Amaran! Ketahui ciri-ciri nyamuk denggi berikut!

Tahukah anda bahawa nyamuk aedes aegypti Adakah nyamuk yang dapat menyebarkan demam denggi? Jumlah nyamuk Aedes Aegypti akan meningkat semasa musim hujan. Ini kerana pada musim hujan terdapat banyak tempat yang baik untuk nyamuk berkembang biak, seperti genangan air. Oleh itu, nyamuk ini kemudiannya boleh menjadi nyamuk denggi. Bersama dengan peningkatan jumlah nyamuk Aedes Aegypti, jumlah kes demam denggi di masyarakat juga akan meningkat. Tidak semua nyamuk dapat menyebarkan demam denggi. Untuk itu, anda seharusnya dapat memahami dan lebih teliti untuk membezakan nyamuk Aedes Aegypti daripada nyamuk biasa. Mari lihat ulasan berikut mengenai ciri-ciri nyamuk yang menyebabkan denggi!

Ukuran badan nyamuk DHF aka Aedes Aegypti

Aedes aegypti Ia mempunyai badan bersaiz sederhana, dengan jalur hitam dan putih di seluruh badan dan kaki. Tubuh dan kaki nyamuk ini ditutup dengan sisik dengan garis putih sedikit perak.

Baca juga: Dedahkan! Fakta Demam Denggi

Sekiranya nyamuk mempunyai ukuran badan yang agak besar, ia dapat dipengaruhi oleh pengambilan nutrisi yang diperoleh daripada menghisap darah orang yang mempunyai pengambilan nutrisi yang baik juga. Secara umum, nyamuk betina dan lelaki mempunyai bentuk yang tidak jauh berbeza. Satu-satunya perbezaan adalah antena dan rambut tebal pada nyamuk jantan, ciri-ciri ini dapat anda perhatikan dengan mata kasar.

Kitaran Hidup Nyamuk Aedes Aegypti

Ciri-ciri lain nyamuk denggi atau Aedes Aegypti berada dalam kitaran hidupnya. Faktor ini sangat penting untuk anda perhatikan untuk mengelakkan jam kerja nyamuk ini aktif. Nyamuk Aedes Aegypti betina aktif menghisap darah manusia pada waktu pagi dan petang, jika pada waktu pagi antara 8 hingga 10 pagi ketika kelihatan agak gelap dan cahaya matahari belum masuk ke dalam bilik. Di samping itu, berjaga-jaga ketika siang hingga malam hari, nyamuk ini juga aktif mencari makanan.

Nyamuk betina yang menyebarkan penyakit denggi

Sebenarnya, kebanyakan nyamuk yang menyebarkan demam denggi kepada seseorang adalah nyamuk Aedes Aegypti betina. Tujuan nyamuk menghisap darah manusia adalah untuk memenuhi pengambilan nutrien di mana protein diperlukan oleh nyamuk untuk menghasilkan telur. Atas sebab ini, kebanyakan nyamuk betina menggigit dan menghisap darah manusia. Tidak seperti nyamuk betina, nyamuk jantan tidak menghisap darah seperti yang dikehendaki oleh nyamuk betina. Nyamuk jantan dapat memperoleh tenaga dari nektar bunga atau tanaman lain.

Bentuk Telur Nyamuk Aedes Aegypti

Anda juga dapat melihat ciri-ciri nyamuk Aedes Aegypti dari bentuk telurnya. Setiap nyamuk biasanya akan bertelur di permukaan air bersih. Bentuk telur adalah elips dengan warna hitam yang dipisahkan dari satu telur ke telur yang lain. Sekiranya telur diletakkan di dalam air, telur ini dapat menetas dalam 1 hingga 2 hari yang kemudian menjadi larva. Sementara itu, jika telur nyamuk ini diletakkan di tempat yang kering, ia boleh bertahan hingga 6 bulan hingga menetas.

Membawa Penyakit Selain Demam Denggi

Nyamuk aedes aegypti Ini ternyata bukan sahaja dapat menyebabkan demam denggi, tetapi juga dapat menyebabkan penyakit seperti demam kuning atau demam kuning demam kuning , chikungunya, dan zika. Atas sebab ini, tidak semua nyamuk Aedes Aegypti membawa virus denggi. Selain itu, nyamuk Aedes Aegypti juga tidak membawa virus atau berada dalam keadaan sihat. Proses penularan dari nyamuk Aedes Aegypti dapat dijelaskan sebagai berikut:

  1. Nyamuk Aedes Aegypti yang sebelumnya masih dalam keadaan sihat akan dijangkiti virus denggi setelah menggigit dan menghisap darah manusia yang dijangkiti virus denggi.
  2. Selepas itu, nyamuk positif membawa virus denggi di dalam tubuhnya.
  3. Kemudian virus yang memasuki tubuh nyamuk akan mengalami perubahan yang menyebabkan nyamuk kehilangan kemampuannya untuk menghisap darah.
  4. Apabila nyamuk tidak berjaya menikam proboscis yang berbentuk seperti jarum di mulut, nyamuk akan menusuk berulang kali di tempat yang berbeza, bahkan bergerak ke orang yang berbeza.
  5. Dengan cara itu, jika nyamuk yang telah dijangkiti virus denggi menggigit manusia, maka melalui gigitan itu seseorang dapat menyebarkan virus denggi di dalam tubuhnya.

Di sinilah penyebaran virus denggi semakin meningkat yang juga meragut banyak nyawa. Atas sebab ini, sangat penting untuk mencegah demam denggi dengan melakukan 3M, seperti menjaga kebersihan rumah dengan membersihkan tab mandi, menutup kawasan simpanan air, dan menguburkan barang terpakai yang tidak digunakan untuk mengurangkan kemungkinan nyamuk denggi untuk membiak di kawasan kejiranan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found