Pencegahan dan Rawatan Malaria - guesehat.com

Setiap 25 April, hampir semua warga dunia memperingati Hari Malaria Sedunia. Penyakit ini, yang ditularkan oleh nyamuk Anopheles, pernah menjadi penyakit paling mematikan. WHO juga telah mencatatkan bahawa terdapat lebih daripada 4.2 bilion orang yang terdedah kepada malaria. Atas sebab ini, pelbagai usaha telah dilancarkan untuk mengingatkan semua orang di dunia agar lebih peka terhadap penyakit malaria.

Pada tahun 2015, terdapat 214 juta orang yang dijangkiti malaria dan 438,000 daripadanya mati. Sebenarnya, angka ini jauh lebih tinggi jika dibandingkan dengan pesakit dengan penyakit Ebola yang endemik di Afrika pada tahun yang sama.

Penularan Penyakit Malaria

Malaria adalah penyakit yang disebabkan oleh salah satu parasit protozoa, iaitu: Plasmodium, yang biasanya berkembang di badan nyamuk Anopheles. Sebenarnya terdapat beberapa jenis parasit Plasmodium, tetapi hanya ada 5 jenis yang dapat menyebabkan malaria, dan 2 daripadanya adalah umum di Indonesia, yaitu Plasmodium falciparum dan Plasmodium vivax. Parasit plasmodium hanya dapat disebarkan oleh nyamuk Anopheles betina.

Penularan malaria umumnya melalui gigitan nyamuk Anopheles betina yang telah dijangkiti virus malaria. Selain itu, gigitan nyamuk lebih kerap berlaku pada waktu malam.

Beberapa kes mendapati bahawa malaria juga dapat menular melalui pertukaran darah, hubungan seksual, dan berkongsi jarum. Walaupun jarang berlaku, anda masih harus berhati-hati dan menyedari masalah ini, ya.

Gejala Malaria

Setelah seseorang dijangkiti malaria, biasanya gejala tertentu akan muncul. Secara perubatan, terdapat 2 peringkat gejala yang muncul, iaitu tahap awal dan tahap teruk. Pada peringkat awal, gejala yang muncul adalah:

 1. Suhu badan turun naik dalam masa yang singkat.
 2. Pada kanak-kanak, ia akan disertai dengan kejang.
 3. Pening dan muntah.
 4. Pening.
 5. Berpeluh.
 6. Cirit-birit.
 7. Sakit otot.

Walaupun gejala malaria sudah teruk, biasanya seseorang akan mengalami:

 1. Kejang lebih kerap.
 2. Saluran darah pecah.
 3. Pembekuan darah.

Sekiranya simptom-simptom ini tidak diatasi dengan segera, ia boleh menyebabkan kemungkinan terburuk, iaitu kematian.

Rawatan Malaria

Malaria sebenarnya masih merupakan penyakit yang mudah disembuhkan, jika masih dalam gejala awal. Untuk itu, jika tubuh menunjukkan gejala tertentu, anda harus segera berjumpa doktor sehingga dia dapat mendapatkan rawatan yang tepat seawal mungkin.

Rawatan malaria diberikan bergantung pada keadaan penghidapnya. Sebelum memberi ubat, doktor perlu melihat parasit yang menyebabkan malaria, persekitaran pesakit, gejala yang muncul, keparahannya, dan sama ada pesakit mengandung atau tidak.

Melihat parasit yang terdapat di Indonesia adalah: Plasmodium falciparum dan Plasmodium vivax, perlu memberi ubat khas agar berkesan dalam menyembuhkannya. Untuk merawat malaria dengan penularan parasit Plasmodim falciparum, WHO mengesyorkan diberikan kombinasi ubat melalui terapi yang disebut terapi gabungan berasaskan artemish (ACT), seperti kombinasi artesunate dengan mefloquine, kombinasi artemether dengan lumefantrine, atau kombinasi artesun dengan sulfadoxine dan pyrimethamine.

Di samping itu, para doktor juga mengakui penggunaan pil kina untuk menyembuhkan malaria yang disebabkan oleh jangkitan dengan parasit plasmodium. Selain pil kina, terdapat beberapa jenis ubat yang dapat diberikan bersama dengan pil kina, yaitu klorinin dan kina. Tetapi sebelum mengambil ubat ini, pastikan anda berjumpa doktor dan dapatkan preskripsi yang sesuai dengan keadaan yang dialami ketika itu.

Pencegahan Penyakit Malaria

Pada dasarnya, pencegahan malaria boleh dilakukan sama seperti pencegahan demam denggi. Ini kerana anda berdua mencegah pembiakan nyamuk yang menyebabkan kedua penyakit ini.

Berikut adalah kaedah yang cukup berkesan untuk mencegah malaria:

 1. Menutup takungan air yang membolehkan nyamuk membiak,
 2. menguburkan sampah,
 3. Bersihkan dan elakkan air di sekitar persekitaran,
 4. Menggunakan losyen anti nyamuk yang mengandungi DEET atau atau diethyltoluamide,
 5. Gunakan juga kelambu di atas katil.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga seharusnya mendapat vaksin malaria. Vaksin ini tidak dapat mencegah masuknya parasit yang menyebabkan malaria, tetapi sangat efektif dalam membunuh perkembangan parasit plasmodium dalam darah.

Walaupun tingkat penularan penyakit ini menurun di Indonesia, Anda masih harus berhati-hati dan waspada terhadap penyebaran malaria. Sentiasa menjaga keadaan badan anda dan mewujudkan persekitaran yang bersih dan sihat.