Kedudukan Seks untuk Pesakit Endometriosis - GueSehat.com

Hubungan seks semestinya menjadi saat yang menggembirakan bagi setiap pasangan. Walau bagaimanapun, tidak demikian bagi wanita yang menderita endometriosis. Hubungan seksual bagi orang yang mengalami endometriosis boleh menjadi sangat menyakitkan. Tidak jarang kerana penyakit yang timbul, wanita dengan endometriosis sebenarnya merasa kehilangan mood untuk melakukan hubungan seksual dengan pasangannya.

Dilaporkan dari laman web InStyle, dr. Pari Ghodsi, pakar obstetrik dan pakar sakit puan dari Los Angeles, mengatakan bahawa seks tidak boleh menjadikan endometriosis lebih teruk. Walau bagaimanapun, endometriosis akan menjadikan seks terasa tidak menyenangkan.

"Itu semua bergantung pada wanita yang menghidap endometriosis. Mereka akan lebih memahami apa yang terbaik untuknya. Sebilangan wanita dengan endometriosis mengalami kesakitan yang cukup parah jika posisi seks yang mereka lakukan mempunyai penembusan yang mendalam, ‚ÄĚkata Ghodsi.

Wanita, Jangan Mengambil Endometriosis Selamanya!

Pada dasarnya, jika seseorang kesakitan atau tidak mahu melakukan hubungan seks, maka jangan memaksakan diri untuk melakukannya. Memaksa diri untuk melakukan hubungan seks walaupun anda tidak menikmatinya bukanlah pilihan yang baik.

Bagi orang yang mengalami endometriosis, sakit panggul adalah kebimbangan terbesar yang mungkin dialami selepas hubungan seks, jadi posisi yang disarankan adalah posisi dengan dorongan atau penembusan minimum. Ini termasuk penembusan dengan menggunakan jari atau mainan.

Ahli terapi fizikal Rachel Gelman, pengarah cawangan di Pusat Kesihatan dan Pemulihan Pelvis, menjelaskan bahawa jika kesakitan semasa hubungan seks berlanjutan, segera berjumpa pakar untuk mengetahui kedudukan seks apa yang sesuai. Sebagai rujukan, berikut adalah beberapa posisi seks yang disyorkan oleh pakar untuk penghidap endometriosis.

Baca juga: Psst, ini adalah cara untuk mengetahui kedudukan seks kegemaran wanita

1. Wanita berada di puncak

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kedudukan seks yang disyorkan untuk orang dengan endometriosis adalah posisi yang tidak mempunyai penembusan terlalu banyak. Sekarang, dengan meletakkan diri anda di atas pasangan anda, wanita dengan endometriosis dapat mengawal kedalaman dan kelajuan penembusan dengan lebih baik. Gelman juga mengesyorkan menggunakan pelincir berasaskan air untuk menjadikan proses penembusan lebih selesa.

2. Cuba posisi sisi

Doktor Kendra Segura, seorang pengamal ob-gyn dari California, mengatakan bahawa rasa sakit yang timbul biasanya disebabkan oleh penembusan yang terlalu dalam, misalnya dalam posisi gaya doggy. Sebenarnya, kedudukan mubaligh, yang dianggap sebagai posisi seks paling sederhana dan paling asas, akan menyakitkan bagi wanita dengan endometriosis.

Sebagai gantinya, cubalah melakukan posisi seks dengan cara menyamping atau menyendok, iaitu wanita yang mendorong penembusan. Dengan cara ini, wanita dengan endometriosis dapat mengawal penembusan yang berlaku dengan lebih baik. Sebagai bonus, kedudukan sisi juga dapat memberi akses kepada lelaki untuk mencapai klitoris, yang dapat membuat wanita mencapai orgasme yang lebih baik.

Baca juga: Posisi Seks yang Selesa untuk Pasangan Lemak

3. Cuba kedudukan cowgirl terbalik

Salah satu kedudukan klasik ini dapat memberikan banyak keistimewaan rangsangan seperti melakukan kedudukan gaya doggy. Minta lelaki itu berbaring di punggungnya dan mengimbangkan dirinya ketika berada di atasnya, lakukan dengan perlahan dan kawal pergerakannya.

4. Sandaran boogie

Boogie sandaran boleh menjadi pilihan yang baik untuk mencegah kesakitan semasa hubungan seks bagi orang yang mengalami endometriosis. Kedudukan ini boleh menjadi pilihan lain sekiranya wanita merasa janggal untuk melakukan posisi cowgirl terbalik.

Dalam kedudukan ini, wanita itu dapat bersandar di kaki lelaki itu dan meletakkan tangannya di atas katil untuk lebih menenangkan dirinya. Dalam kedudukan ini, wanita masih dapat mengawal pergerakan dan pasangan masih dapat mendapatkan pandangan yang menarik.

5. Penjarian cowgirl

Letakkan satu kaki dilipat ke bawah, sambil membiarkan kaki yang lain dibengkokkan. Lakukan kedudukan ini di atas pasangan supaya wanita dapat mengawal kawalan kedalaman penembusan sambil menggosok kelentit.

Baca juga: 5 Posisi Seks Terbaik Yang Harus Dilakukan Ketika Anda Tertekan

6. Lakukan kedudukan gaya doggy dengan sedikit pengubahsuaian

Sekiranya penembusan gaya doggy terlalu banyak, tidak perlu melakukan sedikit modifikasi gaya, asalkan membuat wanita dengan endometriosis merasa selesa. Lakukan pengubahsuaian dengan berbaring di perut anda dan minta pasangan anda berbaring di atas dan menembusi zakar, jari, atau alat permainan seks. Wanita dengan endometriosis dapat menjauhkan diri ketika mereka tidak kuat dengan penembusan yang berlaku.

7. Tidak perlu memaksa penembusan

Sekiranya penembusan adalah perkara yang sangat menyakitkan, maka jangan lakukannya. Seks tidak semestinya bersifat menembusi. Sebagai gantinya, minta pasangan anda melakukan rangsangan lain, seperti seks oral yang juga boleh menimbulkan orgasme. Orgasme boleh berlaku kerana pembebasan hormon yang dapat menghilangkan rasa sakit. Jadi, hanya berbaring, berehat, dan biarkan wanita itu tidak melakukan terlalu banyak perkara untuk menjadi lebih selesa.

8. Melancap antara satu sama lain

Melancap dengan pasangan boleh menjadi cara lain untuk mengelakkan penembusan yang menyakitkan. Cuba melancap menggunakan alat permainan seks, tangan, atau objek yang boleh saling merangsang untuk mencapai orgasme.

9. Mandi dengan pasangan anda

Mandi di bawah pancuran dengan air suam dapat mengurangkan rasa sakit. Cuba berdiri di pancuran dengan kaki anda sedikit terangkat pada objek untuk memudahkan penembusan. Di samping itu, cuba pusingkan pasangan anda supaya anda dapat mengawal kawalan penembusan.

Mengalami endometriosis tidak mudah, terutamanya kerana keadaan ini boleh mempengaruhi kehidupan seksual dengan pasangan. Oleh itu, selalu sampaikan segala-galanya agar aktiviti seks dapat terus berjalan dengan lancar dan tetap membuat diri anda merasa selesa. (TAS / AS)

Sudahkah Anda Mendengar Pasangan Anda -GueSehat.com


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found