Dating Tanpa Komitmen - Guesehat

Setiap manusia pasti ingin mempunyai ikatan istimewa yang berjalan dengan baik, teman wanita yang setia agar hubungan menjadi abadi. Lebih-lebih lagi, mewujudkannya ke tahap yang lebih serius seperti perkahwinan.

Tidak mudah membuat ini berlaku, terutamanya jika anda masih sukar mencari orang yang tepat. Namun, tidak banyak yang benar-benar merasa bingung mengenai hubungan kencan terlalu lama kerana pasangan mereka nampaknya tidak mempunyai komitmen yang jelas untuk mengambil langkah yang lebih serius. dengan kata lain anda seperti menjalani hubungan tanpa komitmen.

Baca juga: Cara PDKT untuk menghancurkan yang mengalami trauma berpacaran

Faktor Yang Tidak Pernah Dia Komited

Komitmen yang tidak dapat dilihat ini biasanya berlaku kerana tiga faktor utama berikut:

Pertama, ia berlaku kerana salah satunya terperangkap dalam keselesaan, alias berada di dalam Zon selesa begitu enggan melangkah ke hubungan yang lebih serius. Biasanya orang seperti ini merasakan mereka tidak mendapat jaminan yang sama setelah berkahwin. Dengan cara itu mereka hanya menikmati janji temu tanpa komitmen.

Kedua, berada bersama orang yang menurutnya sangat sesuai dapat membuatnya merasa bahawa pasangannya mempunyai pemikiran dan tujuan yang sama seperti menikmati kebebasan untuk bersendirian sehingga dia akan selalu memahami setiap sikapnya.

Ketiga, berpacaran terlalu lama juga dapat terjadi kerana anda menganggap komitmen itu rumit, terutama untuk persiapan perkahwinan.

Tidak seperti "hubungan yang berlangsung seumur hidup", beberapa tinjauan menunjukkan bahawa membuat keputusan untuk hubungan jangka panjang akan menjadi semakin sukar.

Baca juga: Tekanan dalam Hubungan Cinta, Mungkin Ini Sebabnya!

Bertemu Tanpa Komitmen, Inilah Penyelesaiannya!

Sebilangan orang akan merasa sukar untuk membuat keputusan untuk menamatkan hubungan atau meneruskannya walaupun pasangan itu belum menunjukkan tanda-tanda komitmen yang jelas. Geng Sihat yang kini mengalami situasi seperti ini, ada beberapa cara untuk mengatasinya.

1. Cari Titik Balik Yang Betul untuk Berkongsi Kecemasan dan Impian Anda dengan Dia

Sama dengan komunikasi, masa juga merupakan salah satu kunci dalam hubungan. Sebelum anda berbincang secara terbuka tentang keluar terlalu lama dengannya, anda harus menunggu saat yang paling sesuai.

Ini untuk mengelakkan kemungkinan tindak balas yang tidak baik dari pasangan. Nyatakan semua yang ada di fikiran anda ketika dia tidak dibebani oleh perkara seperti pekerjaan atau masalah lain.

Dengan begitu, dia akan lebih santai untuk bersikap jujur ​​dan terbuka untuk membincangkan komitmen dengan anda. Perkara yang perlu diingat adalah bahawa tujuan anda adalah untuk saling memahami, bukan untuk menuntut atau membuatnya merasa bersalah.

2. Jangan Bandingkan dengan Hubungan Orang Lain Atau Gunakan Hubungan Orang Lain Sebagai Rujukan

Salah satu kesalahan fatal dalam hubungan adalah membandingkan hubungan anda dengan hubungan orang lain. Kata-kata ini tidak boleh keluar dari mulut anda ketika berkomunikasi dengan Dia, Gang yang Sihat.

Bukannya dia merasa selamat untuk membincangkan komitmen dengan anda, tetapi dia akan merasa tidak selesa berinteraksi dengan anda. Jangan biarkan reaksi anda membuatnya merasa tidak aman dan lebih takut untuk berkomitmen kerana anda kelihatan menuntut dan dia merasa sukar atau tidak dapat memenuhi harapan anda.

3. Beri Dia Ruang Peribadi tetapi Masih Menjadi Bahagian dalam Hidup Anda

Setelah anda memberitahunya apa yang ada di dalam hati anda, tunjukkan kepadanya bahawa kedua-dua hidup anda akan baik dengan komitmen. Caranya adalah dengan memberinya ruang peribadi sebagai bukti kepercayaan anda kepadanya.

Menurut Ryan Howes, pakar psikologi, ketidakupayaan seseorang untuk melakukan juga boleh menjadi bentuk ketakutan terjebak atau merasa tercekik dalam hubungan. Di samping itu, kenalkan dia kepada orang-orang yang paling dekat dengan anda seperti ibu bapa, adik-beradik, saudara-mara, dan rakan-rakan, sehingga dia merasakan bahawa dia adalah bahagian dari hidup anda.

Setelah anda berurusan dengan pasangan anda dengan ketiga-tiga cara, perkara penting seterusnya adalah bertanya pada diri sendiri apa yang anda mahukan dalam hubungan. Sekiranya dia tidak bersedia, anda memutuskan sama ada dia bersedia menunggu atau tidak.

Setiap keputusan mempunyai akibat yang mesti ditanggung. Oleh itu, apa sahaja yang anda pilih, pastikan bahawa tidak akan ada penyesalan di masa hadapan. (AY)

Baca juga: 5 Sebab Anda Takut Komitmen

Rujukan:

Thoughtcatalog.com. Janji temu dengan seseorang yang tidak mempunyai rancangan untuk berkahwin.

BBC.uk. Tanpa label temu janji: bolehkah anda mempunyai cinta tanpa komitmen?

Eviemagazine.com. Bagaimana untuk memutuskan sama ada lelaki yapure dating adalah lelaki yang anda mahu nikahi.

Luvze.com. Mengapa dia tidak membuat komitmen dan apa yang harus dilakukan mengenainya.

Huffpost.com. Tanda-tanda dia tidak akan melakukan.