Kelebihan Urut Shiatsu | saya sihat

Setiap orang pernah mengalami tekanan pada suatu ketika dalam hidup mereka. Tahap tekanan juga meningkat di dunia yang kini semakin moden. Kesan tekanan terhadap kesihatan mental dan fizikal boleh menjadi sangat serius. Tekanan yang teruk secara langsung boleh menyebabkan insomnia, kemurungan, gangguan kecemasan, sakit otot, sakit kepala, dan banyak gejala lain.

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi tekanan. Setiap orang boleh menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengatasi tekanan. Salah satu kaedah menangani tekanan adalah terapi urut atau urut.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa merawat tekanan yang membebankan badan dapat menghilangkan tekanan dalam minda. Nah, urut shiatsu adalah terapi yang dapat memberikan manfaat kesihatan fizikal dan mental.

Urutan Shiatsu dapat memberikan kelonggaran dan keselesaan jika Gang Sihat mengalami tekanan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat urut shiatsu, termasuk manfaatnya untuk menghilangkan tekanan, baca penjelasan berikut!

Baca juga: Elakkan 5 Mekanisme Mengatasi Tidak Sihat Ini untuk Mengurangkan Tekanan!

Apa itu Urut Shiatsu?

Shiatsu adalah teknik perubatan kuno yang berasal dari Jepun. Pada masa ini, urut shiatsu menggunakan teori dari perubatan Cina untuk diagnosis. Urut Shiatsu adalah salah satu rawatan manual yang paling biasa digunakan di Jepun.

Dalam bahasa Jepun, 'shiatsu' bermaksud 'tekanan jari'. Urut Shiatsu bukanlah sejenis rawatan urut dengan tekanan tinggi seperti mengurut bahagian badan yang sakit berulang kali. Teknik rawatan ini merangkumi terapi urut lembut.

Urutan Shiatsu menggunakan beberapa teknik ringan dan berbeza untuk mengakses dan menenangkan keseimbangan tenaga badan. Teknik yang dimaksudkan seperti mengetuk, meregangkan bahagian badan yang mempunyai tenaga aktif, atau disebut ' titik penting '. Sekiranya diperlukan, teknik perubatan Cina seperti terapi bekam boleh digunakan untuk membantu menghilangkan ketegangan atau meningkatkan tenaga dan daya hidup badan.

Baca juga: Tinjauan Rakan Hamil, Masalah Kewangan Mencetuskan Tekanan Semasa Pandemik

Kelebihan Urut Shiatsu

Walaupun terdapat sedikit kajian saintifik mengenai manfaat urutan shiatsu, terdapat banyak maklumat mengenai pengalaman peribadi orang yang mengamalkan teknik urut ini. Urut Shiatsu sendiri sering disebut sebagai kaedah terapi urut yang berkesan untuk merawat minda atau badan yang hiperaktif.

Urut Shiatsu terkenal dengan manfaatnya bagi orang yang mengalami kegelisahan dan tekanan kerana teknik urut ini mempunyai kesan menenangkan untuk jangka masa panjang dan pendek.

Manfaat urut shiatsu yang lain termasuk:

  • Melegakan kesakitan dan ketegangan otot
  • Bantu sakit kepala
  • Meningkatkan tahap tenaga
  • Melegakan sakit sendi
  • Meningkatkan peredaran
Baca juga: 5 Jenis Latihan Berkesan untuk Meringankan Tekanan, Semuanya Menyeronokkan!

Bagaimana Urut Shiatsu Dilakukan?

Prinsip asas teknik urut shiatsu adalah tenaga dan kesannya terhadap kesejahteraan seseorang secara keseluruhan. Seseorang akan sihat dan damai sekiranya aliran tenaga mengalir ke seluruh badan tanpa gangguan.

Apabila tahap tenaga rendah, atau jika ada gangguan dalam aliran tenaga, gejala akan muncul, seperti tekanan dan kegelisahan. Seperti yang dijelaskan, untuk mengubatinya, pengamal urut shiatsu mesti memberikan sedikit tekanan ke titik-titik penting.

Walaupun teknik urutan shiatsu dilakukan dengan lembut dan ringan, kesannya boleh sangat besar pada tubuh. Sekiranya anda ingin mencuba urutan shiatsu, terdapat beberapa tempat di kota-kota besar di Indonesia yang menawarkan teknik urut ini dan mempunyai pengamal profesional dan dipercayai. Urut shiatsu ini sangat digalakkan bagi orang yang mengalami tekanan dan kegelisahan. (UH)

Sumber:

Imbangan Med. SHIATSU MASSAGE DAN BAGAIMANA MEMBANTU MENGURANGKAN STRESS. Disember 2015.

Kolej AM. Apa itu Terapi Urut Shiatsu ?. Ogos 2016.