Punca Gangguan Goitre dan Tiroid - guesehat.com

"Goiter: Bengkak di leher kerana kelenjar tiroid yang membesar. Gondok juga dikenali sebagai penyakit kelenjar tiroid."

-Wikipedia-

Dalam artikel ini, saya ingin menjelaskan kepada Gang Sihat yang berkaitan dengan penyakit gondok. Di Indonesia, gondok adalah salah satu penyakit yang paling biasa. Bahkan tercatat pada tahun 2013, penyelidikan dari Badan Penyelidikan dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menunjukkan bahawa Indonesia adalah negara dengan kadar gangguan tiroid tertinggi di Asia Tenggara. Terdapat lebih daripada 1.7 juta orang Indonesia yang mengalami penyakit ini.

Dilaporkan dari pusat data dan informasi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, jenis penyakit tiroid atau gangguan itu sendiri terbahagi kepada dua kelompok, yaitu menurut kelainan bentuk dan fungsi. Kelainan kerana bentuk terbahagi kepada dua, iaitu:

  1. Diffuse: Pembesaran kelenjar yang sama rata, iaitu di sebelah kanan dan kiri kelenjar diperbesar sama rata.
  2. Nodul: Terdapat gumpalan seperti bola, sama ada tunggal atau berganda. Nodul juga boleh menjadi tumor jinak atau malignan.

Sementara itu, berdasarkan gangguan fungsi, ia terbahagi kepada tiga, yaitu:

  1. Hipertiroidisme: Kumpulan manifestasi klinikal kerana berlebihan hormon tiroid, yang sering disebut tirotoksikosis.
  1. Hypothyroidism: Kumpulan manifestasi klinikal kerana pengurangan atau penghentian pengeluaran hormon tiroid.
  1. Euthyroid: Tiroid berbentuk tidak normal, tetapi masih berfungsi seperti biasa.

Goiter sering dibalas oleh orang ramai dengan cara yang salah. Ini disebabkan oleh kurangnya maklumat yang berkaitan dengan literasi penyakit ini di masyarakat. Dalam artikel bertajuk Garis Panduan UK untuk Penggunaan Ujian Fungsi Tiroid, British Thyroid Association menunjukkan bahawa penyakit yang disebabkan oleh gangguan fungsi kelenjar tiroid sering tidak dapat dikesan.

Ini kerana gejala yang timbul sering disalahtafsirkan sebagai gejala penyakit lain, dan sering diabaikan sama sekali. Tinjauan yang dilakukan oleh IMS Health antara Januari dan Mac 2015 menyatakan bahawa dari 1,720 orang yang menjadi responden, penghidap gondok yang menyedari masalah kesihatan mereka, tidak lebih dari 1 peratus menjalani rawatan. Dan ini tidak termasuk yang tidak didiagnosis.

Kita perlu tahu, di laman web Kementerian Kesehatan Republik Indonesia (yankes.kemkes.go.id), pada tahun 2017, dijelaskan bahawa dari tahun ke tahun, jumlah penghidap penyakit ini terus meningkat. Selain itu, ternyata ada perkara yang perlu diperhatikan ketika penyakit ini dialami oleh lelaki.

Seperti yang dinyatakan oleh dr. Erwin Affandi Sp.KN., walaupun majoriti penghidap gondok adalah wanita, jika dialami oleh lelaki, ini mungkin merupakan jenis gondok nodular ganas atau barah tiroid. Dan juga disebutkan, 12 peratus orang dewasa di dunia menderita gangguan ini.

Terdapat banyak penyebab seseorang mengalami gondok, mulai dari kekurangan yodium, penyakit Graves, tiroiditis penyakit Hashimoto, gondok multinodular, nodul tiroid bersendirian, keradangan, dan barah tiroid. Dari pelbagai sebab di atas, mungkin yang paling umum diketahui adalah kerana kekurangan yodium.

Sebenarnya, faktor ini kebanyakannya berlaku di negara atau wilayah yang kurang maju. Itu juga terjadi pada tahun-tahun terakhir, kerana kebanyakan negara, baik yang maju maupun yang sedang membangun, telah menggunakan garam beryodium untuk dicampurkan dalam memasak. Oleh itu, kita perlu memahami bahawa pelbagai penyebab gondok di atas bukan hanya disebabkan oleh kekurangan garam beryodium.