Rawatan pertama apabila disengat tawon - GueSehat

Berita kematian 7 orang di Klaten, Jawa Tengah akibat sengatan tawon Vespa affinis pasti mengejutkan kita. Bahkan, menurut berita yang beredar, tawon ini telah dijumpai di Duren Sawit, Jakarta Timur. Lalu, apakah rawatan pertama ketika disengat oleh tawon yang mematikan ini?

Jenis tawon Vespa affinis atau apa yang juga dikenali sebagai tawon endas membuat penduduk Kabupaten Klaten gelisah. Dalam 2 tahun terakhir, 7 orang telah mati akibat sengatan tawon. Perkara ini disahkan oleh Penyelaras Balai Bomba Klaten, Nur Khodik.

Nur berkata, jika dalam 1x24 jam ia tidak ditangani segera, maka orang yang disengat tawon itu boleh mati. "Tawon ini berbahaya. Dua penduduk meninggal pada tahun 2017 dan 5 penduduk pada 2018, "katanya seperti dipetik dari Kompas.com .

Oleh itu, Jabatan Bomba Klaten berusaha memusnahkan ratusan sarang tawon berbahaya ini. Menurut Nur Khodik, terdapat 127 sarang pada tahun 2017 dan 207 sarang pada tahun 2018. Pada awal tahun 2019, pihaknya bahkan telah memusnahkan 18 sarang, tetapi 22 lagi sarang masih dalam keadaan selamat.

Selain Klaten, ternyata tawon berbahaya ini juga terdapat di Jakarta. Menurut laporan, tawon ini ditemukan di sebatang pohon di jalan di Duren Sawit, Jakarta Timur pada hari Isnin (1/7). Sub-Jabatan PKP Jakarta Timur juga meminta penduduk melaporkan jika terdapat sarang tawon yang besar.

Ketua Bahagian Operasi Sub-Jabatan PKP Jakarta Timur, Gatot Sulaiman meminta penduduk menghindari sarang tawon besar. "Apabila sarangnya besar, kawasan sekitarnya diamankan dan segera panggil petugas agar tidak ada risiko," kata Gatot.

Gatot juga memperingatkan penduduk agar tidak putus asa merosakkan sarang tawon agar tidak disengat atau diserang. "Namun, jika sarangnya masih kecil, bersihkan saja (rosak atau hancur) agar tidak menjadi lebih besar," katanya.

Sekiranya anda disengat tawon, maka apa yang harus anda lakukan?

Pengendalian Pertama Ketika Disengat oleh Tawon

Agar tidak disengat, jauhi dan jangan merosakkan sarang tawon besar. Sekiranya anda menjumpai sarang tawon besar di dekat rumah anda, hubungi bomba terdekat, nombor 112, atau 85904904. Namun, anda boleh mengambil langkah berikut sebagai pertolongan cemas apabila disengat tawon!

Rawatan pertama apabila disengat tawon ternyata bergantung pada keparahannya. Sebilangan besar mungkin memerlukan rawatan perubatan. Agar tidak tersengat, anda juga boleh menggunakan pakaian pelindung dan losyen penghalau serangga. Inilah rawatan pertama apabila disengat tawon!

  • Keluarkan sengatan tawon dengan segera sekiranya boleh. Namun, jika tidak, anda boleh meminta bantuan pakar perubatan.
  • Cuba sapukan ais ke kawasan yang terkena untuk menghilangkan rasa sakit. Anda boleh menggunakan ais setiap 20 minit mengikut keperluan. Balut ais dengan tuala atau kain dan sapukan ais yang dibalut dengan kain ke kulit.
  • Anda mungkin dinasihatkan untuk mengambil antihistamin , seperti benadryl atau loratadine untuk merawat gatal dan bengkak. Selain itu, anda mungkin juga disarankan untuk mengambil ibuprofen untuk menghilangkan rasa sakit jika diperlukan.
  • Bersihkan kawasan yang terkena dengan sabun dan air. Gunakan juga krim hidrokortison pada kawasan kulit yang terjejas untuk melegakan bengkak, gatal dan kemerahan.
  • Segera berjumpa doktor jika gejala alergi teruk muncul atau disertai demam, lepuh, bengkak dan sukar bernafas.

Namun, jika anda telah mengambil langkah di atas dan mengalami gejala atau reaksi teruk yang lain setelah disengat tawon, segera dapatkan bantuan perubatan, geng! Selain itu, jika anda tersengat di bahagian badan seperti mulut atau tekak, segera pergi ke klinik atau hospital terdekat.

Oh ya, jika anda mempunyai masalah kesihatan atau perkara lain yang ingin anda tanyakan, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor dan memanfaatkan ciri-cirinya perundingan dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Sekiranya anda ingin tahu, mari cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

Kompas.com. 2019. Berbahaya, Vespa Wasp Sting Menyebabkan 7 Kematian di Klaten.

Kompas.com. 2019. Terdapat Vespa Afinis Wasp di Duren Sawit, Penduduk Diminta Melaporkan Sekiranya Mereka Melihat Cadangan Besar.

Tribunnews. 2019. Fakta Wasap Vespa Affinis .

WebMD. 2018. Rawatan sengatan lebah dan tawon .