Jenis Jarum Suntik Insulin | saya sihat

Diabetes adalah keadaan yang mengganggu kemampuan tubuh untuk memproses gula darah. Terdapat pelbagai jenis diabetes, tetapi semuanya menyebabkan kadar gula darah tidak teratur kerana tubuh tidak menghasilkan atau tidak dapat menggunakan hormon insulin.

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas untuk membantu tubuh menggunakan gula darah sebagai tenaga. Pesakit kencing manis boleh menggunakan insulin secara manual untuk mengatur kadar gula dalam darah dan tetap normal.

Nah, ada banyak jenis terapi insulin, bergantung pada seberapa cepat yang diperlukan untuk menurunkan kadar gula darah. Terdapat juga banyak cara untuk menggunakan insulin, bergantung pada gaya hidup dan pilihan anda. Cara yang paling biasa adalah dengan menggunakan jarum atau jarum suntik.

Baca juga: Tanaman Liar Dandelion: Kaya dengan Nutrien, Baik untuk Pesakit Diabetes dan Hipertensi

Jenis Suntikan Insulin

Jarum suntik insulin tersedia dalam pelbagai saiz untuk menyediakan dos insulin yang berbeza juga. Sebilangan besar ukuran picagari insulin adalah 0.3 mililiter (ml), 0.5 ml, 1 ml.

Ukuran jarum suntikan insulin merujuk kepada ukuran tong dan berapa banyak insulin yang dapat ditahan oleh suntikan. Jarum jarum suntik juga terdapat dalam pelbagai saiz kerana panjangnya berbeza.

Panjang jarum menentukan seberapa dalam jarum dapat menembusi kulit. Walau bagaimanapun, jarum biasanya tidak terlalu panjang kerana yang penting adalah menembusi lapisan lemak, bukan ke otot. Ukuran jarum itu sendiri adalah sekitar 4 mm hingga 12.7 mm.

Ketebalan jarum juga berbeza-beza. Jarum nipis mungkin lebih selesa digunakan, sementara jarum yang lebih tebal memperkenalkan insulin dengan lebih cepat. Ukuran ketebalan jarum berbeza dari 28-31.

Baca juga: Faedah Daun Ceri untuk pesakit kencing manis

Kepentingan Ketebalan, Panjang dan Ukuran Syringe Insulin

Mengenai ukuran jarum suntikan insulin, penting bagi Diabestfriends memilih jarum dengan panjang dan ketebalan yang selesa digunakan. Penyelidikan menunjukkan bahawa ukuran badan seseorang tidak mempengaruhi keberkesanan ketika menggunakan picagari yang lebih pendek. Selain itu, ketebalan kulit juga tidak terlalu berbeza untuk setiap orang.

Penyelidikan pada tahun 2020 juga menunjukkan bahawa orang cenderung lebih selesa menggunakan jarum yang lebih pendek. Dalam kebanyakan kes, pesakit diabetes disarankan menggunakan jarum suntik dengan panjang 4-8 mm.

Pesakit kencing manis juga lebih gemar menggunakan jarum nipis kerana lebih senang digunakan. Jarum yang lebih nipis juga kurang sakit atau sakit ketika disuntik.

Walaupun penting untuk menggunakan ukuran jarum yang sesuai dan sesuai dengan pilihan individu, sama pentingnya menggunakan teknik suntikan insulin yang betul untuk memastikan tahap gula dalam darah dan mencegah komplikasi yang berpotensi.

Cara Memilih Saiz Jarum Suntik Insulin

Secara amnya, disarankan agar pesakit diabetes menggunakan jarum pendek dan nipis untuk keselesaan. Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes menggunakan jarum yang lebih lama, biasanya sakit kerana jarum menembusi otot.

Sekiranya jarum menembusi otot, insulin biasanya diserap lebih cepat daripada yang sepatutnya, yang boleh menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah dengan cepat. Menggunakan picagari yang lebih tebal daripada yang diperlukan juga akan menyebabkan kesakitan.

Biasanya doktor akan memberi arahan kepada Diabestfriends untuk menentukan jenis dan berapa banyak insulin yang diperlukan. Doktor anda juga akan mengesyorkan jumlah insulin yang diperlukan untuk dos tersebut.

Mengenai ukuran jarum suntikan insulin, biasanya disarankan untuk memilih satu yang dapat memasukkan dos insulin dalam satu suntikan. Jadi, tidak perlu menyuntik dua kali untuk memenuhi satu dos yang ditetapkan.

Baca juga: 6 Pengganti Gula untuk pesakit kencing manis

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apa yang perlu diketahui mengenai saiz picagari insulin. Ogos 2021.

Pendidik Diabetes. Pengetahuan suntikan insulin. Ogos 2020.