk kepada komposisi bahan yang terkandung di dalamnya, didominasi oleh gula dan bukan susu. Jadi ia tidak dapat disamakan dengan produk tenusu untuk kanak-kanak. Kemudian, adakah selamat dan sihat untuk dimakan untuk kanak-kanak? Bagaimana komposisi susu pekat manis dengan susu biasa? Baiklah, dipetik dari pelbagai sumber, mari lihat penjelasan lengkapnya agar anda tidak keliru lagi!

Apakah perbezaan antara produk pekat manis dan tenusu?

Terdapat banyak produk dan jenis susu yang terdapat di pasaran, salah satunya adalah susu pekat manis. Anda pasti mengenali produk ini sejak kecil, geng. Sebelum diisytiharkan sebagai produk bukan tenusu oleh BPOM, pekat manis diseduh dan dijadikan minuman yang sangat disukai oleh kanak-kanak. Namun, adakah anda tahu apa perbezaan antara produk pekat manis dan susu lembu yang lain?

Dipetik dari sihatbuilderz.com , susu pekat manis pada dasarnya adalah susu lembu yang kandungan airnya telah diambil dan dibuang. Selepas itu, susu pekat ini ditambahkan banyak gula sehingga tekstur menjadi pekat dan melekit. Kerana mengandungi banyak gula, rasanya sangat manis, tidak seperti rasa susu lembu cair.

Bolehkah susu pekat manis memenuhi keperluan pemakanan anak-anak?

Dipetik dari mcgrill.ca , susu pekat awalnya tidak dihasilkan untuk minuman kanak-kanak. Susu ini bahkan dikembangkan untuk bekalan makanan askar Amerika Syarikat semasa era Perang Saudara pada tahun 1864. Susu pekat yang dibungkus dalam tin dianggap bertahan selama berbulan-bulan tanpa harus dimasukkan ke dalam peti sejuk yang tidak tersedia pada masa itu. Selain itu, susu pekat juga dianggap tidak seperti susu lembu cair yang cepat basi.

Pakar pemakanan dan pakar kesihatan anak, seperti yang dikutip dari sangat baikfamily.com , tidak mengesyorkan bayi dan kanak-kanak untuk mengambil susu pekat sebagai pengganti susu lembu yang biasanya kita makan. Ini kerana susu pekat manis tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak seperti susu ibu atau susu lembu jenis lain. Susu pekat manis juga dianggap sesuai untuk digunakan hanya sebagai pendamping atau pelengkap makanan, misalnya sebagai penutup untuk minuman dan roti putih.

Semasa tempoh pertumbuhan, kanak-kanak memerlukan banyak nutrien penting, termasuk vitamin D, A, C, kalsium, dan protein. Pelbagai nutrien ini boleh didapati dari susu ibu, atau susu formula tambahan yang dibuat dari susu lembu keseluruhan. susu keseluruhan ). Sementara itu, jika dibandingkan dengan susu lembu utuh, susu pekat manis telah kehilangan banyak kandungan nutrien semasa pemprosesan. Susu pekat manis dianggap tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak.

Perbandingan Pemakanan Susu Pekat Manis dan Susu Lembu Seluruh

Dipetik dari Kementerian Kesihatan .go.id , kandungan nutrien dari 4 sudu susu pekat manis mengandungi 130 kcal:

Lemak: 4 gr

Karbohidrat: 23 g, terdiri daripada

2 g serat

Gula 19 gr

Protein: 1 gr

Sementara itu, kandungan 1 cawan susu lembu (cecair atau serbuk) yang mengandungi 125 kalori termasuk:

Vitamin A: 10%

Vitamin C: 4.1%

Vitamin D: 2%

Kalsium: 31%

Protein: 8.5 gram

Gula: 12 gram

Baiklah, berdasarkan perbandingan data di atas, kandungan nutrien susu pekat manis kurang daripada susu lembu biasa. Mengonsumsi susu pekat terlalu banyak juga berisiko untuk kesihatan kerana kandungan gula dalam susu pekat manis jauh lebih tinggi. Makan terlalu banyak gula juga dapat meningkatkan risiko diabetes, obesiti, kerosakan hati dan kerosakan gigi. Oleh itu, susu pekat yang sebenarnya manis tidak digalakkan untuk menggantikan susu lembu biasa. Jadi, jangan salah faham lagi, okey! (TI / AY)