Keperibadian Ambivert - Saya Sihat

Bercakap mengenai jenis keperibadian pastinya tidak berkesudahan, geng. Jenis keperibadian anda dapat menentukan bagaimana anda berinteraksi dan bertindak balas terhadap persekitaran anda.

Terdapat 2 (dua) jenis keperibadian yang anda ketahui setakat ini, iaitu introvert dan ekstrovert. Istilah introvert dan extrovert pertama kali dipopularkan oleh ahli psikologi Switzerland bernama Carl G. Jung pada tahun 1921.

Introvert sering disebut sebagai personaliti introvert. Mereka lebih selesa ketika bersendirian daripada berkumpulan. Corak pemikiran mereka juga lebih dominan secara dalaman sehingga mereka lebih suka melakukan refleksi diri.

Berbeza dengan ekstrovert, mereka sangat terbuka untuk interaksi sosial. Berada dalam kumpulan sebaliknya menjadi peluang mereka untuk mengisi semula. Extrovert juga dikenali sebagai orang yang positif, ceria, dan ramah.

Tetapi ada jenis keperibadian yang merupakan gabungan keduanya, yang disebut ambivert. Orang ambivert dapat menyesuaikan tingkah laku mereka mengikut keadaan dan situasi yang dihadapi. Orang ambivert dapat menikmati kedua-duanya, menikmati bersosial tetapi juga dapat bersendirian. Kajian menunjukkan 68% populasi mempunyai keperibadian jenis ambivert.

Baca juga: Orang introvert lebih terdedah kepada penyakit

Kekuatan Personaliti Ambivert

Oleh itu, orang dengan jenis keperibadian ambivert cenderung mempunyai kelebihan dari segi interaksi sosial. Profesi tertentu sesuai dengan keperibadian jenis ini. Apa kelebihan orang yang mempunyai keperibadian ambivert?

1. keperibadian yang fleksibel

Orang ambivert dikenali sebagai orang yang fleksibel. Mereka boleh meletakkan diri mereka dengan orang lain di hadapan mereka. Mereka boleh menjadi pendengar biasa tetapi mereka juga boleh menjadi pendengar yang baik.

2. Mempunyai emosi yang lebih stabil

Gabungan jenis ekstrovert dan introvert menjadikan ambivert lebih stabil dari segi emosi. Seorang ambivert tahu bila hendak bercakap dan kapan harus diam. Bila hendak menekan dan bila hendak menahan. Dan bila hendak memerhatikan dan bila hendak bertindak balas.

3. Mengenali keperibadian orang lain dengan mudah

Oleh kerana pengalaman mereka sendiri berada dalam kedua-dua keperibadian itu, seorang pengawal akan lebih mudah mengenali keperibadian orang lain. Ini adalah kelebihan bagi mereka untuk memahami orang lain.

Baca juga: Tidak Extrovert atau Introvert? Mungkin anda seorang Ambivert!

4. Boleh melakukan tugas individu dan kumpulan secara optimum

Seorang introvert akan lebih suka melakukan kerja itu sahaja. Sebaliknya, seorang ekstrovert akan sukar untuk melakukan tugas itu sendiri. Ambivert dapat menyesuaikan diri dengan kedua-dua keadaan. Mereka dapat terus bekerja dengan optimum, sama ada dilakukan sendiri atau berkumpulan.

5. Mudah disesuaikan

Seorang introvert tidak suka berada di khalayak ramai, sementara seorang ekstrovert akan merasa bosan ketika dalam kesunyian. Ambivert dapat menyesuaikan diri bergantung pada keadaan persekitaran. Ketika berada di persekitaran yang sesak, orang ambivert mudah bergabung. Tetapi ketika berada di persekitaran yang sunyi, mereka senang menjadi penyendiri.

6. Berpotensi sebagai pemimpin

Seorang ambivert boleh memainkan peranan sebagai ekstrovert di mana mudah untuk bergaul dengan banyak orang dan meringankan mood. Tetapi dia juga boleh bertindak sebagai introvert yang mempunyai pemikiran kritis dan kemahiran merancang dengan teliti dan mampu menjadi pendengar yang baik. Gabungan ini diperlukan untuk menjadi pemimpin

Baca juga: 4 Petua Bersosial untuk Introvert

Profesion Sesuai untuk Orang dengan Keperibadian Ambivert

Oleh kerana ambiver berada dalam gabungan dua tiang, tentu saja profesi yang sesuai dengan mereka dapat berada di kedua tiang tersebut. Berikut adalah beberapa profesion yang sesuai dengan keperibadian ini:

  • Manusia dan Sumber (Sumber Manusia)
  • ahli psikologi
  • Pemasaran jualan
  • Penganjur acara
  • Blogger
  • Ahli perniagaan
  • Peguam
  • Wartawan
  • Peguam
  • Cikgu

Apa khabar, adakah anda tergolong dalam jenis keperibadian ambivert? Kelebihan yang dimiliki oleh ambivert boleh menjadi kelebihan dalam interaksi sosial dan juga bidang pekerjaan.

Baca juga: 5 Personaliti yang Bercanggah dengan Pasangan Anda

Rujukan

1. Meghan H. 2016. Keperibadian yang menang: Kelebihan menjadi ambivert. //www.today.com/health/winning-personality- kelebihan-being-ambivert-t7023

2. Swinton W. Hudson. 2016. Keperibadian Kepimpinan: Extrovert, Introvert atau Ambivert. Jurnal Antarabangsa Pengurusan dan Ekonomi. Jilid 2 (9). hlm. 999-1002.