Memilih Penghilang Kesakitan Yang Betul - Saya Sihat

Terdapat beberapa jenis penghilang rasa sakit, dan semuanya mungkin ada di kabinet ubat anda. Walaupun semuanya mempunyai label penghilang rasa sakit, tidak semuanya sesuai untuk menghilangkan rasa sakit, anda tahu, geng! Bahagian ubat tahan sakit digunakan untuk mengurangkan demam, sebahagiannya untuk merawat keradangan.

Paracetamol dan ibuprofen adalah dua jenis penghilang rasa sakit yang paling sering digunakan di kaunter, tanpa preskripsi. Jadi, bila hendak menggunakan parcetamol dan kapan mengambil ibuprofen? Pada prinsipnya, memilih jenis ubat penahan sakit yang anda perlukan untuk merawat kesakitan, bergantung pada jenis kesakitan yang anda rasakan. Berikut adalah panduan ringkas untuk memilih ubat penahan sakit yang betul.

Baca juga: Ketahui Jenis Kesakitan dan Cara Mengatasinya

Parasetamol

Apabila anda mengalami sakit kepala, parasetamol adalah ubat yang lebih baik untuk dipilih di antara ubat penghilang rasa sakit yang lain. Paracetamol sering disyorkan sebagai salah satu rawatan pertama untuk menghilangkan rasa sakit. Paracetamol adalah penghilang rasa sakit yang selamat bagi kebanyakan orang, termasuk wanita hamil, anak-anak dan ibu yang menyusui, kerana kesan sampingan jarang terjadi.

Selain melegakan sakit kepala, parasetamol juga berkesan untuk kesakitan yang berkaitan dengan keradangan, seperti sakit belakang, sakit gigi, keseleo, dan kebanyakan kesakitan bukan saraf yang lain. Paracetamol juga dapat membantu mengurangkan demam yang disebabkan oleh selsema dan selesema.

Dos yang disyorkan untuk orang dewasa adalah 2 tablet parasetamol 500 mg sekali diambil, maksimum empat kali sehari. Walaupun selamat, overdosis parasetamol boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, jadi jangan tergoda untuk meningkatkan dos jika rasa sakit semakin teruk. Sekiranya kesakitan berlangsung lebih dari tiga hari, lebih baik berjumpa doktor.

Cara Mengatasi Sakit Kepala - Cara Menghilangkan Sakit Kepala

Baca juga: Ayuh, Ketahui Faedah Paracetamol!

Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat penahan sakit bukan steroid (NSAID). Di kelas yang sama terdapat juga diclofenac, naproxen, dan lain-lain. Ubat-ubatan ini berfungsi lebih baik jika ada bukti yang jelas bahawa penyebab kesakitan anda adalah radang atau radang. Contohnya, artritis atau kecederaan selepas bersukan.

Penggunaan ibuprofen setiap hari lebih luas, termasuk yang berikut:

  • Mengatasi demam.
  • Kekejangan perut semasa haid.
  • Mabuk.
  • Kecederaan otot pada bengkak.
  • Sakit sinusitis.
  • Sakit gigi.
  • Artritis (biasanya naproxen atau diclofenac).

Ada satu perkara yang mesti dipertimbangkan ketika menggunakan ubat dari kelas NSAID, iaitu bahawa ia tidak boleh digunakan untuk waktu yang lama, kecuali dengan pertimbangan doktor. Penggunaan jangka panjang akan meningkatkan risiko sakit perut, termasuk pendarahan, dan masalah buah pinggang dan jantung. Untuk selamat, jangan mengambil lebih dari dos yang disyorkan, kerana ini akan meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius.

Baca juga: Berhati-hati, Artritis Boleh Menghambat Aktiviti Harian!

Aspirin

Aspirin juga merupakan penghilang rasa sakit NSAID, jadi ia dapat menghasilkan kesan sampingan yang sama seperti ibuprofen dan NSAID lain. Walaupun ia adalah sejenis ubat penahan sakit, aspirin kurang berkesan sebagai ubat penahan sakit, jadi jarang diresepkan untuk kesakitan.

Aspirin boleh diberikan kepada penghidap penyakit jantung sebagai pengencer darah. Aspirin dosis rendah berkesan untuk mencegah serangan jantung pada orang yang berisiko atau mempunyai penyakit jantung. Aspirin tidak digalakkan malah berbahaya untuk kanak-kanak di bawah 16 tahun.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara gejala refluks asid dan serangan jantung

Codeine dan ubat penahan sakit dari kelas narkotik

Jangan salah sangka, beberapa ubat narkotik juga boleh digunakan sebagai ubat penahan sakit, geng !. Tetapi sudah tentu penggunaannya terhad dan mesti dengan preskripsi doktor. Jenis narkotik yang paling ringan, misalnya, kodin. Untuk merawat kesakitan, codeine tidak berfungsi dengan baik apabila digunakan sendiri, tetapi digabungkan dengan parasetamol.

Anti-sakit seperti morfin, biasanya diberikan kepada pesakit barah yang merasakan kesakitan yang teruk sepanjang masa. Kelas ubat morfin seperti oxycodone, fentanyl dan buprenorphine adalah ubat penahan sakit terkuat yang ada pada masa ini. Ubat ini hanya diberikan setelah berunding dengan doktor atau pakar sakit. Dos dan tindak balas pengguna juga akan dipantau dengan teliti. Ubat-ubatan ini hanya boleh digunakan sebagai sebahagian daripada pengurusan kesakitan jangka panjang.

Salah satu tujuan memberi ubat penahan sakit adalah meningkatkan kualiti hidup pesakit setiap hari. Kesakitan yang teruk boleh mengganggu aktiviti seharian. Ingat bahawa semua ubat penahan sakit mempunyai kemungkinan kesan sampingan, jadi anda harus mempertimbangkan kebaikan dan keburukan semasa menggunakannya! (AY)

Sumber:

NHS.UK, ubat penahan sakit mana yang harus digunakan

Orang Dalam, ubat penahan sakit