Punca Punggung Gatal - GueSehat

Adakah anda pernah mempunyai geng yang tiba-tiba merasakan punggung atau pantat gatal? Apabila gatal ini berlaku, sebahagian daripada kita mungkin tertanya-tanya, apa sebenarnya yang menyebabkan pantat gatal ini? Ternyata penyebabnya bukan hanya satu perkara, anda tahu, geng.

Punca Punggung Gatal

Beberapa penyebabnya termasuk:

1. Jangkitan Kulat

Dipetik dari Bentuk , jangkitan kulat pada punggung umumnya berasal dari 2 kemungkinan, iaitu pertumbuhan kulat yang biasanya dijumpai di usus dan kulit perianal atau kulat telah merebak di sepanjang kulit dari pelbagai bahagian badan. Jangkitan kulat ini biasanya hanya muncul di sekitar dubur. Selain gatal, anda mungkin melihat atau melihat lebam merah yang serupa dengan jerawat.

Langkah pertama yang dapat diambil untuk merawat jangkitan yis pada punggung dan mengurangkan gatal-gatal adalah dengan menjaga kawasan itu bersih dan kering. Ini kerana kulat seperti persekitaran yang panas, lembap, dan gelap. Krim antijamur over-the-counter boleh merawat jangkitan kulit. Sekiranya anda tidak pasti, segera berjumpa doktor.

2. Buasir

Buasir boleh menjadi sebab lain untuk punggung gatal. Buasir boleh menjadi masalah jika membesar dan meradang yang kemudian boleh menyebabkan gatal di sekitar dubur, sakit, dan pendarahan semasa buang air besar.

Sembelit kronik atau cirit-birit atau ketegangan semasa buang air besar adalah sebab buasir boleh membengkak. Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai buasir atau tidak, segera berjumpa doktor. Untuk mengelakkan buasir dan mengurangkan simptom, cubalah minum lebih banyak air dan jangan memaksa diri anda untuk mengalami buang air besar.

3. Tidak Bersih Mencuci Kawasan

Apabila anda merasa gatal di kawasan pantat atau punggung, anda mungkin tidak mencuci kawasan tersebut dengan betul setelah membuang air besar. Jadi, kotoran masih tertinggal yang boleh menyebabkan gatal. Oleh itu, selalu gunakan air dan sabun atau tisu basah tanpa alkohol untuk mencuci kawasan pantat setelah membuang air besar.

4. Kehadiran Penyakit Kulit

Masalah kulit seperti psoriasis dan eksim mungkin menjadi pencetus kepada anda untuk merasa gatal di kawasan punggung. Ekzema boleh menyebabkan kulit kering dan gatal dan menyebabkan ruam.

Selain itu, masalah kulit yang mungkin muncul di kawasan perianal adalah eksim kontak atau eksim alergi yang boleh terjadi apabila punggung atau punggung bersentuhan dengan alergen. Reaksi tersebut boleh dipicu oleh wangian atau bahan tambahan lain dalam tisu tandas, sabun, losyen, pakaian, atau tisu basah.

Untuk mengetahui punca penyebab gatal, sama ada psoriasis atau eksim, segera berjumpa doktor.

5. Herpes

Bukan hanya pada alat kelamin atau mulut, herpes juga boleh berlaku pada punggung. Herpes yang disebabkan oleh virus herpes simplex adalah penyakit yang boleh menyebabkan lecet yang menyakitkan pada vagina, labia, atau kawasan sekitar dubur yang dapat bertahan selama berhari-hari.

Sebelum kulit kelihatan melepuh, beberapa orang mungkin merasakan prodrome, tanda awal seperti gatal, sakit, atau kesemutan. Untuk melegakannya, doktor boleh menetapkan ubat antivirus untuk diminum atau digunakan secara topikal.

Ternyata, ada banyak geng yang menyebabkan pantat anda gatal? Sekiranya anda ingin mengetahui punca yang menyebabkan punggung anda terasa gatal, segera berjumpa doktor. Ayuh, cari doktor yang berdekatan dengan anda dengan direktori doktor di GueSehat atau anda boleh klik di sini untuk melihat mereka, geng!

Sumber:

Reece, Tamekia. (2016). 8 Sebab Anda Mempunyai Punggung Gatal . Bentuk.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found