Ayuh, Ketahui Faedah Paracetamol!

Mungkin kebanyakan anda sudah mengetahui parasetamol. Jenis ubat ini memang sering digunakan untuk menghilangkan demam dan kesakitan yang dirasakan. Namun, adakah anda biasa dengan parasetamol dengan betul? Untuk itu, lihat artikel berikut agar lebih sesuai digunakan dan ketahui manfaat paracetamol ketika anda atau keluarga anda sakit. Paracetamol (PCT) secara perubatan ditakrifkan sebagai ubat yang mempunyai kesan mengurangkan demam (antipiretik) dan mengurangkan kesakitan (analgesik) yang banyak digunakan oleh orang ramai.

Bilakah Paracetamol Digunakan?

mengikut Pusat Maklumat Dadah Kebangsaan , parasetamol digunakan untuk kesakitan ringan hingga sederhana, seperti pening, sakit selepas pembedahan pencabutan gigi, dan demam. Jenis ubat ini yang mempunyai nama lain acetaminophen boleh dimakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa. Anda boleh membeli parasetamol di kaunter farmasi dengan pelbagai jenama. Biasanya parasetamol dijual dalam bentuk tablet, kapsul, ubat larut, cecair, dan infus.

Adakah Paracetamol Selamat?

Berbanding dengan ubat lain yang serupa (analgesik dan antipiretik), parasetamol agak selamat diambil kerana menimbulkan sedikit risiko ulser dan pendarahan gastrik. Bagi anda yang hamil dan menyusu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil parasetamol. Terutama bagi anda yang mempunyai gangguan hati, manultrisi, dehidrasi, dan yang sering mengonsumsi minuman keras / alkohol, anda harus lebih memperhatikan penggunaan dan manfaat paracetamol. Sekiranya kesan sampingan berlaku, hentikan penggunaannya terlebih dahulu dan segera hubungi ahli farmasi atau doktor terdekat. Kesan sampingan yang biasa termasuk ruam, bengkak, kesukaran bernafas yang boleh menjadi gejala alahan, tekanan darah tinggi atau hipertensi, penurunan platelet dan sel darah putih, dan ketidakselesaan. pada hati dan buah pinggang.

Berapa Banyak Parasetamol Yang Anda Ambil?

Umumnya, parasetamol yang dijual di pasaran mempunyai dos 500 mg / tablet. Biasanya untuk orang dewasa, parasetaml diambil 500 mg atau bersamaan 1 tablet setiap empat hingga enam jam dan boleh diambil sebelum atau selepas makan. Dos maksimum untuk orang dewasa dalam sehari ialah 4000 mg (bersamaan dengan 8 paracetamol 500 mg tablet). Walau bagaimanapun, anda masih perlu membaca arahan penggunaan dalam brosur / pakej paracetamol yang anda beli. Lebih baik lagi. Atau tanya ahli farmasi terlebih dahulu. Sebilangan besar orang yang mengambil parasetamol tidak mengalami masalah dan kesan sampingan tertentu. Walau bagaimanapun, penting untuk memastikan ubat ini sesuai dengan gejala anda dan tidak bertentangan dengan keadaan kesihatan anda. Perhatikan untuk tidak mengambil parasetamol lebih daripada dos yang ditetapkan kerana pengambilan terlalu banyak ubat ini boleh merosakkan hati. Bagi anda yang mengalami overdosis, segera pergi ke UGD dan juga membawa sebungkus paracetamol yang dimakan untuk ditunjukkan kepada doktor pemeriksa. Biasanya, orang yang mengalami overdosis akan menunjukkan simptom seperti berikut:

  1. 1 . Selera makan berkurang
  2. Pening, loya, dan sakit perut (biasanya atas).
  3. Berpeluh dan lemas
  4. Air kencing gelap
  5. Menguning kulit atau mata.

Sekiranya anda lupa minum?

Sekiranya anda mendapat parasetamol dari doktor, lebih baik mengambilnya mengikut jadualnya. Sekiranya anda terlupa? Ambilnya secepat yang anda ingat, kecuali jika rasa sakit telah reda dan anda telah diberitahu untuk berhenti mengambil ubat tersebut oleh doktor atau ahli farmasi anda. Namun, jika waktunya hampir dengan jadual minum seterusnya, anda boleh minum cukup untuk jadual seterusnya, jangan mengambil dua kali dos untuk satu minuman. Anda mungkin mengalami overdosis, anda tahu! Walaupun secara amnya tidak banyak mengalami kesan sampingan setelah mengambil parasetamol, anda masih perlu mengetahui dan memahami faedah pracetamol dengan lebih jelas. Setiap orang mempunyai keadaan kesihatan yang berbeza yang memerlukan rawatan yang berbeza sehingga fungsi ubat dapat berfungsi dengan optimum di dalam tubuh.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found