Pengganti Mentega untuk Roti - GueSehat.com

Selain digunakan untuk menyebarkan roti, mentega juga digunakan sebagai bahan asas untuk memasak dan membuat kek. Walaupun begitu, mentega yang diperbuat daripada produk haiwan seperti susu membuat beberapa orang enggan menggunakannya dalam jumlah besar, dan memilih untuk mencari pengganti.

Ya, kerana dibuat dari protein hewani, mentega mengandung lebih banyak lemak tepu. Kandungan lemak tepu sering dikaitkan sebagai pencetus pelbagai penyakit, salah satunya adalah penyakit jantung. Sebenarnya, satu kajian mengatakan bahawa kandungan lemak tepu dalam mentega dapat meningkatkan kolesterol lebih tinggi daripada jenis produk tenusu lain, seperti krim.

Oleh sebab kesihatan, ada orang memilih untuk mengurangkan penggunaan mentega atau mencari produk pengganti. Hmm, produk apa yang boleh digunakan untuk menggantikan mentega? Lihat butiran di bawah!

Baca juga: 3 Resipi Makanan Sihat dengan 15 Minit

Jenis Pengganti Minyak Mentega

Selalunya mentega juga digunakan untuk menumis atau memasak makanan. Nah, berikut adalah beberapa jenis minyak yang boleh digunakan untuk menggantikan mentega dan tentunya mempunyai kandungan nutrisi yang lebih baik:

1. Minyak kelapa

Minyak kelapa dapat menggantikan mentega ketika memanaskan roti. Namun, jangan terkejut jika ketika menggunakan minyak kelapa, akan ada rasa khas yang timbul. Minyak kelapa mentah mungkin juga mempunyai rasa yang lebih kuat daripada minyak kelapa dara.

2. Minyak zaitun

Dalam banyak resipi, minyak zaitun boleh digunakan sebagai ganti mentega dalam nisbah 3 hingga 4. Iaitu, jika resipi memerlukan 1 cawan mentega, maka anda harus menggantinya dengan secawan minyak zaitun. Rasa kuat minyak zaitun menjadikannya sempurna untuk resipi yang mengandungi buah, kacang, atau makanan gurih yang lain.

Baca juga: 4 Bahan Kimia Berbahaya Yang Sering Digunakan dalam Makanan

Pengganti Mentega untuk Pembakar

Sebilangan produk berikut boleh digunakan untuk menggantikan mentega dalam penaik, dengan nisbah 1 hingga 1. Namun, sebilangan produk ini mungkin mempunyai kandungan air yang lebih tinggi daripada mentega, yang dapat menjadikan tekstur kue menjadi lebih nipis.

Oleh itu, untuk mengekalkan tekstur dan rasa agar tetap serupa dengan yang asli, mungkin ada baiknya mengurangkan komposisi air yang digunakan. Pilihan lain ialah menambahkan tepung ke dalam adunan kek. Nah, berikut adalah beberapa jenis produk yang boleh digunakan sebagai pengganti mentega untuk membuat kek, seperti muffin, brownies, atau roti:

1. Epal Sos

Buah epal boleh mengurangkan jumlah kalori dan lemak dalam makanan yang dipanggang. Namun, perlu diingat bahawa saus epal juga dapat menambahkan rasa manis pada doh, jadi anda perlu mengurangkan jumlah gula yang diperlukan.

2. Alpukat

Alpukat dapat menambahkan nutrien dan kadar lemak yang sihat dalam diet. Gunakan bahan adunan yang lebih gelap untuk menutupi warna hijau alpukat yang mencolok.

3. Pisang tumbuk

Menggunakan pisang tumbuk dapat memberi nutrien tambahan dan mengurangkan kandungan kalori dan lemak. Masukkan perlahan-lahan ke dalam campuran sehingga anda mendapat konsistensi yang diingini.

4. Yogurt Yunani

Yogurt Yunani atau yogurt Yunani dapat meningkatkan protein dalam makanan dan menggantikan rasa manis dengan rasa tajam yang khas. Yogurt juga dapat menjadikan makanan yang dipanggang menjadi lebih lembut.

5. Mentega Kacang Tanah

Mentega kacang memberikan rasa kacang yang kuat dan dapat menjadikan kek lebih padat.

6. Labu halus

Labu adalah pengganti mentega yang kaya dengan nutrien. Gunakan puri labu semasa menggantikan mentega.

Baca juga: Senarai Makanan yang Mengandungi Kolesterol Tinggi

Apa yang Boleh Disebarkan pada Roti Selain Mentega?

Mentega mesti menjadi teman roti yang setia, ya. Bagaimana tidak, semasa makan roti putih atau roti bakar, anda tidak akan lupa menggunakan mentega sebelum meletakkan topping utama di atasnya.

Namun, jika anda benar-benar ingin mengurangkan penggunaan mentega, berikut adalah beberapa produk yang boleh digunakan untuk menggantikan mentega ketika menikmati roti:

1. Minyak zaitun

Campurkan sedikit minyak zaitun dengan kemangi dan lada untuk rasa yang lebih segar dan segar.

2. Mentega Kacang Tanah

Mentega kacang dan badam boleh menjadi penyelesaian yang tepat untuk dijadikan topping roti.

3. Keju

Cuba krim keju atau jenis ricotta.

4. Alpukat

OI sedikit alpukat masak di roti bakar anda dan rasakan sensasi yang unik.

Wow, ternyata selain mentega ada jenis produk lain yang boleh digunakan. Nah, adakah anda fikir anda ingin mencubanya atau tidak, geng? (TAS / AS)

Baca juga: Jangan Panaskan Makanan Ini di dalam Microwave!