Senggugut, Sakit Perut yang teruk sebelum haid

Adakah anda pernah mendengar istilah senggugut? Keadaan ini adalah sakit perut yang teruk sebelum haid. Baiklah, bukankah itu salah satu gejala PMS (Pre Menstrual Syndrome), bukan? Makan, berbeza!

Apakah Perbezaan Antara Gejala PMS dan Senggugut?

Gejala PMS berbeza dengan senggugut. Untuk senggugut, anda akan mengalami kesakitan yang kusam, berdenyut-denyut, atau kekejangan di sekitar bahagian bawah perut anda, kemudian merebak ke punggung bawah dan paha anda. Sebilangan wanita juga mungkin mengalami loya dan muntah, berpeluh, dan pening.

Manakala simptom PMS adalah seperti berikut:

  • Gejala fizikal: Perut kembung, nyeri payudara, sakit kepala, sembelit atau cirit-birit, keletihan, kejang, kenaikan berat badan akibat pengekalan kencing, dan penurunan toleransi terhadap bunyi dan cahaya.

  • Gejala tingkah laku dan emosi: Ketegangan, kegelisahan, tangisan, perubahan mood, kemarahan, peningkatan selera makan, insomnia, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian.

PMS mula muncul 14 hari atau lebih selepas hari pertama kitaran haid terakhir. PMS berakhir 4-7 hari selepas haid anda berakhir. Walaupun gejala PMS dan senggugut banyak, hanya beberapa gejala yang dapat dialami oleh seorang wanita. Jenis dan keparahan gejala berbeza dari orang ke orang.

Bagaimana cara mengatasinya?

Setiap wanita perlu merawat PMS atau senggugut mengikut keadaan badan masing-masing. Terdapat beberapa perkara yang disyorkan, iaitu:

  • Dapatkan rehat dan tidur yang cukup.

  • Bersenam secara teratur untuk membantu mengurangkan ketegangan dan kegelisahan saraf, seperti berjalan kaki dan aerobik selama 30 minit, 3-5 kali seminggu.

  • Elakkan tekanan dan gunakan pad pemanasan. Mengurut di sekitar perut juga dapat menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan gejala senggugut.

  • Ubat OTC atau over-the-counter boleh membantu mengawal dan mencegah sakit perut atau kekejangan. Untuk kesakitan ringan, ambil parasetamol. Mengenai kesakitan intensiti sederhana, ambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). NSAID tanpa preskripsi termasuk ibuprofen, naproxen sodium, atau ketoprofen.

Minum ubat sebelum rasa sakit semakin sukar dikawal. Rawatan ini boleh diberikan 1-2 hari sebelum haid dan berterusan hingga 1-2 hari semasa haid.

  • Minum banyak air atau jus untuk mengatasi kembung dan penahan air. Elakkan minuman bersoda, berkafein, dan beralkohol.

  • Makan makanan dengan pemakanan seimbang. Perbanyakkan pengambilan gandum, sayur-sayuran, buah-buahan, dan kurangkan atau elakkan pengambilan garam dan gula.

  • Pertimbangkan untuk mengambil makanan tambahan yang mengandungi magnesium, zink, vitamin A, E, dan B6 untuk melegakan gejala PMS.

  • Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami simptom PMS dan senggugut yang teruk, atau jika rawatan diri tidak berfungsi.

Gejala PMS dan senggugut dapat dicegah. Keterukan gejala yang mungkin muncul juga dapat dikurangi dengan membuat perubahan gaya hidup. Aktiviti kerja dan aktiviti harian semasa haid tidak lagi terganggu sekiranya anda tahu menanganinya. PMS dan senggugut? Terlupa! mengenyit mata (Pasukan Perubatan / Amerika Syarikat)