6 Petua Membuat Mac & Keju yang Sihat - Guesehat

Kerana terkenal dengan rasanya yang enak, mac dan keju sering disebut sebagai salah satu makanan yang selesa atau makanan yang enak yang menjadi pilihan ketika anda merasa letih, tertekan, dan tidak mood. Walau bagaimanapun, kebanyakan makanan yang selesa cenderung tidak sihat, termasuk mac dan keju secara umum.

Tidak perlu risau, kerana masalahnya dapat diselesaikan. Caranya adalah dengan membuat mac dan keju yang lebih sihat. Apa yang menjadikan mac dan keju sedap? Sudah tentu banyak keju, dicampur dengan garam, mentega dan pasta.

Untuk menjadikan mac dan keju yang lebih sihat, anda perlu mengurangkan jumlah ramuan ini. Inilah penjelasan lengkapnya, dipetik dari portal Eating Well and Health Essentials!

Baca juga: Faedah Keju sebagai Makanan Ringan

1. Tambahkan bayam untuk meningkatkan pemakanan

Walaupun lazat, mac dan keju secara amnya tidak memberikan banyak nutrien untuk tubuh. Oleh itu, menambahkan bayam untuk makanan ini dapat meningkatkan pengambilan asid folik, beta karoten, dan vitamin E dan C. harian anda. Walaupun anda tidak menyukai sayur-sayuran, rasa bayam akan dilindungi oleh rasa sos mac & keju.

2. Gantikan susu segar dengan susu rendah lemak untuk mengurangkan lemak dan kalori

Sebilangan besar mac dan keju dibuat menggunakan susu keseluruhan. Secara amnya, komposisi susu keseluruhan setiap cawan adalah 150 kalori dan 8 gram lemak. Sementara itu, susu rendah lemak hanya mengandungi 100 kalori dan 2.5 gram lemak setiap cawan.

Tidak ada salahnya menggunakan susu rendah atau tanpa lemak. Anda juga tidak akan kehilangan faedah pemakanannya. Susu segar, susu rendah lemak, dan susu tanpa lemak umumnya memberikan pengambilan kalsium harian yang disyorkan. Selain itu, susu rendah lemak dan tanpa lemak juga memberikan 20% pengambilan riboflavin, fosforus, dan vitamin D. harian yang disyorkan.

3. Gunakan pasta gandum utuh untuk meningkatkan pengambilan serat

Daripada pasta biasa, pilih pasta gandum. Bukan hanya akan meningkatkan kandungan serat, pasta gandum juga akan menambah kekuatan rasa dan keju buatan sendiri. Makan mac dan keju dengan pasta gandum akan meningkatkan pengambilan serat anda dua kali lebih banyak daripada jumlah kandungan serat pasta biasa dalam satu cawan.

Baca juga: Sejuta faedah keju

4. Gantikan keju biasa dengan keju kotej rendah lemak

Cari produk tenusu dan keju yang mempunyai kalori jauh lebih rendah daripada lemak. Anda boleh memilih keju kotej rendah lemak untuk menurunkan kandungan lemak tepu dalam mac dan keju. Jangan campurkan terlalu banyak keju ke dalam mac dan keju.

5. Masukkan biji chia ke dalam sos keju

Anda tidak perlu risau mengurangkan jumlah keju sehingga mac dan keju terlalu kering. Cuba campurkan dengan biji chia yang kaya dengan lemak omega 3. Biji Chia juga menyerap cecair ketika dimasak, sehingga dapat membantu menebal dan menebal sos keju.

6. Masak dalam bahagian yang mencukupi

Ukuran porsi adalah salah satu faktor yang paling berpengaruh dalam kesihatan makanan yang anda makan. Daripada mengisi piring yang penuh dengan mac dan keju, kurangkan hingga separuh porsi. Sekiranya anda menghidap diabetes, lebih baik mengonsumsi kurang dari setengah bahagian mac dan keju, sehingga kadar gula darah tidak meningkat.

Baca juga: Jenis keju yang selamat untuk diminum oleh pesakit diabetes

Petua di atas akan menghasilkan mac dan keju yang lebih sihat untuk dimakan, dengan mengurangkan kadar lemak tepu, meningkatkan pengambilan lemak omega-3, mengurangkan kalori, dan meningkatkan serat. Sekiranya anda mengikuti petua di atas, anda boleh membuat mac dan keju dengan ramuan berikut:

  • Pengurangan kalori 404 (kurang sehingga 59%)
  • Menurun 39 gram lemak (kurang 36%)
  • Pengurangan 15 gram lemak tepu (kurang daripada 42%)

Jadi, bukan sahaja sihat, mac dan keju yang dibuat dengan petua di atas juga mempunyai rasa yang tidak kurang enak daripada mac dan keju biasa pada umumnya. (UH / AY)

Penggunaan