Terapi Saraf Tanpa Jantung | saya sihat

Anda pasti pernah mendengar istilah saraf terjepit. Duuh ... bayangkan saja kesakitannya. Salah satu gejala utama saraf yang dicubit adalah rasa sakit, mulai dari ringan hingga parah. Kesakitan yang teruk boleh menyebabkan pergerakan terhad. Apakah pilihan rawatan saraf yang terjepit?

Dalam perubatan, saraf yang terjepit sebenarnya Hernia nukleus pulposus (HNP), keadaan yang disebabkan oleh penonjolan saraf tunjang yang mencubit saraf tunjang. HNP boleh berlaku di semua vertebra, tetapi paling kerap berlaku di segmen lumbar atau lumbar, kebanyakannya di segmen L4-L5, L5-S1. Saraf mencubit juga boleh berlaku pada vertebra leher C5-C6 atau C6-C7.

Baca juga: Tidak Tahu Umur, Inilah Cara Mengesan Skoliosis!

Tidak Tahu Umur

Saraf yang dicubit ini juga boleh mempengaruhi semua peringkat usia, baik yang muda maupun yang tua. Pada usia muda biasanya disebabkan oleh kecederaan dan beban yang berat pada tulang belakang, menyebabkan penonjolan pada bantalan tulang atau cakera intervertebral. Sedangkan pada usia tua disebabkan oleh proses degenerasi, dan kehilangan keanjalan galas tulang.

Faktor risiko saraf terjepit ini cukup banyak, termasuk usia, kecederaan (sama ada jatuh akibat kemalangan atau sukan), aktiviti dan kerja (duduk lama, mengangkat atau menarik beban berat, memutar punggung yang kerap atau membongkok, senaman fizikal yang terlalu berat dan berlebihan, terdedah kepada getaran berterusan, senaman berat, merokok, berat badan berlebihan, dan batuk untuk waktu yang lama.

Gejala Terkini dan Rawatan Saraf Cubit

Saraf yang terjepit ini dapat menyebabkan pelbagai gejala bergantung pada tempat terjadinya saraf yang terjepit. Walau bagaimanapun, secara amnya dikatakan mempunyai saraf yang terjepit jika anda mengalami salah satu daripada tiga gejala berikut:

  • Komponen deria (rasa), seperti kesemutan, kebas, rasa mati rasa di tangan atau kaki.
  • Komponen motor (pergerakan), misalnya, kekuatan anggota badan semakin lemah.
  • Komponen autonomi, contohnya gangguan semasa buang air kecil dan buang air besar.

Kesakitan akibat saraf yang mencubit boleh mengganggu aktiviti harian penderita. Biasanya apabila kesakitan ini sudah lama berlaku, penghidap mula mencari jalan keluar untuk mengatasi kesakitan tersebut.

"Sekarang dunia perubatan telah berkembang lebih maju dengan adanya Pengurusan Kesakitan Intervensional (IPM) yang menerapkan teknik intervensi untuk mengubati kesakitan subakut, kronik, berterusan, dan sakit, baik secara bersendirian atau bersamaan dengan kaedah terapi lain, ”kata pakar bedah saraf Dr. dr. Wawan Mulyawan, SpBS, SpKP, dalam Perbincangan Media "Penyelesaian Terkini untuk Saraf yang Terjepit Tanpa Pembedahan, dengan RACZ Catheter dan DiscFX" yang akan diadakan oleh Dr. Pain Clinic. Indrajana, pada hari Khamis, 15 Julai 2021.

Teknologi HDI ini boleh berbentuk suntikan kortikosteroid, ablasi frekuensi radio, laser, kateter RACZ, endoskopi tulang belakang, dan yang terbaru DiscFX. "Semua teknologi ini akan membantu merawat sakit tulang belakang, yang merupakan salah satu keluhan utama penderita ketika berunding dengan doktor," jelas Ketua Persatuan Penyakit Saraf Saraf Indonesia (INPS).

Ditambah dr. Mustaqim Prasetya, SpBS, pada masa lalu keadaan saraf yang terjepit perlu dirawat dengan pembedahan terbuka yang mempunyai banyak risiko dan proses pemulihannya lama. Sekarang seiring dengan kemajuan teknologi perubatan, saraf yang terjepit dapat diobati dengan teknologi invasif minimal tanpa operasi terbuka dengan risiko yang lebih rendah.

"Saraf yang terjepit dapat dirawat tanpa perlu dirawat di rumah sakit, dan proses pemulihannya cepat. Di samping itu, kosnya jauh lebih berpatutan daripada pembedahan terbuka pertama," jelasnya.

Baca juga: Punca Saraf yang Terjepit Yang Menghambat Mobiliti

Pembedahan Invasif Minimum untuk Saraf Yang Terjepit

Dr. Danu Rolian, SpBS, menyampaikan solusi bukan pembedahan terbaru untuk saraf terjepit, iaitu menggunakan RACZ Catheter dan DiscFX. Ini adalah Salah satu Teknik HDI untuk menghilangkan rasa sakit tanpa pembedahan. Kateter RACZ berukuran mikro dan akan dimasukkan ke dalam rongga epidural di tulang belakang.

Kateter RACZ ini juga dikenali sebagai neuroplasti epidural. Fungsinya adalah untuk memberikan ubat-ubatan tertentu untuk membantu mengurangkan keradangan atau kerengsaan saraf sehingga rasa sakit berkurang atau reda. "Prosedur kateter RACZ hanya memakan waktu 30-45 minit, jadi tidak perlu dimasukkan ke hospital sehingga pesakit dapat segera pulang," jelas Dr. Danu.

Teknologi HDI baru yang lain adalah teknologi DiscFX, yang dapat mengatasi mampatan saraf tunjang sehingga rasa sakit dapat diatasi. Kelebihan DiscFX adalah bahawa ia hanya memerlukan sayatan kecil sehingga anestesia dilokalisasi dan tanpa dimasukkan ke hospital. "Prosedurnya juga cepat dan dapat dilakukan pada beberapa bantalan tulang yang menonjol sekaligus."

Berbanding dengan teknologi sebelumnya, DiscFX dapat memberikan kualiti hidup yang lebih baik bagi orang-orang dengan saraf terjepit kerana mereka dapat bebas dari siksaan kesakitan akibat saraf yang terjepit.

Baca juga: Jangan takut, sekarang pembedahan tulang belakang sangat selamat